Francúzsko sa snaží odlákať Indiu od jej hlavného predajcu zbraní: Rusko

Francúzsko sa snaží odlákať Indiu od jej hlavného predajcu zbraní: Rusko

Bratislava 26. novembra 2022 (HSP/Politico/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Rastúca nespoľahlivosť Ruska ako dodávateľa zbraní dáva Francúzsku vynikajúcu príležitosť, aby sa zapojilo a urýchlilo svoje kroky s cieľom urobiť z Naí Dillí jeden zo základných kameňov veľkého strategického úsilia prezidenta Emmanuela Macrona v indo-pacifickom regióne, píše Politico

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu sa v nedeľu vydá do Indie, aby posilnil vzťahy s dlhoročným spojencom Paríža pred možnou Macronovou návštevou začiatkom budúceho roka. Oficiálne je táto cesta skôr diplomatickou ofenzívou šarmu než bezostyšným pokusom o predaj zbraní vyrobených spoločnosťou France Inc.

Reklama

India a Francúzsko od roku 1993 uskutočňujú spoločné námorné cvičenia a Francúzsko je už teraz po Rusku druhým dodávateľom zbraní pre Indiu. V prospech Francúzska hovorí len to, že jeho vojna na Ukrajine široko odhalila obavy o kvalitu ruských zbraní a schopnosť Moskvy dodržiavať termíny výroby na vývoz v rámci sankcií.

Pre Indiu, ktorá sa nachádza medzi jadrovo schopným Pakistanom na východe a čoraz agresívnejšou Čínou na severe, je účinnosť zbraní naliehavým problémom. Hoci v posledných rokoch diverzifikovala svojich dodávateľov, Rusko stále dodáva takmer polovicu indických zbraní.

Reklama

“V Naí Dillí je cítiť naliehavú potrebu diverzifikácie, hľadania nových zdrojov a Francúzsko je už teraz vnímané ako dôležitý partner. [India je pripravená uvoľniť svoje väzby a diverzifikovať,” povedala Garima Mohanová, expertka na EÚ a Indiu z German Marshall Fund.

Oficiálna verzia Francúzska je, že Lecornuova cesta sa zdanlivo netýka zbraní – ale nebude sa vyhýbať tomu, ako nájsť alternatívy k Rusku.

“Nejdeme tam predávať vojenské vybavenie, naším cieľom je poukázať na dôležitosť vzťahov,” povedal poradca z francúzskeho ministerstva obrany a dodal, že Lecornu bol pozvaný na palubu indickej lietadlovej lode “Vikrant” na “znak dobrej vôle” medzi Francúzskom a Indiou.

“[Ale] môžeme im ukázať, že existujú európske alternatívy k ruským zbraniam,” povedal.

Veľkou skúškou pre Francúzsko bude, či dokáže skutočne zvýšiť výrobné kapacity, aby splnilo obrovské požiadavky takej vojenskej veľmoci, akou je India.

Reklama

 

Dôveryhodný partner

Francúzsko má v súťaži o indické vojenské zákazky náskok.

Minulý týždeň francúzsky prezident rokoval o “prehĺbení strategického partnerstva” s indickým premiérom Naréndrom Módím na okraj zasadnutia skupiny G20 a potom odletel na samit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce, kde účastníkov ubezpečil, že Francúzsko je odhodlané byť v regióne prítomné.

Obaja lídri majú medzi sebou vrúcny vzťah a v posledných rokoch sa na sociálnych sieťach navzájom označovali za dobrých priateľov. Francúzski prezidenti pestujú tento vzťah od 90. rokov minulého storočia a najmä Macron nikdy nevynechá príležitosť, aby si s indickým Módím doprial verejné prejavy náklonnosti.

“Je to najdôležitejšie partnerstvo v rámci Európy. V istom zmysle je to ‘špeciálny vzťah’, viac ako vzťah s Ruskom a USA. Francúzsko a India sú neustále silnými partnermi,” povedal Mohan a ako oblasti spolupráce uviedol námorné operácie, interoperabilitu a zhromažďovanie spravodajských informácií.

Reklama

Francúzsko ako druhý najväčší dodávateľ zbraní do Indie v minulosti uzavrelo veľké zbrojné obchody, ako napríklad zmluvu na stíhačky Rafale. Vzťahy v námornom sektore sa prehĺbili, keďže India a Francúzsko, ktoré majú v indo-tichomorskom regióne niekoľko ostrovov a rozsiahlu námornú zónu vylúčenia, našli spoločnú reč, keď čelili agresívnejšej Číne.

“Čína je jedným z veľkých styčných bodov medzi Francúzskom a Indiou, ktorý sa viac-menej verejne priznáva. Musia sledovať, čo Čína robí, pokiaľ ide o budovanie prepojenia a rozmiestňovanie vojnových lodí a ponoriek,” uviedla Isabelle Saint-Mézardová, prednášajúca na Francúzskom geopolitickom inštitúte Parížskej univerzity.

Keďže Rusko sa zmieta vo vojne s Ukrajinou, vzťahy Francúzska s Indiou by sa mohli posunúť na novú úroveň.

Podľa štúdie Stimsonovho centra z roku 2020 70 % až 85 % indických ozbrojených síl pracuje s ruským vybavením a Módího vláda sa už snaží túto závislosť znížiť.

“Múdrejšia vláda by si uvedomila, že keď sa v 90. rokoch 20. storočia rozpadol Sovietsky zväz, nemá zmysel dávať všetky vajcia do jedného koša,” povedal jeden z indických analytikov, ktorý pracuje v súkromnom sektore a z profesionálnych dôvodov chcel zostať v anonymite.

“V súčasnosti existuje pochopenie, že sme nenakúpili dostatok neruských zbraní,” povedal.

Vojna na Ukrajine zďaleka nie je len výkladnou skriňou Ruska, ale odhalila nedostatky ruskej vojenskej mašinérie. Podľa správy ukrajinskej vlády sú mnohé ruské zbrane “neúčinné” a “zastarané”, pričom rakety pravdepodobne minú svoj cieľ a obrnené vozidlá sú zraniteľné ručnými zbraňami.

 

Priemyselné problémy Francúzska

Pre Macrona môže byť v hre niekoľko lákavých zákaziek. Indické vzdušné sily chcú modernizovať svoju flotilu stíhačiek a kúpiť viac ako 100 nových lietadiel a existuje tender na zákazku na stavbu ponoriek, ktorý zostal bez odpovede.

Francúzsko má však problémy s dôveryhodnosťou. Jeho obranný priemysel sa snaží zvýšiť svoju vojenskú výrobu a reagovať na globálny dopyt a vojnové potreby od invázie Ruska na Ukrajinu. V júni Macron varoval, že Francúzsko musí vybudovať “vojnové hospodárstvo” s väčšími investíciami a zjednodušenými, rýchlejšími výrobnými reťazcami.

Reklama

“Plánujú zvýšiť výrobu,” hovorí Michel Goya, francúzsky obranný konzultant a plukovník vo výslužbe. “Sú tu však problémy s výrobnou kapacitou a byrokratickými prieťahmi. Otázkou stále zostáva, či náš obranný priemysel dokáže prejsť od luxusného remeselného podnikania k masovej výrobe.”

Francúzske nákladné húfnice Caesar vzbudili na Ukrajine celosvetovú pozornosť vďaka svojej účinnosti, ale ich výroba trvá takmer dva roky. Francúzsko môže vidieť, že iní dodávatelia, ako napríklad USA, Izrael alebo Južná Kórea, sa chopia príležitostí, pretože sa snažia držať krok.

Francúzsko a jeho súperi sa môžu tiež snažiť rozvrátiť vzťahy Indie s Ruskom.

“Veci sa nezmenia zo dňa na deň. India je taká závislá od Ruska… Nákup lietadiel a veľmi sofistikovaných zbraní ich viaže v strednodobom horizonte,” povedal Saint-Mézard. Módího vláda sa tiež zdráha znepriateliť si Rusko a prinútiť ho, aby sa usilovalo o užšie vzťahy s indickým rivalom Čínou.

Macron hrá s Indiou dlhú hru, ale keďže Čína buduje svoje námorné flotily, India drží krok a pozornosť USA sa obracia na Tichý oceán, hrozí, že Francúzsko rýchlo zistí, že je mimo svojej pozície.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali