Francúzski prezidentskí kandidáti si v predvolebnej debate nič nedarovali

Francúzski prezidentskí kandidáti si v predvolebnej debate nič nedarovali

Brusel/Paríž 4. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Eric Feferberg)

 

V napätej atmosfére sa niesla stredajšia televízna debata dvoch francúzskych prezidentských kandidátov. Najhlasnejšie rozpory zazneli pri debate o Európskej únii a bezpečnostných témach. Do prekrikovania a vzájomných útokov kandidátov zasahovala dvojica moderátorov minimálne

Francúzski prezidentskí kandidáti Emmanuel Macron (vpravo) a Marine Le Penová pózujú pred začiatkom televíznej predvolebnej debaty v TV štúdiu v Saint Denis pri Paríži 3. mája 2017 pred druhým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku, ktoré bude v nedeľu 7. mája

Vnútorná bezpečnosť a islamský terorizmus

Reklama

Marine Le Penová dlhodobo presadzuje vyhostenie 11.000 ľudí, ktorí majú podľa francúzskych tajných služieb kontakty s teroristami. Tejto téme sa podľa nej Emmanuel Macron v programe nevenuje.

“Je potrebné zastaviť financovanie islamských radikálov zo zahraničia, napríklad zo Saudskej Arábie a Kataru,” vyhlásila kandidátka Národného frontu (FN). Tiež navrhuje zatvorenie salafistických mešít na francúzskom území a zákaz radikálnych spoločenských a športových organizácií blízkych radikálnemu islamu.

Reklama

Macronovi pripomenula jeho stranníka Mohammeda Saoua. Ten na sociálnej sieti v súvislosti s útokom na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo povedal: “Ja nie som Charlie a nikdy nebudem Charlie.” Macron ho najprv bránil, ale neskôr ho zbavil stranníckych funkcií.

Líder hnutia Vpred! súperke oponoval, že boj proti terorizmu je jednou z jeho priorít. Chce posilniť spravodajské služby a zasahovať proti problémovým jednotlivcom, pri čom by sa spoliehal na spoluprácu s ostatnými členskými štátmi EÚ.

Odmietol plošné vyhostenie ľudí, ktorých tajná služba vyhodnotila ako problémových. Na druhej strane navrhol namiesto trestného stíhania pokutovanie menších trestných činov a priestupkov, napríklad krádeží.

 

Európska únia a eurozóna

Reklama

Marine Le Penová zopakovala, že po zvolení by iniciovala rokovania s EÚ a je proti užšej ekonomickej integrácii. “Euro, to je mena bankárov, nie ľudu,” zvolala kandidátka a vyslovila sa za návrat franku. Ten by podľa nej fungoval paralelne na vnútroštátnej úrovni popri eure v medzinárodných transakciách.

Exminister financií jej oponoval, že takýto systém “jednoducho nie je možný”. Súperke položil otázku, ako by fungovali firmy, keby obchodovali v eurách a platili výplaty vo frankoch, pričom národná mena by mohla devalvovať.

Macron vyjadril názor, že plán jeho súperky by priniesol chaos a oslabenie francúzskej ekonomiky a priemyslu.

 

Medzinárodné vzťahy a Rusko

Reklama

“Chcem silné Francúzsko, ktoré bude schopné garantovať mier, a chcem bojovať proti terorizmu,” skonštatoval Macron. Vyjadril sa za partnerstvo s prezidentom USA Donaldom Trumpom a silný spoločný európsky trh.

Na Putina by tlačil, aby deeskaloval konflikt na Ukrajine a Le Penovej odkázal, že by ruskému prezidentovi “nebol podvolený ako ona”.

Le Penová zas hlásala návrat k nezávislosti Francúzska v medzinárodnom systéme. “Francúzsko by malo rešpektovať všetky národy a ich spôsob vlády. Mali by sme udržiavať vzťahy s Ruskom i USA, treba hovoriť s každým,” vyhlásila.

Na európskej úrovni vidí problém v nevyvážených vzťahoch medzi Nemeckom a Francúzskom. Paríž je podľa nej podvolený v rámci EÚ nemeckej ekonomike.

Počas prvej fázy debaty Le Penová svojmu súperovi vyčítala, že bol poradcom prezidenta a ministrom hospodárstva, ale nezrealizoval vtedy návrhy, ktoré teraz navrhuje v kampani.

Označila sa za ochrankyňu francúzskej kultúry a historického dedičstva. Spomenula problematiku vyslaných pracovníkov z ostatných členských štátov, ktorí podľa nej zarábajú na úkor Francúzov.

Macron jej zakontroval tvrdením, že Le Penová vkuse klame a nemá konštruktívny politický program.

V debate diskutovali Marine Le Penová a Emmanuel Macron o približne tucte tém. O budúcej hlave štátu Francúzi rozhodnú v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali