EÚ pripravuje 70 projektov, ktoré majú konkurovať čínskemu projektu Pásmo a cesta

EÚ pripravuje 70 projektov, ktoré majú konkurovať čínskemu projektu Pásmo a cesta

25. januára 2023 (HSP/POLITICO/Foto:Pixabay)

 

EÚ sa snaží konkurovať čínskej iniciatíve Pásmo a cesta a uprednostňuje 70 medzinárodných projektov v oblasti infraštruktúry, informuje POLITICO

europska unia
Ilustračné foto

Reakcia Európskej únie na čínsku sieť obchodných a infraštruktúrnych projektov, ktoré sa rozprestierajú po celom svete, sa konečne stáva reálnou.

Reklama

Hlavné európske projekty Global Gateway sa snažia ponúknuť rozvojovým krajinám alternatívu k čínskej strategickej štedrosti v rámci iniciatívy Belt and Road, prostredníctvom ktorej Peking premieta svoju moc pozdĺž strategických obchodných trás prostredníctvom rozvoja prístavov, energetických systémov a telekomunikačných sietí.

Medzi prvé projekty Global Gateway EÚ patrí digitálny kábel pod Čiernym morom, podmorský optický kábel na prepojenie Stredozemného mora a krajín severnej Afriky a priehrada a vodná elektráreň v Kamerune.

Reklama

Podľa dokumentu, ktorý získal portál POLITICO, ide len o niektoré zo 70 projektov, ktoré EÚ tento rok uprednostňuje v rámci Global Gateway.

“Global Gateway sa stáva konkrétnym. Teraz to myslíme vážne,” povedal jeden z vysokých predstaviteľov EÚ o zozname projektov.

Cieľom Global Gateway je do roku 2027 zmobilizovať až 300 miliárd EUR z verejných a súkromných zdrojov na financovanie infraštruktúrnych projektov EÚ v zahraničí.

Pre porovnanie, Čína od roku 2005 investovala takmer 2,3 bilióna dolárov do takmer 4 000 zahraničných investičných a stavebných projektov, čo Pekingu dáva veľký náskok práve v čase, keď EÚ začína svoje úsilie o rozšírenie svojho hospodárskeho dosahu.

Podľa odhadov American Enterprise Institute projekty Belt and Road predstavujú z tejto sumy približne 370 miliárd dolárov, pričom tempo výdavkov sa spomalilo v dôsledku hospodárskeho vplyvu politiky Pekingu na potlačenie pandémie koronavírusu, ktoré boli zmiernené až koncom minulého roka.

Reklama

 

Výber projektov

Západ opakovane čelil kritike, že jeho úsilie o spochybnenie projektu Pásmo a cesta je príliš roztrieštené a pomalé.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý mesiac na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ povedala, že blok musí zvýšiť svoju aktivitu a dosiahnuť viditeľné výsledky v praxi. Toto stretnutie viedlo k výberu prvej skupiny projektov.

“Ukazuje to, ako bude Global Gateway vyzerať v praxi na mieste v roku 2023,” povedal druhý úradník EÚ.

Niektoré z projektov Global Gateway sú na spadnutie a v tomto roku sa očakávajú konkrétne kroky, ako napríklad začatie stavebných prác, podpísanie memoranda o porozumení alebo zabezpečenie financovania. EÚ medzitým začne pripravovať pôdu pre ďalšie projekty v nasledujúcich rokoch.

Reklama

Prvý úradník zdôraznil, že zoznam neodráža žiadne geopolitické rozhodnutia. “Nie sú za tým žiadne politické posolstvá,” povedal úradník.

Existujú však niektoré citlivé projekty, ktoré môžu mať geopolitické dôsledky.

EÚ plánuje niekoľko projektov na čínskom dvore, napríklad partnerstvo s Indonéziou v oblasti energetickej transformácie a projekt digitálneho pripojenia na Filipínach. To isté platí aj pre niektoré projekty na dvore Ruska, ako je vodíkový projekt v Kazachstane, dopravné spojenie v Strednej Ázii, dva projekty v Mongolsku a vodná elektráreň v Tadžikistane.

O zozname priorít prvýkrát rokovali diplomati EÚ minulý piatok. Tento týždeň sa uskutočnia ďalšie rozhovory s cieľom uzavrieť zoznam v týždni od 6. februára, uviedli obaja predstavitelia EÚ.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali