Festival HoryZonty: Jedenásť rokov na jednotku

Festival HoryZonty: Jedenásť rokov na jednotku

Trenčín 14. novembra 2016 (HSP/Foto:HoryZonty)

 

Cez víkend sa skončil festival HoryZonty v Trenčíne. Cenu Grand prix za najlepší neprofesionálny film si odnieslo dielo Divočinou Aljašky. Rozhodla o tom trojčlenná porota.

Jedenásty ročník festivalu dobrodružných filmov HoryZonty má za sebou úspešnú premiéru v Kine Hviezda a Klube Lúč. Aj tento ročník ukázal, že v meste, pod hradom Matúša Čáka je stále hlad po takomto type podujatia.

Reklama
Cez víkend sa skončil festival HoryZonty v Trenčíne
Cez víkend sa skončil festival HoryZonty v Trenčíne

„Tak ako k Trenčínu patrí hudobný festival Pohoda, divadelný festival Sám na javisku, Trenčianske historické slávnosti a donedávna aj medzinárodný filmový festival Artfilm, patria k nemu aj HoryZonty,“ povedal na otváracom ceremoniáli primátor Trenčína Richard Rybníček, ktorý vo svojom príhovore neskrýval nadšenie. „Po tom, ako sa presťahoval Artfilm do Košíc, sú HoryZonty najväčším filmovým podujatím v našom kraji a som veľmi rád že ich tu máme,“ dodal pred plným hľadiskom v úvodný festivalový deň, vo štvrtok 10. novembra.

 

Reklama

Diváci ocenili príbeh dvoch kamarátov

Na plátnach Kina Hviezda a Klubu Lúč nechýbalo napätie, adrenalín, dychberúce pohľady na prírodné scenérie a obdivuhodné športové výkony. Počas troch festivalových dní mali možnosť návštevníci vzhliadnuť pätnásť hodín filmov z horského prostredia zo štrnástich krajín sveta. Medzi dokumentmi od režisérov zvučných mien bolo aj deväť neprofesionálnych autorov zo Slovenska i z Čiech. Tí sa uchádzali o cenu Grand prix, cenu poroty a cenu divákov. Na hlavnej cene sa porota zhodla okamžite. „Divočinou Aljašky je výborný cestopis. Autor Jiří Horčička v ňom spojil zábery krásnej prírody s pútavým príbehom expedície. Vznikol príjemný film s hravou atmosférou,“ vyjadril sa o hlavnom víťazovi jeden z členov poroty Peter Jakuš. Ocenenou bola aj snímka Kalamárka. Porotcov zaujal v tomto prípade samotný námet filmu, ktorým je história horolezeckej oblasti Kalamárky. Diváci dali najviac hlasov filmovému príbehu 12CH Vysoké Tatry Trail, ktorý spojil jeden veľký sen dvoch kamarátov: Navštíviť dvanásť tatranských chát v jeden deň. Víťazi si prebrali ceny z rúk predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Ocenené boli aj najlepšie fotografie prihlásené do fotosúťaže. „Témou tohto ročníka boli Farby sveta. Grand prix si odniesla snímka Adama Chlapečku Nad základným táborom Annapurny zachytená v Nepále.

 

Publikum, ktoré sa vie smiať

Reklama

Popri filmovej prehliadke prinášajú organizátori do Trenčína aj významné osobnosti z oblasti outdooru. Zatiaľ čo slovinský horolezec Silvo Karo v do detailu pripravenej multimediálnej prezentácii oslovil predovšetkým lezeckú obec, v prednáške bajkerky Markéty Marvanovej a horolezca a moreplavca Vladimíra Porvazníka si prišla na svoje i široká verejnosť. Nadšenie však nebolo len jednostranné. Vynikajúce trenčianske publikom vytvorilo aj v stiesnených priestoroch Kina Hviezda a Klubu Lúč neopakovateľnú atmosféru. Spokojnosť bola vidieť na tvárach divákov, organizátorov i hostí. „Vidieť film, z ktorého mám husiu kožu, otvorí oči a obohatí myšlienky. Prednášať pre vďačné publikum, ktoré sa vie smiať. Poznať skvelých ľudí v jednom dni. Toto sú pre mňa HoryZonty,“ povedala po svojej prednáške hostka Marvanová.

 

Lákali klíčky červenej kapusty

Vo švíkoch nepraskalo len Kino Hviezda. Návštevnícu sa usilovali zaujať aj čo najlepšie miesto v Klube Lúč. „Prekvapil ma obrovský záujem o slovenské filmy,“ povedala krátko po skončení HoryZontov ich riaditeľka Mária Dutková. Núdza o divákov nebola ani počas workshopov, ktoré tento rok prinášali niekoľko alternatívnych tém. „Pri téme starých odrôd sa človek nemusí báť, že nebude diskusia, aj tento raz sa rozprúdila. Ľudí už tradične najviac zaujímali možnosti získania starých odrôd a pestovanie oskoruší,“ prezradila Trenčianka Andrea Uherková, ktorá viedla workshop Staré odrody sú IN. Záujem bol aj o ochutnávku jedného zo siedmych druhov klíčkov, o ktorých rozprávala Katarína Kopúnová. „Myslím, že najpopulárnejšími sa stali klíčky červenej kapusty. Ale vždy je to individuálne. Niekto má rád jemné chute munga a ďatelinky, iný uprednostňuje štipľavé chute reďkovky alebo rukoly,“ prezradila Kopúnová, ktorá prítomných zasvätila do tajomstva veľkej energie ukrytej v malých klíčkoch.

 

Reklama

Publiku sa prihovoril paralympionik Martin France

O najväčšie prekvapenie sa postarala sekcia Umenie a šport v živote telesne postihnutých. Namiesto očakávaných hostí Martina Daita a Bekima Aziriho, ktorí sa zo zdravotných dôvodov festivalu nemohli zúčastniť, sa organizátorom podarilo zohnať za nich náhradu. Boli nimi slovenský „easy rider“ Rastislav Soviš a paraolympionik v zjazdovom lyžovaní Martin France. „S humorom a ľahkosťou, s ktorou pristupujú k životu pôsobili obaja ako magnety energie v celej sále,“ hovorí jedna zo spoluorganizátoriek HoryZontov Martina Kedrová. Štvrtý ročník sekcie, ktorá sa koná aj vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, ukazuje nielen fakt, že ju má zmysel robiť, ale že je aj veľkým prínosom vo svete športu, dobrodružstva, adrenalínu a zážitkov.

 

Nosičov sen priniesol niekoľko prekvapení

O potrebe takéhoto typu podujatia svedčí aj návštevnosť. Podľa prvých odhadov organizátorov si prišlo tohoročné HoryZonty vychutnať do 4000 divákov. Ďalších 400 ľudí sa i napriek chladnému a daždivému počasiu aktívne zapojilo do sprievodných podujatí. „Najväčší záujem bol už tradične o Beh o pohár HoryZontov. Na štart sa postavilo 155 dospelých a 123 detí,“ hovorí jedna z usporiadateliek Jana Lesajová. „Prekvapila ma hojná účasť pretekárov,“ povedal Juraj Hudák, ktorý má bežeckú súťaž na starosti už ôsmy rok. „Najviac ocenení išlo už tradične do Dubnice. Z mužov zdolal šesťkilometrovú trať najrýchlejšie Štefan Štefina a medzi ženami dominovala Iveta Hulvátová,“ prináša výsledky Hudák. Rekord toho roku síce nepadol, ale o vynikajúce výkony nebola núdza ani v detskej a dorasteneckej kategórii, medzi ktorými bolo viacero majstrov Slovenska.

Zatiaľ čo rekord nepadol ani v nosení pivného suda po Farských schodoch, prinieslo toto sprievodné podujatie so sebou niekoľko prekvapení. „Po troch rokoch bol z prvého miesta zosadený Jakub Dudáš. O rýchlejší čas sa postaral Kristián Vavruš, ktorý zdolal stopäť schodov s päťdesiatlitrovým sudom piva za 45 sekúnd. Aj v ženskej kategórii našla štvornásobná víťazka Veronika Ferančíková po štyroch rokoch svoju premožiteľku. Víťazstvo si odniesla len šestnásťročná Klára Štefánková. Vynáška tridsaťlitrového pivného suda na nosičskej krošni jej trvala rovnú minútu.

Cez víkend sa skončil festival HoryZonty v Trenčíne
Cez víkend sa skončil festival HoryZonty v Trenčíne

Barabáš festival uzavrel

Lepšiu bodku za festivalom dobrodružných filmov HoryZonty, ako najnovší film dokumentaristu Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom, si azda predstaviť nemôžeme. HoryZonty odštartovali druhú desiatku svojho vzniku na jednotku. „Festival mal vo Hviezde a v Lúči svoje čaro, ale určite sa budeme snažiť o to, aby sme sa na budúci rok mohli vrátiť do Posádkového klubu,“ vyjadrila sa bezprostredne po skončení riaditeľka Mária Dutková. Festival HoryZonty sa koná v Trenčíne od roku 2006 aj vďaka podpore Mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Audiovizuálneho fondu, PwC Nadačného fondu v Nadácii Pontis, Subaru, Marius Pedersen, Sesvanderhave, MCD, Odes, Geostat a ďalším.

Redakciu informovala Barbora Prekopová, PR HoryZonty.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali