F1: V Číne double Mercedesu a Hamiltonov hetrik: “Je to výsledok celého tímu”

F1: V Číne double Mercedesu a Hamiltonov hetrik: “Je to výsledok celého tímu”

Šanghaj 20. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Atmosféra na trati začala hustnúť po 20 odjazdených kolách

Britský pilot Lewis Hamilton sa stal suverénne víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Číny seriálu MS formuly 1. Jazdec stajne Mercedes triumfoval v Šanghaji systémom štart-cieľ a zaknihoval si tretie prvenstvo v rade. Na najvyšší pódiový stupienok vystúpil aj v Malajzii a Bahrajne.

Reklama

Britský pilot Lewis Hamilton strieka šampanským po víťazstve na Veľkej cene Číny seriálu MS formuly 1 v Šanghaji 20. apríla 2014Druhé miesto sa na štvrtom podujatí tejto sezóny ušlo jeho tímovemu kolegovi Nicovi Rosbergovi, ktorý zaostal o necelých 19 sekúnd. Dvojica tak zopakovala umiestnenie z predošlých dvoch veľkých cien. Tretiu priečku si po 56 kolách vyjazdil Fernando Alonso z Ferrari, obhajca minuloročného víťazstva. Zároveň to bolo pre neho prvé pódiové umiestnenie v sezóne 2014. Úradujúci majster sveta Sebastian Vettel skončil piaty.

Dvojica z Mercedesu vedie aj priebežnú klasifikáciu MS. Rosberg má na čele 79 bodov, Hamilton o štyri menej.

Reklama

Štart nedeľňajších pretekov najlepšie vyšiel víťazovi kvalifikácie Hamiltonovi, ktorý si udržal vedúcu priečku. Za neho sa zaradil Vettel a z piateho miesta ideálne vyštartoval Alonso, ktorý sa posunul o dve miesta vyššie. Jazdec stajne Ferrari sa po pár metroch dostal do kontaktu s Massom, no obaja po minikolízii bez vážnejších následkov pokračovali. Prvá tretina pretekov nepriniesla veľa dramatických momentov. Nešťastne sa opäť skončili pre Sutila, ktorý nedokončil tretiu VC v rade. Štvrté podujatie v sezóne neprinieslo veľa dôvodov na radosť ani Massovi, ktorý v 11. kole zamieril do boxov a po príliš dlhej zastávke sa prepadol na koniec poľa.

Atmosféra na trati sa začala zamotávať po 20 odjazdených kolách. V 22. kole zaútočil Rosberg na priebežne tretieho Vettela a jazdcovi Mercedesu sa napokon aj podarilo vytlačiť majstra sveta na štvrté miesto. Azda najprekvapujúcejšie momenty prinieslo 25. kolo, v ktorom diváci videli súboj pilotov Red Bullu. Vettel dostal do vysielačky pokyn, aby pred seba pustil Ricciarda, ale spočiatku neuposlúchol nariadenie stajne a úspešne odrážal útoky tímového kolegu. Ricciardovi však ďalší atak už vyšiel a Vettel sa opäť prepadol. V ďalšom priebehu pretekov sa na prvých piatich priečkach s menšími obmenami držali Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Alonso a Vettel. Najmä vedúci Hamilton predvádzal pokojnú a suverénnu jazdu a nikto z pilotov ho výraznejšie neohrozoval. Brit tak potvrdil tohtosezónnu vynikajúcu formu a skompletizoval svoj premiérový víťazný hetrik. Výborne si počínal aj Rosberg, ktorému nevyšiel štart a nefungovala mu telemetria, no cieľom prešiel ako druhý. Prekvapujúce sú slabšie výkony Vettela, ktorý po predošlé roky jasne dominoval kolotoču F1, ale v tomto roku sa tešil z pódiového umiestnenia zatiaľ iba raz. V nedeľu skončil piaty, o priečku pred neho sa dostal aj Ricciardo.

“Je neuveriteľné, ako auto funguje. V podstate som pretekal len sám so sebou. Tento úspech je výsledkom tvrdej práce celého tímu. Náš tím je na vzostupe, tým som si istý. Nesmierne ma tešia aj dobré výkony Nica, je to veľké odmena pre všetkých,” citovala agentúra Reuters Hamiltona, ktorý sa v Číne tešil z víťazstva po tretí raz a celkovo to bol 25. triumf v jeho kariére.

Z prvého pódiového umiestnenia v sezóne mal radosť Alonso: “Bol to naozaj dobrý víkend. Po úvodných troch VC sezóny sme vylepšili auto. Som šťastný, že dnes som sa konečne ocitol na pódiu.”

Výsledky – VC Číny:

Reklama

1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:36:52,810 h, 2. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +18,686 s, 3. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) +25,765, 4. Daniel Ricciardo (Austr./RedBull-Renault) +26,978, 5. Sebastian Vettel (Nem./RedBull-Renault) +51,012, 6. Nico Hülkenberg (Nem./Force India-Mercedes) +57,581, 7. Valtteri Bottas (Fín./Williams-Mercedes) +58,145, 8. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +1:23,990, 9. Sergio Perez (Mex./Force India – Mercedes) +1:26,489, 10. Daniil Kvyat (Rus./Toro Rosso – Renault) +1 kolo, 11. Jenson Button (V. Brit./McLaren), 12. Jean-Eric Vergne (Fr./Toro Rosso – Renault), 13. Kevin Magnussen (Dán./McLaren), 14. Pastor Maldonado (Venez./Lotus – Renault), 15. Felipe Massa (Braz./Williams-Mercedes), 16. Esteban Gutierrez (Mex./Sauber – Ferrari), 17. Kamui Kobajaši (Jap./Caterham – Renault), 18. Jules Bianchi (Fr./Marussia – Ferrari) – všetci +1 kolo, 19. Max Chilton (V. Brit./Marussia – Ferrari) +2 kolá, 20. Marcus Ericsson (Švéd./Caterham – Renault) +2 kolá

nedokončili: Romain Grosjean (Fr./Lotus – Renault), Adrian Sutil (Nem./Sauber – Ferrari)

poradie MS:

1. Rosberg 79, 2. Hamilton 75, 3. Alonso 41, 4. Hulkenberg 36, 5. Vettel 33, 6. Ricciardo 24, 7. Bottas 24, 8. Button 23, 9. Magnussen 20

Pohár konštruktérov:

Reklama

1. Mercedes 154, 2. RedBull 57, 3. Force India 54, 4. Ferrari 52, 5. McLaren 43, 6. Williams-Mercedes 36

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali