Finalista Davisovho pohára Dominik Hrbatý oslávi vo štvrtok 40.narodeniny

Finalista Davisovho pohára Dominik Hrbatý oslávi vo štvrtok 40.narodeniny

Bratislava 4. januára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Jeden z najúspešnejších slovenských tenistov v ére samostatnej republiky Dominik Hrbatý oslávi vo štvrtok 4. januára 40. narodeniny. Bývalého profesionála, ktorý získal počas aktívnej kariéry šesť singlových titulov na okruhu ATP a rekordéra v počte odohratých zápasov v Davisovom pohári uviedli 21. novembra 2017 do Siene slávy slovenského tenisu.

Na snímke Dominik Hrbatý

O tri dni neskôr 24. novembra 2017 veľkého bojovníka prezývaného “Dominátor” zvolili za nového kapitána slovenského daviscupového tímu. Finalista majstrovstiev sveta tenisových družstiev z roku 2005 nahradil na tomto poste legendu česko-slovenského a slovenského tenisu, olympijského víťaza zo Soulu 1988 Miloslava Mečířa, ktorý daviscupový tím viedol 24 rokov.

Reklama

Hrbatý je v Davis Cupe slovenským rekordérom. Za 14 rokov nastúpil v 26 stretnutiach a odohral 58 zápasov, z nich 33 vyhral. V roku 2005 bol lídrom tímu, ktorý to dotiahol až do finále bojov o “šalátovú misu”. V súboji proti Chorvátsku zdolal Maria Ančiča i Ivana Ljubičiča, Slováci však napokon prehrali 2:3. V prestížnej súťaži tenisových reprezentácií zdolal bývalé svetové jednotky Brazílčana Gustava Kuertena, Američana Andyho Roddicka či Rusov Jevgenija Kafeľnikova a Marata Safina.

V roku 2005 Hrbatého vyhlásili za najlepšieho športovca SR v ankete Klubu športových redaktorov. Za dlhoročnú reprezentáciu v Davis Cupe dostal v roku 2013 od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Cenu za oddanosť.

Reklama

Bohaté tenisové skúsenosti sedemnásobného (2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007) víťaza ankety Tenista roka a dvojnásobného (2005, 2009) víťaza Hopmanovho pohára miešaných družstiev sa od 30. novembra 2017 rozhodol využiť tenista Martin Kližan. S Hrbatým sa dohodol na zatiaľ trojmesačnej trénerskej spolupráci.

Hrbatý sa narodil 4. januára 1978 v Bratislave. Už ako štvorročný okúsil váhu tenisovej rakety. Okrem tenisu sa aktívne venoval aj lyžovaniu. Pre tenisové dvorce sa definitívne rozhodol v 11 rokoch.

Do profesionálneho tenisového kolotoča vstúpil Hrbatý v roku 1996. Pod vedením dnes už svetoznámeho slovenského tenisového trénera Mariána Vajdu sa hneď vo svojej úvodnej sezóne stal najmladším hráčom prvej stovky. O rok neskôr ako 19 ročný už figuroval na 50. mieste.

V roku 1998 vyhral Hrbatý prvý turnaj na okruhu ATP v San Maríne. Ďalšie singlové tituly získal v Prahe (1999), v novozélandskom Aucklande (2001), v austrálskom Adelaide (2004) a v tom istom roku znovu v Aucklande a vo francúzskom Marseille.

Rodák z Bratislavy sa nestratil ani na najprestížnejších grandslamových turnajoch. V roku 1999 sa prebojoval do semifinále antukového Roland Garros v Paríži, v ktorom podľahol neskoršiemu víťazovi Američanovi Andremu Agassimu. Na US Open 2004 sa prebojoval do štvrťfinále, na Australian Open 2005 zopakoval postup medzi osem najlepších. Dovedna odohral 48 turnajov veľkej štvorky. V októbri 2004 figuroval na 12. mieste v rebríčku ATP.

Reklama

Držiteľ Krištáľového krídla v kategórii šport z roku 2000 vyhral s dnes už tiež bývalou slovenskou tenistkou Danielou Hantuchovou v roku 2005 Hopmanov pohár miešaných družstiev. Triumf Hrbatý zopakoval v roku 2009 s Dominikou Cibulkovou.

Zdravotné problémy zastavili Hrbatého dobre rozbehnutú kariéru. V roku 2007 podstúpil operáciu pravého lakťa. Po nej nasledovala operácia ramena a následná dlhá rekonvalescencia. Na tenisové kurty sa vrátil až v roku 2008, ale do prvej stovky sa už neprebojoval. Poslednú profesionálnu sezónu Hrbatý absolvoval v roku 2009.

Nositeľ diplomu fair play za presadzovanie etických hodnôt v športe z roku 2011, ktorý udeľuje Európske hnutie fair play (EFPM) s Európskymi olympijskými výbormi (EOV), zostal aj po skončení kariéry pri tenise. Otec v súčasnosti 6-ročnej dcéry Elly pôsobil v službách Tureckej tenisovej federácie, hral tenisové ligy v zahraničí a aj slovenskú extraligu, v ktorej je tiež rekordér. Odohral v nej na 62 zápasov, z ktorých 54 vyhral.

V roku 2011 vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič udelil Dominikovi Hrbatému Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali