Florida a Dallas postúpili do finále konferencií

❚❚

New York 18. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-David Zalubowski)

Aktualizované 18. mája 12:26

Hokejisti Dallasu Stars postúpili do finále Západnej konferencie zámorskej NHL. V šiestom zápase 2. kola play off vyhrali na ľade Colorada 2:1 po dvojnásobnom predĺžení, keď v 92. minúte rozhodol Matt Duchene. V konferenčnom finále sa Dallas stretne s úspešnejším z dvojice Vancouver Canucks – Edmonton Oilers (3:2 na zápasy). Do konferenčného finále na východe postúpila Florida Panthers po triumfe na ľade Bostonu 2:1, v sérii uspela rovnako 4:2

Colorado Avalanche - Dallas Stars
Na snímke center Matt Duchene (tretí zľava) z Dallasu Stars sa raduje z víťazného gólu so spoluhráčmi v šiestom zápase 2. kola play off zámorskej NHL Colorado Avalanche – Dallas Stars

Duchene dostal puk zo skrumáže pred bránkou domácich od Joea Pavelského a Alexandra Georgijeva prekonal strelou k bližšej žrdi. “Ani neviem, čo sa stalo. Viem, že som skončil na kolenách, ako keď som naposledy dal gól v predĺžení, ale úprimne povedané, nemám potuchy,” povedal Duchene k svojmu gólu pre oficiálnu webstránku NHL. “Naťahovali sme sa, ‘Dutchy’ to zahral pekne. Bola to bitka a zahliadol som ho kútikom oka. Po prihrávke som len sledoval sieť, bolo pekné vidieť, ako to tam padlo,” opísal situáciu Pavelski.

.

Georgijev celkovo vykryl 37 z 39 striel. Jeho náprotivok Jake Oettinger chytil 96,67 percenta pokusov súpera, mal 29 úspešných zákrokov. Ako jediný ho prekonal v presilovke v 26. minúte Mikko Rantanen a jeho tím tak živil časť základného hracieho času nádej na siedmy zápas. Už v 13. minúte extračasu strelil gól za hostí Mason Marchment, neplatil však pre bránenie v hre Georgijevovi zo strany Ducheneho.

“Bolo to ťažké, výkyv v dynamike. Pre súpera to môže byť obrovský zlom. Myslím si, že potom možno trochu zatlačili. Na konci sme mali dobrý tlak, ‘Dutch’ dal gól a ukončil to,” zhodnotil predĺženie Marchment.

.

Pre jeho tím ho zariadil na začiatku tretieho dejstva Jamie Benn a Dallas napokon strhol triumf na svoju stranu. V konferenčnom finále sú Stars druhý rok za sebou, vlani nestačili na neskoršieho šampióna Vegas (2:4). “Bolo to únavné, o tom niet pochýb. Každou tretinou výrazne klesala naša energia, no chlapci boli dobrí. V každom striedaní hrali a bránili tvrdo,” povedal tréner domácich Jared Bednar.

 

Florida vyradila Boston druhý rok za sebou

Do konferenčného finále na východe postúpila Florida Panthers. V šiestom stretnutí zvíťazila na ľade Bostonu Bruins 2:1 a sériu vyhrala 4:2 na zápasy. O triumfe hostí rozhodol 93 sekúnd pred koncom tretej tretiny obranca Gustav Forsling. Florida sa v konferenčnom finále stretne s New Yorkom Rangers, Boston vyradila v play off druhý rok za sebou. “Nie som hráč, ktorý by strieľal víťazné góly. Väčšinu času sa venujem bráneniu, takže je fajn skórovať a pomôcť tímu vyhrať. Napriek tomu sa budem aj naďalej viac venovať defenzíve,” povedal Forsling, ktorý v závere zápasu prekonal brankára Jeremyho Swaymana po predchádzajúcej strele Antona Lundella. Švédsky zadák má na konte päť gólov v 48 zápasoch play off v kariére.

Boston viedol od konca prvej tretiny, keď sa presadil český útočník Pavel Zacha a strelil svoj prvý gól vo vyraďovačke. V druhej perióde však v drese vlaňajšieho finalistu Stanleyho pohára vyrovnal Lundell, ktorý tak mal bilanciu 1+1. “Myslím, že celý tím čakal na tento moment. Na gól, ktorý nám opäť dodá viac energie, viery a sebavedomia. Je veľká vec, že sa nám to podarilo a myslím si, že to bol napínavý duel. My sme si však verili, pokračovali a nevzdávali sa,” zhodnotil stretnutie Lundell.

 

.

Bobrovskij: Tvrdé, ale čisté

Brankár hostí Sergej Bobrovskij predviedol 22 úspešných zákrokov. “Zo striedačky sa na túto sériu pozeralo veľmi dobre. Bolo to špinavé na oboch stranách – tvrdé, ale aj čisté a miestami na brilantnej úrovni. Nikto nemal jasne navrch a nebolo to ani metodické. Každý mal plán a všetci strávili šesť zápasov snahou mať navrch,” zhodnotil konferenčné semifinále Paul Maurice, tréner Floridy. Zaujímavosťou je, že jeho tím vyhral všetky zápasy v Bostone a len jeden na svojom ľade.

Domáci brankár Jeremy Swayman mal napriek prehre 92,86-percentnú úspešnosť zákrokov. “Premohli ma emócie. Nie je to o mne ako o jednotlivcovi, je to o našom tíme. Nikdy nechcete vidieť, že sa to skončilo tak náhle,” priznal 25-ročný Swayman. Jeho tím vyradil v play off rovnaký súper ako vlani – vtedy Boston nestačil na “Panterov” 3:4 na zápasy vo štvrťfinále konferencie ako víťaz základnej časti. Prvý zápas tohtoročného finále Východnej konferencie je na programe v noci na štvrtok na ľade New Yorku Rangers (2.00 SELČ).

 

NHL – 2. kolo play off

semifinále Východnej konferencie – 6. zápas:
Boston Bruins – Florida Panthers 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly: 20. Zacha (DeBrusk, Wotherspoon) – 33. Lundell (Verhaeghe), 59. Forsling (Lundell, Tkachuk). Brankári: Swayman – Bobrovskij, strely na bránku: 23:28
/konečný stav série: 2:4, Florida postúpila/

finále Východnej konferencie:
New York Rangers – Florida Panthers

.

semifinále Západnej konferencie – 6. zápas:
Colorado Avalanche – Dallas Stars 1:2 po druhom predĺžení (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:1)
Góly: 26. Rantanen – 42. Benn (Dadonov, Seguin), 91. Duchene (Pavelski). Brankári: Georgijev – Oettinger, strely na bránku: 30:39
/konečný stav série: 2:4, Dallas postúpil/

finále Západnej konferencie:
Dallas Stars – Vancouver Canucks/Edmonton Oilers

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali