Bratislava 4. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)
Používanie bravčovej masti je návrat k tradíciám a k spôsobu varenia, ktorý bol na Slovensku zaužívaný
Ľudia začínajú v kuchyni čoraz častejšie používať namiesto oleja bravčovú masť. Šéfkuchár František Janata je presvedčený, že je to návrat k tradíciám a k spôsobu varenia, ktorý bol na Slovensku zaužívaný.
Podľa Janatu ľudí od používania bravčovej masti neodrádza ani riziko zvýšeného cholesterolu. “Recepty, kde sa na základ jedla používa bravčová masť, odo mňa pýtajú aj známi ľudia zo slovenského zdravotníctva,” uviedol Janata pre TASR. Sám bravčovú masť pred olejom preferuje.
“Na základy, zápražky do polievok či pri príprave slaných múčnych jedál,” vymenoval šéfkuchár. “Napríklad polievka dostane celkom iný šmrnc,” zdôraznil ďalej. Aj v jeho prípade ide o návrat k tradíciám kuchyne “starých materí”. “Som rodák z Rače, Račišdorfu a tam sa olej nepoužíval, iba bravčová masť,” vysvetlil.
Takýto spôsob prípravy chce Janata prezentovať aj v rámci svojej novej knihy, ktorá čerpá práve zo starých “račišdorfských” receptov. Bohaté zastúpenie pri ingredienciách budú mať celkom logicky typické “račianske” produkty. “Či už je to frankovka, hrozno, huby, ale aj šípky,” spresnil Janata. Knihu pod názvom Tradičné račianske jedlá pokrstí na septembrovom račianskom vinobraní (13. – 15. 9.). Počas leta pripravuje fotodokumentáciu jedál, ktoré budú v knihe uvedené.
as