Rím 11. septembra (TASR) – Potravinová agentúra medzinárodného spoločenstva – Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) – dnes konštatovala, že jedna tretina všetkého jedla vyprodukovaného vo svete je bez úžitku vyplytvaná, čo predstavuje finančnú stratu vo výške 750 miliárd dolárov (565 miliárd eur) ročne.
FAO, ktorá sídli v Ríme, v dnešnej správe uviedla, že rozvojové krajiny plytvajú jedlom prevažne v dôsledku zlých metód zberu úrody, zatiaľ čo v oblastiach s vysokým príjmom je primárnou príčinou plytvania ľahkomyseľné správanie spotrebiteľov.
Správa upozornila, že plytvanie jedlom ubližuje životnému prostrediu zbytočnými emisiami skleníkových plynov, zbytočnou spotrebou vody a obmedzovaním biodiverzity, pretože sa obrábajú zbytočne veľké rozlohy pôdy. Za najvážnejšie označila plytvanie obilninami v Ázii a mäsom v bohatých regiónoch sveta a v Latinskej Amerike.
FAO zdôraznila význam zvyšovania povedomia o týchto súvislostiach medzi spotrebiteľmi.
Na celosvetovej úrovni sa každoročne plytvá ohromným množstvom – 1,3 miliardy ton – potravín, ktoré by mohli nasýtiť tri miliardy ľudí. Znížením tohto plytvania o štvrtinu by sa mohlo nasýtiť 870 miliónov ľudí, ktorí na svete trpia dlhodobým hladom. Podľa odhadov FAO sa 536 miliónov z nich nachádza v Ázii.