Federer po emotívnej rozlúčke: “Bol to fantastický večer”. Plakali rivali, aj manželka Mirka s deťmi. Média nešetria chválou

Federer po emotívnej rozlúčke: “Bol to fantastický večer”. Plakali rivali, aj manželka Mirka s deťmi. Média nešetria chválou

Londýn 24. septembra 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kin Cheung)

 

Švajčiarsky tenista Roger Federer na Laver Cupe v Londýne oficiálne ukončil aktívnu kariéru. V rozlúčkovej štvorhre spoločne so Španielom Rafaelom Nadalom prehrali s americkým párom Frances Tiafoe, Jack Sock 6:4, 6:7 (2), 9:11. Tím Európy hral po prvom dni s Tímom sveta 2:2

Federer
Na snímke tenista Roger Federer (druhý sprava) objíma manželku Mirku a deti

Štyridsaťjedenročnému Federerovi sa splnilo želanie a v poslednom zápase kariéry nastúpil po boku svojho veľkého rivala. S Nadalom dokopy získali 42 grandslamových titulov. Na ATP Tour odohrali 40 vzájomných duelov, bilancia je 24-16 v prospech Španiela. V londýnskej štvorhre nebola núdza o exhibičné prvky, zaplnenú O2 arénu dvíhali zo sedadiel najmä výmeny na sieti.

Reklama

Prvý brejkbal prišiel až za stavu 4:4 pri podaní Nadala, Federer ho odvrátil nekompromisným smečom. V ďalšom geme švajčiarsko-španielsky tandem Američanov brejkol a prvý set získal vo svoj prospech. V druhom dejstve viedli Tiafoe so Sockom 3:1, no Federer s Nadalom vyrovnali na 3:3 a na rad prišiel tajbrejk, v ktorom dominovali Američania. O všetkom rozhodol záverečný supertajbrejk. V ňom mali Federer a Nadalom za stavu 9:8 k dispozícii mečbal, no nevyužili ho a ďalšie tri body sa stali korisťou Američanov. “Som vďačný, že som si mohol zahrať po boku Rafu. Je to ako oslava, presne takto som sa chcel cítiť na konci kariéry. Dúfal som v to a ďakujem všetkým, že sa mi to splnilo,” citovala Švajčiara agentúra AFP.

Federer počas emotívneho pozápasového rozhovoru neskrýval dojatie. “V poslednom zápase kariéry som prehral, no vôbec nie som smutný, pretože som prežil fantastický večer. Bol to nádherný deň, veľmi som si ho užil. Bolo krásne ešte raz si zaviazať tenisky a vstúpiť na kurt pred očami mojej rodiny a mojich blízkych. Bol to veľkolepý zápas a som rád, že som mohol byť v jednom tíme s takými legendami, akými sú Rafa Nadal, Novak Djokovič či Andy Murray. V srdci som bol vždy tímový hráč, aj keď v tenise to moc nešlo. Nikdy som si nemyslel, že budem takýto úspešný. Miloval som tenis, bola to skvelá cesta. Rád by som ju prešiel ešte raz, ak by sa to dalo,” uviedol Švajčiar, ktorý špeciálne poďakoval svojej rodine: “Veľká vďaka patrí mojej manželke Mirke, obom dievčatám aj chlapcom za podporu. V uplynulých 13 rokoch sme si toho spolu veľa užili. Mirka ma už dávno mohla zastaviť, ale nespravila to. Ďakujem aj mojim rodičom, bez nich by som tu nebol.”

Reklama
Federer sa rozlúčil s kariérou
Na snímke švajčiarskeho tenistu Rogera Federera dvíhajú nad hlavu kolegovia z Tímu Európa po zápase štvorhry, v ktorej po boku Španiela Rafaela Nadala nastúpili proti americkému deblovému páru Jack Sock, Frances Tiafoe z Tímu svet na Laver Cupe v Londýne

Federer vyhral vo dvojhre 103 turnajov najvyššej profesionálnej úrovne vrátane 20 grandslamových. V historických tabuľkách je na ATP Tour na druhom mieste za Američanom Jimmym Connorsom, ktorý má v zbierke 109 trofejí. Federer osemkrát triumfoval vo Wimbledone (2003-2007, 2009, 2012, 2017), šesťkrát nenašiel premožiteľa na Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018), v rokoch 2004-2008 vyhral US Open. V júni 2009 jedinýkrát zdvihol nad hlavu cennú trofej na Roland Garros a zavŕšil kariérny Grand Slam. V roku 2014 sa so švajčiarskym tímom tešil zo zisku Davisovho pohára, šesťkrát vyhral turnaj majstrov. V jeho zbierke úspechov chýba iba zlatá olympijská medaila vo dvojhre. Na OH 2008 v Pekingu triumfoval v debli so Stanom Wawrinkom, o štyri roky neskôr v Londýne prehral vo finále singla s Britom Andym Murraym.

“Všetkým hráčom na okruhu bude chýbať,” dodal Nór Casper Ruud, ktorý zvíťazil v úvodnej dvojhre Laver Cupu nad Sockom 6:4, 5:7, 10:7.

 

Nadal: “Odchádza aj veľká časť môjho života”

Emócie lomcovali aj Nadalom: “Bola pre mňa veľká česť byť súčasťou tohto úžasného momentu v histórii nášho športu. Roky sme toho veľa zažívali spoločne. Keď Roger odchádza z okruhu, odchádza s ním aj veľká časť môjho života. Bolo pre mňa náročné ustáť tiaž okamihu.” Federerovi vzdali hold aj premožitelia v záverečnom vystúpení. “Dvaja z najlepších hráčov histórie nastúpili spolu,” uviedol Sock. “Nemyslím si, že ešte niekedy uvidíme ďalšieho tenistu, ako bol Roger. Spôsob, akým hral, s akou eleganciou sa pohyboval na kurte a to, kto je, je nenapodobniteľné,” pridal sa Tiafoe.

 

Reklama
Laver Cup v Londýne:

Tím Európy – Tím sveta 2:2 po prvom dni
Casper Ruud – Jack Sock 6:4, 5:7, 10:7
Stefanos Tsitsipas – Diego Sebastian Schwartzman 6:2, 6:1
Andy Murray – Alex de Minaur 7:5, 3:6, 7:10
Rafael Nadal, Roger Federer – Frances Tiafoe, Sock 6:4, 6:7 (2), 9:11

 

“Federer zmenil hru, nikto ako on už nepríde,” ohlasy médií

Ohlasy svetových médií po zápase štvorhry na Laver Cupe v Londýne, ktorým švajčiarsky tenista Roger Federer ukončil svoju aktívnu kariéru:

The Guardian: “Roger Federer sa dojímavo rozlúčil prehrou vo štvorhre po boku Rafaela Nadala.”

BBC: “Dojatý Roger Federer dal zbohom tenisu po odohraní štvorhry s ďalším velikánom Rafaelom Nadalom na Laver Cupe.”

Reklama

Al-Džazíra: “Federer sa vrátil, aby odohral svoj záverečný zápas kariéry pred 17.500 divákmi vo vypredanej londýnskej O2 aréne.”

tennis.com: “Dvadsaťnásobný grandslamový víťaz priniesol na kurt nepoznanú krásu a úprimnosť. Zmenil túto hru a nikto ako on už nikdy nepríde.”

Daily Mail: “Legendárny tenista Roger Federer sa neubránil slzám. Oslnivú kariéru ukončil po boku dlhoročného rivala Rafaela Nadala.”

Financial Times: “Tenisový velikán Roger Federer odohral svoj záverečný zápas. Ukončil kariéru sprevádzanú kúzelnou hrou, získavaním trofejí a duelmi s elitnými súpermi v zlatej ére mužského tenisu.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali