Fico: Bývalý minister Uhliarik by sa mal vzdať poslaneckého mandátu

Fico: Bývalý minister Uhliarik by sa mal vzdať poslaneckého mandátu

Ubľa 12. novembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Robert Fico bude žiadať vzdanie sa poslaneckého mandátu Ivana Uhliarika a tiež plánuje podať návrh na odvolanie podpredsedu Národnej rady SR Jána Figeľa

Premiér Robert Fico (Smer-SD) a minister zdravotníctva Viliam Čislák (nom. Smeru-SD) dnes po rokovaní vlády v Ubli na tlačovej konferencii upozornili na nevýhodné zmluvy na prenájmy zdravotníckych prístrojov, ktoré podľa nich podpísal za svojho úradovania bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Premiér bude žiadať vzdanie sa poslaneckého mandátu Ivana Uhliarika a taktiež plánuje podať návrh na odvolanie podpredsedu Národnej rady SR Jána Figeľa (KDH). Podľa vlastných slov tak reaguje na to, čo predvádzala opozícia tri dni v parlamente v súvislosti s kauzou kúpy CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu.

Reklama
Na snímke premiér vlády SR Robert Fico

„My sme vyvodili politickú zodpovednosť za podpísanie zmluvy v objeme okolo 1,6 milióna eur s DPH aj napriek tomu, že nebolo minuté ani jedno jediné euro. V novembri 2011 minister Uhliarik, ten istý, čo po nás kričal tri dni v parlamente, podpísal zmluvu na prenájom CT prístroja na 21 mesiacov za 1,75 milióna eur. Takých zmlúv sme našli asi osem, v celkovej hodnote takmer 6,5 milióna eur. V každom z týchto prípadov išlo o peniaze z európskych fondov,“ povedal Fico.

Zároveň uviedol, že ak mala opozícia právo žiadať odvolanie premiéra, tá istá opozícia by mala teraz žiadať od Uhliarika, aby sa vzdal mandátu poslanca, a tiež by predstavitelia opozičných politických strán podľa neho nemali mať problém s návrhom na odvolanie Jána Figeľa.

Reklama

„My máme 76 hlasov na pána Figeľa, ale s týmto návrhom pôjdeme za všetkými predsedami poslaneckých klubov v parlamente, pretože, ak toto vyviedli nám, nemôžu mať dôvod nesúhlasiť so vzdaním sa Uhliarika a ani s návrhom na odvolanie podpredsedu NR SR Jána Figeľa,“ argumentoval Robert Fico.

Ako spresnil nový minister zdravotníctva Viliam Čislák, podľa zistených informácií podpísal Uhliarik za svojho pôsobenia deväť nevýhodných zmlúv väčšinou na prenájmy zdravotníckych zariadení. Išlo napríklad o prenájom prístrojov pre Východoslovenský ústav srdcovocievnych chorôb, kde podpísal zmluvu na prenájom prístroja za 500.000 eur na 21 mesiacov, pričom kúpna cena tohto prístroja by bola 250.000 eur. Tieto zmluvy podľa neho zrušila práve odvolaná ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ak by tak neurobila, daňových poplatníkov by to stálo navyše 1,6 milióna eur na pokutách.

“Chceme od opozície iba elementárnu mieru sebareflexie,” poznamenal premiér. Dodal však, že aj v prípade, že by bol Ján Figeľ odvolaný z postu podpredsedu NR SR, toto miesto nechá pre kandidáta opozície.

 

KDH: Premiér robí všetko pre odpútanie pozornosti, neskočíme mu na to

Reklama
Na snímke opoziční poslanci exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik, predseda KDH Ján Figeľ

Premiér Robert Fico (Smer-SD) robí všetko pre to, aby odpútal pozornosť od káuz vlastných ministrov či nominantov v štátnych firmách. Vyhlásili to dnes predstavitelia KDH v reakcii na slová šéfa kabinetu, podľa ktorého by sa mal poslanec KDH Ivan Uhliarik vzdať mandátu a v prípade šéfa hnutia Jána Figeľa navrhne jeho odvolanie z postu podpredsedu NR SR.

“KDH premiérovi na túto hru neskočí a bude ďalej odhaľovať zlyhania ministrov vládnej strany Smer-SD,” deklaroval hovorca hnutia Matej Kováč. Ďalšie odhalenie chce KDH priniesť na tlačovej konferencii vo štvrtok (13.11).

Uhliarik vzápätí vo vlastnom stanovisku doplnil, že EÚ robí pravidelný audit zmlúv, pričom počas druhej Ficovej vlády neschválila desiatky projektov v hodnote stoviek miliónov eur. “Podľa tejto optiky by mali odstúpiť všetci ministri druhej Ficovej vlády, ktorých sa to týka,” povedal.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali