Francine Riversová: Most do prístavu (recenzia)

Francine Riversová: Most do prístavu (recenzia)

Košice 13. septembra 2017 (HSP/Foto:Zachej.sk)

 

Pamätáte si príbeh nechceného novorodeného dievčatka zo 16. kapitoly Knihy proroka Ezechiela? Táto dojímavá paralela o vyvolenom ľude, ktorý sa Bohu napriek Jeho prijatiu, dobrote, starostlivosti a láske postavil chrbtom mi vždy pripadala veľmi vzdialená. Na jednej strane som nedokázala pochopiť pohrdnutie, ktoré ľudia vo svojej zaslepenosti Bohu uštedrili; na strane druhej som nevedela prijať ani Otcovu voľbu, ktorou toto „nevďačné plemeno“ napokon povýšil na svoju nevestu. Áno, viem; našou úlohou tu na Zemi nie je rozumieť nevšednému Božiemu konaniu, ale priblížiť sa k jeho milujúcemu srdcu. Niekedy sa však jedno bez druhého nezaobíde, nech by sme sa akokoľvek snažili…

Reklama

Román Francine Riversovej zasadený do obdobia 50. rokov minulého storočia Most do prístavu je alegóriou hneď dvoch biblických príbehov. Okrem podobnosti s rozprávaním proroka Ezechiela totiž v mnohom pripomína aj obľúbené podobenstvo o márnotratnom synovi z Lukášovho evanjelia. Autorkin zámer je jasný – upriamiť našu pozornosť na nekonečnosť Božej lásky a pripomenúť svetu Jeho otvorenú náruč, ktorá zostáva až príliš často celkom prázdna a nepovšimnutá.

K výstižnému podtitulu, ktorý dielo charakterizuje ako ságu o zničujúcej cene slávy, spálených mostoch a nekonečnom Božom milosrdenstve azda nie je čo dodať. Mne samej však tento príbeh oveľa lepšie vystihujú slová pred Bohom sa nemožno skryť. Neľahký život hlavnej hrdinky Abry Matthewsovej je toho priamym dôkazom. Hneď po jej narodení ju totiž odvrhla jej vlastná matka. Jej prežitie možno pripisovať výlučne Božej milosti, veď ju pohodenú pod mostom v skorých ranných hodinách našiel priamo miestny pastor. Slovo dalo slovo a z Abry sa z hodiny na hodinu stalo vytúžené dieťatko pastorovej manželky Marianne. Šťastie však málokedy býva jednoduché… A tak sa aj Abrin život po Marianninej smrti prevráti naruby. Prežíva jedno odmietnutie za druhým a postupom času sa stáva čoraz zatrpknutejšou a uzavretejšou, ba až absolútne neochotnou prijímať – či vôbec vnímať – akúkoľvek formu lásky, nech by pochádzala od kohokoľvek, komu na nej záleží. Jej utrpenie vystrieda vzdor, ktorý napokon vyvrcholí v bezhlavom úteku za novým životom. Životom, v ktorom okrem mužov mení aj vlastné meno. Životom, v ktorom rozhodne niet miesta pre Boha, ktorý dopustil všetko zlo, ktoré sa Abre kedy udialo.

Reklama

Musím sa priznať, že ma Abrino správanie mnohokrát rozzúrilo. To je hlupaňa! Odsudzovala som ju vo vnútri. Ako môže byť tak slepá? Utiecť s vyhláseným sukničkárom a myslieť si, že mu pritom ide o lásku! A pritom má po celý čas na dosah ruky verného Božieho muža… Slová sa prehupli k riadkom, riadky k stranám a ja som si postupne začala uvedomovať, ako Boh prostredníctvom jednotlivých kapitol mení moje vlastné srdce. Nedozrievala len Abra; menila som sa spolu s ňou. A hoci môj prerod nespočíval v odvrátení sa od života v hriechu či prinavrátení sa k Bohu a tým, ktorým na mne skutočne záleží, nebol o nič menej ohromujúci. Prostredníctvom fiktívneho príbehu som totiž objavila svoje vlastné pokrytectvo i hlboko v srdci zakorenené odsúdenie. Škandalózne vlastnosti, ktoré by som sama so sebou nikdy predtým nespájala…

„Abra pozerala na most – ochranný baldachýn, cestu ku krížu, cestu domov – a bola ohromená, koľko lásky jej Boh ponúkol. Máš šancu, Abra. Chop sa jej a stráž si ju! Prečo teraz tak jasne vidí to, čo bolo pred ňou tak dlho skryté? Hľa, do dlaní som si ťa vryl, tvoje múry sú vždy predo mnou. Abra sa cítila oživená a voľná, keď naplno prijala to, čomu jej srdce vždy túžilo veriť, no nebola to schopná úplne pochopiť. Ticho, prerývane a radostne sa zasmiala. „Ľúbiš ma, Pane. Napriek môjmu zaťatému a vzdorujúcemu srdcu.“ Poznal som ťa pred tvojím narodením. Mám spočítané vlasy na tvojej hlave. Do dlaní som si ťa vryl.“ (str, 347 – 348)

Slová na záver? Knihu si určite prečítajte. Ale len v prípade, ak ste sami vnútorne pripravení na uistenie, že Boh sa Vás nikdy nevzdá.

Autorka recenzie: Martina Bednáriková

Redakciu informovala Dominika Farkašová zo Zachej.sk

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali