Záujem o voličské preukazy pre voľby do Európskeho parlamentu je v oblastiach Slovenska rôzny

Záujem o voličské preukazy pre voľby do Európskeho parlamentu je v oblastiach Slovenska rôzny

Spiš 23. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V Liptovskom Mikuláši bol menší záujem o voličské preukazy ako v roku 2009

V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2009 zaznamenala liptovskomikulášska radnica menší záujem o vydanie voličských preukazov. TASR o tom dnes predpoludním informovala hovorkyňa Slávka Kellová.

Reklama
Ilustračné foto

„Pred piatimi rokmi ich bolo až 256, teraz iba 216,“ spresnila s tým, že metropola horného Liptova bude už tradične rozčlenená na 32 volebných okrskov. „Aktuálny počet tunajších voličov bez akejkoľvek prekážky volebného práva je 26.609,“ pokračovala.

„Zúčastnené politické subjekty nominovali do našich okrskových volebných komisií až 376 členov. Sľub napokon zložilo 326 z nich. Najpočetnejšia volebná komisia má vrátane zapisovateľa až 14 členov, najmenšia osem,“ dodala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Reklama

 

Voličské preukazy vydávajú v Rimavskej Sobote ešte aj dnes

Voličské preukazy pre voľby do Európskeho parlamentu vydávajú v Rimavskej Sobote ešte aj dnes. Oproti situácii spred piatich rokov je však podľa Eleny Vargovej z odboru vnútorných vecí mestského úradu záujem o vydanie dokladu o čosi nižší.

Vo väčšine miest vydávali voličské preukazy do 22. mája. V Rimavskej Sobote, kde žije vyše 23.000 obyvateľov, však lehotu predĺžili aj na dnešný deň. “Doteraz sme vydali 223 voličských preukazov. Poštou na požiadanie sme poslali ďalších 27. V porovnaní spred piatich rokov je záujem o voličské preukazy o niečo nižší, vtedy sme ich vydali 259,” povedala Vargová.

V Lučenci žije vyše 27.000 obyvateľov a podľa Jána Šnúrika tam vydali pre voľby do Európskeho parlamentu 151 voličských preukazov.

Reklama

Zvýšený záujem o doklad umožňujúci voliť mimo miesta bydliska zaznamenali v Revúcej. V meste, kde žije takmer 13.000 obyvateľov, si preukaz podľa prednostky mestského úradu Evy Kučerákovej vybavilo 84 ľudí. V minulých eurovoľbách to bolo len 60 obyvateľov.

 

V Trenčíne vydali o tisíc preukazov menej ako pre voľby prezidenta

Na Mestskom úrade v Trenčíne vydali voličom pre eurovoľby o vyše tisíc voličských preukazov menej ako pre druhé kolo prezidentských volieb. TASR informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

“Pre voľby do europarlamentu sme záujemcom vydali 416 voličských preukazov,” uviedla Ságová s tým, že pre druhé kolo prezidentských volieb to bolo 1444 voličských preukazov.

Reklama

Oveľa menší záujem o voličské preukazy bol aj v Považskej Bystrici. Kým pre druhé kolo prezidentských volieb vydali 1011 voličských preukazov, pre voľby do Európskeho parlamentu to bolo iba 254. Ako informovala Daniela Bubáková z považskobystrickej radnice, pred piatimi rokmi vydali pre eurovoľby 188 voličských preukazov.

 

O voličské preukazy bol v mestách BB-kraja väčší záujem, ako naposledy

Vyšší ako pri ostatných eurovoľbách v roku 2009, ale výrazne nižší, ako pri nedávnych prezidentských voľbách – tak taký bol záujem občanov o voličské preukazy v okresných mestách Banskobystrického kraja.

Ako pre TASR uviedla vedúca organizačného odboru na Mestskom úrade vo Zvolene Silvia Husáriková, do včera vydali 488 voličských preukazov. V roku 2009 ich bolo 383.

Aj keď je aktuálne číslo približne o štvrtinu vyššie, ako pred piatimi rokmi, zďaleka nedosahuje záujem voličov, ktorý úrad evidoval pri marcových voľbách prezidenta. Vtedy si totiž voličské preukazy prevzalo takmer 1000 ľudí.

Podľa hovorkyne Mestského úradu vo Veľkom Krtíši, Eriky Grega, záujem o tieto preukazy prejavilo 111 občanov, pred piatimi rokmi ich bolo 89. Aj v tomto meste je aktuálne číslo výrazne nižšie, ako pri tohtoročnej voľbe prezidenta.

Voličské preukazy si vybavovali najmä mladí ľudia a tiež členovia volebných komisií.

 

Počty žiadosti o voličský preukaz na Spiši mierne stúpli

Reklama

Počet vydaných voličských preukazov na sobotňajšie (24.5.) voľby do Európskeho parlamentu (EP) je na Spiši porovnateľný s predošlými eurovoľbami. “Mesto Poprad vydalo spolu 487 voličských preukazov pre aktuálne eurovoľby. Pre porovnanie, v roku 2009 sme ich pred voľbami do EP vydali o niečo menej, bolo to 440 preukazov,” informoval TASR hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

V Kežmarku poskytli do dnešného dňa občanom 125 voličských preukazov, čo je len o tri viac ako pred piatimi rokmi. Informovala o tom Mária Reznická z Mestského úradu (MsÚ) v Kežmarku. O niekoľko desiatok sa zvýšil počet občanov, ktorí chcú voliť mimo svojho bydliska v meste Stará Ľubovňa. “V roku 2009 túto možnosť využilo 135 voličov, tento rok sme vydali 176 voličských preukazov,” konkretizovala Katarína Pavelčáková z MsÚ v Starej Ľubovni.

V meste Spišská Nová Ves sa záujem o voličské preukazy oproti predchádzajúcim eurovoľbám veľmi nezvýšil. “Vydali sme celkom 253 preukazov, čo je len o trochu menej ako pred piatimi rokmi,” uviedla Brigita Sopková z MsÚ v Spišskej Novej Vsi. Sto občanov malo záujem o voličský preukaz na voľby do EP v meste Levoča.

 

O voličský preukaz žiadali prevažne mladí ľudia

Reklama

Záujem o voličské preukazy pre nastávajúce eurovoľby bol v Žiari nad Hronom väčší ako pred piatimi rokmi. Podľa Eriky Rajčanovej zo žiarskeho Mestského úradu (MsÚ) o vydanie preukazov požiadalo celkom 210 voličov, pred piatimi rokmi to bolo len 167.

“Išlo väčšinou o mladých ľudí a potom starších, ktorí idú na chalupy či liečenie,” podotkla v tejto súvislosti. Ako však poznamenala, záujem o voličské preukazy bol podstatne nižší ako napríklad pred tohtoročnými prezidentskými voľbami.

Podobný trend zaregistrovali aj v ďalších mestách žiarskeho volebného obvodu. Napríklad v Kremnici ich podľa údajov z Oddelenia organizačného a správneho MsÚ vydali celkom 66, pričom pred druhým kolom tohtoročných prezidentských volieb ich vydali približne 188.

Menší záujem potvrdili aj v Banskej Štiavnici, kde si voličský preukaz vybavilo celkom 109 voličov. Podľa Vlasty Počarovskej z tunajšieho MsÚ boli medzi nimi najmä mladí ľudia a členovia volebných komisií.

V Žarnovici vydali, informovala Alica Soukupová z miestnej matriky, celkom 50 voličských preukazov, pričom pred druhým kolom prezidentských volieb o vydanie preukazu požiadalo okolo 156 voličov.

Reklama

Podobný trend sa ukázal aj v neďalekej Novej Bani. Kým pred časom počas voľby prezidenta malo o voličské preukazy záujem približne 187 voličov, pre eurovoľby si podľa Eriky Galbavej z MsÚ vybavilo voličský preukaz 49 Novobančanov.

 

Záujem o voličské preukazy je v Košiciach nízky

Záujem Košičanov voliť v sobotňajších (24.5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) mimo svojho trvalého bydliska je výrazne nižší ako pri marcových prezidentských voľbách. Vyplýva to z počtu voličských preukazov, ktoré záujemcom vydali oslovené košické mestské časti.

Ilustračné foto

V mestskej časti (MČ) Košice Západ, s najväčším počtom obyvateľov, vydal miestny úrad na eurovoľby 322 voličských preukazov. TASR to dnes potvrdil vedúci kancelárie starostu Marián Krajňák. Pre prvé kolo marcových prezidentských volieb tu vydali zhruba 1100 voličských preukazov a pre druhé kolo 700. Celkovo v tejto MČ evidujú vyše 33.000 voličov.

Podobná situácia je aj v MČ Košice Juh. Pre eurovoľby vydal miestny úrad 196 voličských preukazov, počet oprávnených voličov je takmer 19.000. Pre hlasovanie v prvom kole prezidentských volieb si preukazy vybralo 430 záujemcov.

V ďalšej mestskej časti Sever vydali na sobotu 151 voličských preukazov pri počte zhruba 16.800 voličov. V marci si voličský preukaz vybavilo približne 340 ľudí.

Reklama

 

O voličské preukazy je na hornej Nitre záujem približne rovnaký

Približne rovnaký záujem o vydanie voličského preukazu ako pred piatimi rokmi pre voľby do Európskeho parlamentu zaznamenali mestské úrady na hornej Nitre. Výnimkou je Handlová, kde počet vydaných voličských preukazov klesol takmer o polovicu.

“V Prievidzi sme vydali v roku 2009 366 preukazov, pre tohtoročné voľby je to 321 preukazov,” informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Približne rovnaké počty vydaných preukazov v tomto i pred piatimi rokmi zaznamenali v Bánovciach nad Bebravou, Partizánskom, Novákoch a Bojniciach. Martina Skaličanová z Mestského úradu v Partizánskom uviedla, že v roku 2009 to bolo 166 preukazov, v tomto 185. V Novákoch bolo podľa viceprimátorky mesta Dany Hornej vydaných v roku 2009 20 preukazov, pre tieto voľby ich je 24.

“V Bojniciach sme vydali pre predošlé voľby 42 preukazov, pre tieto 32,” povedal Ján Oberfranc z miestneho mestského úradu. O niečo menší počet preukazov ako v roku 2009 zaznamenali v Bánovciach nad Bebravou. Ako informovala hovorkyňa mesta Ingrid Mozolová, “v roku 2009 vydali 154 preukazov, v roku 2014 118”.

O približne polovicu menší záujem obyvateľov o voličské preukazy ako v roku 2009 mali v Handlovej. “V predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu to bolo 106 preukazov, v týchto 56,” informovala hovorkyňa mesta Anna Kmeťová.

Reklama

 

V trnavskom regióne je o voličské preukazy menší záujem

Kým v roku 2009 vydali na Mestskom úrade v Trnave pre voľby do Európskeho parlamentu 261 preukazov, teraz to bolo 260. Podľa vedúceho organizačného odboru Michala Dzurjanina skutočný záujem občanov bol ešte o čosi menší, pretože asi polovicu preukazov si vybavili členovia okrskových volebných komisií, aby mohli hlasovať v mieste svojho pôsobenia. “Zhruba 20 percent preukazov sme posielali poštou,” dodal Dzurjanin.

V Piešťanoch si poukazy osobne, mailami či poštou vyžiadalo 183 ľudí. Podľa Evy Královej z organizačno-právneho odboru na mestskom úrade boli dôvodmi cestovanie za rodinou, rekreáciou, za prácou, preukazy si vybavovali aj vysokoškoláci, študujúci mimo miesta trvalého pobytu. Prostredníctvom pošty išlo 24 preukazov.

V Senici podľa Silvie Krčovej z oddelenia vnútornej správy na radnici mali pred piatimi rokmi 80 žiadostí o voličské preukazy, dnes evidujú 72. “Poštou sme ich zasielali 11. Celkovo si žiadali preukazy prevažne mladšie ročníky buď pre štúdium, že pracujú mimo Senice, alebo niekam cestujú,” dodala pre TASR.

V Dunajskej Strede vydali 82 preukazov a v Galante 50, čo je približne rovnaký počet ako v roku 2009.

 

Reklama

Bratislavský kraj hlási menší záujem o voličské preukazy

Najviac voličských preukazov pred sobotňajšími voľbami do Európskeho parlamentu (EP) vydala z bratislavských mestských častí Petržalka, celkovo 1141. Podobne ako v tejto mestskej časti, aj v ostatných bol záujem o voličské preukazy výrazne menší ako v marcových prezidentských voľbách.

Potvrdila to aj hovorkyňa bratislavského Ružinova Miroslava Štrosová. “Vydali sme 679 voličských preukazov, oproti prezidentským voľbám je to niekoľkonásobne nižší počet,” uviedla. V Starom Meste, podľa hovorkyne tejto mestskej časti Alexandry Obuchove,j vydali 550 voličských preukazov. O 399 preukazov požiadali obyvatelia Karlovej Vsi, v Novom Meste ich vydali 384 a v Dúbravke 351.

Nižší záujem o voličské preukazy hlásia aj zo sedemtisícového Lamača. “Pred prezidentskými voľbami sme vydali 250, pred voľbami do EP 89 voličských preukazov,” informovala Mária Štarková o organizačného oddelenia Miestneho úradu Bratislava-Lamač. Dodala, že traja obyvatelia Lamača prejavili záujem zúčastniť sa volieb v inej členskej krajine Európskej únie.

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali