Evenepoel suverénne majstrom sveta, Peter Sagan skončil na 7. mieste

Evenepoel suverénne majstrom sveta, Peter Sagan skončil na 7. mieste

Wollongong 25. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Manu Fernandez)

 

Belgický cyklista Remco Evenepoel suverénne triumfoval v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom na MS v austrálskom Wollongongu. Slovenský reprezentant a trojnásobný majster sveta Peter Sagan finišoval na siedmej priečke, keď v závere trate dlhej 266,9 km špurtoval o medailu. Striebro si vybojoval Francúz Christophe Laporte a bronz získal Austrálčan Michael Matthews (všetci +2:21 min). Ďalší Slováci Matúš Štoček s Marekom Čaneckým skončili na 64. a 65. mieste, Juraj Sagan v rozlúčke s profesionálnou kariérou súťaž nedokončil, ukázal sa však v úniku

Remco Evenepoel
Na snímke belgický cyklista Remco Evenepoel

Na účastníkov kategórie elite čakal najprv približne 60 km dlhý nájazd so stúpaním na Mt. Keita (7,5 km, 5,7%) a potom absolvovali dvanásť 17-kilometrových okruhov, na ktorých museli zakaždým zdolať krátke, ale ostré stúpanie Mt. Pleasant (1,1 km, 8,8%) s maximom až okolo 14 percent. Tesne pred finišom sa nachádzal ešte krátky kopček, dohromady bolo potrebné zvládnuť približne 4000 výškových metrov. Pôvodný únik, do ktorého sa zapojilo sedemnásť jazdcov, ťahal predovšetkým Juraj Sagan. Kontakt stratil 76 km pred páskou práve v stúpaní na Mt. Pleasant. Únik sa skončil vyše 67 km pred cieľom, Peter Sagan sa v tom čase držal v hlavnom balíku aj s belgickým spolufavoritom Woutom Van Aertom.

Reklama

Neskôr sa odpojila až 26-členná vedúca skupina, ktorej náskok narástol v nájazde do záverečných troch okruhov na viac než dve minúty. Slováci sa snažili približne 50 km pred cieľom spojiť s lídrami, pracoval na tom Juraj Sagan, no jeho tempo na to nestačilo. Necelých 40 km pred cieľom partia prenasledovateľov stiahla manko len na niečo vyše minútu. Veľkú zásluhu na tom mal tím Francúzska, ktorý riadne zvýšil tempo, hoci vpredu mal troch jazdcov.

Ako najväčší favorit na zlato sa vyprofiloval Evenepoel. Z vedúcej skupiny sa najprv odpútal spoločne s Kazachom Alexejom Lucenkom, toho neskôr striasol a približne 30-kilometrovým sólom si prišiel pre ďalší veľký úspech v kariére. Dvadsaťdvaročný Belgičan triumfoval v tejto sezóne na španielskej Vuelte i na prestížnych klasikách Liege–Bastogne–Liege a San Sebastian. Na tohtoročnom šampionáte predtým získal bronz v individuálnej časovke. Dvojnásobný juniorský majster sveta z roku 2018 získal premiérový dúhový dres medzi mužmi.

Reklama

“Je neuveriteľné, že som vyhral. Po tom, ako som získal titul aj medzi juniormi, mám ďalší dres. Boli to veľmi ťažké preteky, vyše šesť hodín v sedle. Po takej dlhej a ťažkej sezóne je takýto koniec neskutočný. Dnes sme súťažili ako tím a určite sme chceli získať titul. Mal som šancu aj ja, ak by som zaútočil skôr, ináč by sme stavili na Van Aerta. Podarilo sa to a náš tím si triumf zaslúžil. Keď sme boli len vo dvojici, vedel som, že sa musím odpútať, čo sa mi podarilo. Na vrchole posledného kopca som už tušil, že to zvládnem, a ten záver bol krásny. Je veľkým snom byť majstrom sveta. Po víťazstve na Liege som si stále posúval ciele. Zvíťazil som na Vuelte a teraz som získal aj titul. Bola to úžasná sezóna, ktorú už možno nikdy nezažijem,” citoval Evenepoela portál cycling-info.sk.

O ďalšie pozície nebojovali štyria najbližší prenasledovatelia, ale širšia skupina vrátane Petra Sagana, ktorá sa v závere prihnala do boja o medaily. Najrýchlejší bol Laporte, keď predstihol Matthewsa, Van Aert obsadil štvrté miesto. Pred Slovákom skončili ešte Talian Matteo Trentin a Nór Alexander Kristoff. Štoček a Čanecký zaostali o 6:11 min.

“Pred pretekmi sme si v tíme povedali, že by sme to ja s Matúšom mohli skúšať na únik. Jednak preto, že nikdy neviete, ako sa preteky vyvinú, a rovnako preto, nech je slovenský dres vidno. Nakoniec sa mi to podarilo, no boli to ťažké, bláznivé preteky. Mrzí ma, že sme nepriniesli medailu, Peter bol k nej blízko, no takto to je. Keďže to boli moje posledné preteky, som rád, že sa mi podarilo ukázať a byť v tom úniku a že som sa mohol takto rozlúčiť,” povedal Juraj Sagan pre portál cycling-info.sk.

 

Výsledky pretekov elite na MS (266,9 km):

1. Remco Evenepoel (Belg.) 6:16:08 h, 2. Christophe Laporte (Fr.), 3. Michael Matthews (Aus.), 4. Wout van Aert (Belg.), 5. Matteo Trentin (Tal.), 6. Alexander Kristoff (Nór.), 7. Peter SAGAN (SR), 8. Alberto Bettiol (Tal.), 9. Ethan Hayter (V. Brit.), 10. Mattias Skjelmose (Dán.) všetci +2:21 min, … 64. Matúš ŠTOČEK, 65. Marek ČANECKÝ obaja +6:11 min, Juraj SAGAN (všetci SR) nedokončil

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali