Brusel 10. augusta (TASR/Foto:liber.sk)
Jediný slovenský obchod v Belgicku
Jediný slovenský obchod v Belgicku sa nachádza v meste Gent, necelú hodinu jazdy autom od Bruselu. Slovenská rodáčka zo Sečoviec, Erika Blanckaert-Karišková ani po vyše roku podnikania nezbohatla, ale vie si predstaviť podobnú prevádzku aj v Bruseli.
“Štyri roky som mala tento podnikateľský zámer a vlani v máji som sa rozhodla, že nastal pravý čas,” hovorí pani Blanckaert-Karišková o svojom obchode, ktorý ponúka slovenské a české, ale čiastočnej aj poľské a maďarské potravinárske špeciality.
Toto rozhodnutie vzniklo aj preto, lebo majiteľka obchodu žije v Gente, kde sa vydala, od roku 1999 a po rokoch kontaktov a spolupráce so slovenskou a českou komunitou, a aj vďaka jej predošlému zamestnaniu na “sociálke,” dobre pozná svojich zákazníkov a pozná aj ich potreby.
V Gente je okolo 3000 Slovákov
“V Gente je silná komunita Slovákov. Okolo 3000 ľudí podľa môjho odhadu,” tvrdí Blanckaert-Karišková. Spolu s početnou komunitou Čechov a ľudí z Poľska, štátov bývalej Juhoslávie či Ruska, teda z krajín, ktoré “uznávajú naše tradície,” má vyše 5000 zákazníkov.
Odniesli aj slovenskú vlajku nie však kvôli vlasteneckému cíteniu
Pred Veľkou nocou, keď objednala väčšie zásoby údenín, však mala aj nečakaných nočných “hostí,” ktorí sa jej vlámali do obchodu. Rozbili pokladnicu a spolu s údeninami jej zobrali aj slovenskú zástavu, ktorú mala zavesenú na stene obchodu. Doteraz je tam prázdne miesto.
Asi nemali so sebou väčšie tašky, tak ukradnuté údeniny, zabalili do zástavy,” hovorí majiteľka obchodu. Páchateľov nepozná, polícia krádež doteraz vyšetruje.
Obchod slúži aj ako poradňa pre krajanov
Svojich stálych zákazníkov majiteľka obchodu dobre pozná. Slovenské a české potraviny nakupuje vo veľkoobchodoch na SR a ČR, pričom čerstvý tovar dostáva každý druhý týždeň.
V jedinom slovenskom obchode v Belgicku, ktorý zároveň slúži aj ako akýsi socializačný kútik a priestor pre výmenu užitočných informácií pre krajanov, je najväčší dopyt po hrubej múke, ktorú tu vôbec nepoznajú. Potom “kraľuje” bryndza, tvaroh, korbáčiky, údeniny, spišské párky, maďarské klobásky, tarhoňa, rôzne prísady a občerstvujúce nápoje, ktoré sú známe len na slovenskom a českom trhu.
Klientela obchodu je rôznorodá. V Gente je početná rómska komunita zo Slovenska a Česka, ktorej vyhovujú “ľudové” ceny v tomto obchode. No cestu sem si nájdu aj študenti či pedagógovia, ktorí sa v Gente ocitnú vďaka programom Erasmus, robotníci, ktorí chodia na trojmesačné zárobkové turnusy, ale čoraz častejšie aj Belgičania, ktorí boli na Slovensku a zachutili im naše špeciality. Alebo takí, ktorí sú jednoducho zvedaví na chute inej krajiny.
“Podnikanie v Belgicku je veľmi náročné. Nedá sa povedať, že takéto podnikanie človeka uživí,” priznáva majiteľka obchodu. No zároveň dodáva, že by si vedela predstaviť podobnú pobočku aj v Bruseli, kde žije niekoľko tisíc slovenských a českých euroúradníkov a zamestnancov NATO, ktorí sem-tam ku nej do Gentu tiež zablúdia.