Finančná správa o podhodnotených dovozoch s OLAF-om stále rokuje

Finančná správa o podhodnotených dovozoch s OLAF-om stále rokuje

Bratislava 11. januára 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Situácia okolo podhodnotených dovozov medzi slovenskou finančnou správou a Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF) stále nie je definitívne vydiskutovaná

Na snímke hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová

Finančná správa o podhodnotených dovozoch tovaru s OLAF-om stále rokuje. Podľa finančnej správy sa uskutočnili viaceré rokovania v Bruseli a takisto sa koncom roka vymenila ďalšia korešpondencia, v ktorej si obe inštitúcie navzájom písomne odpovedajú na položené otázky.

Reklama

“Paralelne s ďalšími krajinami EÚ pokračuje slovenská finančná správa v dialógu s OLAF–om pre rozdielne názory na spôsob výpočtu dlžnej sumy z férových cien tovaru a z neho odvodené stanovenie colnej hodnoty. Okrem iného namieta aj závery určenej sumy cla, ktoré malo byť vybraté pri dovoze ázijského tovaru za roky, keď takto stanovené kritériá ešte neexistovali,” informovala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. Finančná správa podľa nej, rovnako ako ďalšie krajiny, upozorňuje na to, že OLAF vypracoval na prelome rokov 2014 a 2015 kritériá ako stanoviť férové ceny pre tovar, akým je textil a obuv z Ázie, avšak tieto kritériá aplikoval aj na predchádzajúce dva roky, keď ešte neexistovali. “To viaceré krajiny, vrátane Slovenska, jednoznačne odmietajú,” dodala hovorkyňa.

Rokovania slovenskej strany s OLAF-om nadväzujú na septembrové stretnutie v Haagu medzi najvyššími predstaviteľmi oboch strán, ako aj na rokovania v Bruseli. OLAF podľa Skokanovaje potvrdil, že slovenská finančná správa je spoľahlivým partnerom. “Podľa predstaviteľov OLAF-u nie je problém s dovážaním podhodnoteného tovaru z Číny individuálnym problémom Slovenska, ide o celoeurópsky problém, ktorému čelia všetky krajiny EÚ,” doplnila hovorkyňa finančnej správy. Zároveň dodala, že samotný OLAF na rokovaniach ako problém neoznačuje finančné správy jednotlivých krajín, ale organizované zločinecké skupiny, ktoré podvody pri dovozoch vykonávajú v celej únii.

Reklama

Slovenská finančná správa zároveň avizuje pripravenosť byť nápomocná pri príprave opatrení, ktoré by jednotlivým finančným a colným správam dali väčšiu právnu istotu pri konaní voči takýmto podvodníkom. “Európska komisia ani v súčasnosti nevedie v tejto súvislosti voči Slovensku žiadne konanie a nevymáha od Slovenska žiadne peniaze,” doplnila Skokanová.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali