EÚ: Nový Amsterdamský pakt pomôže únii plniť ciele v oblasti mestskej agendy

EÚ: Nový Amsterdamský pakt pomôže únii plniť ciele v oblasti mestskej agendy

Brusel/Amsterdam 30. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petros Giannakouris)

 

Európske mestá musia zvýšiť svoj vplyv na právne predpisy Európskej únie kvôli lepšiemu prístupu k eurofondom a výmene znalostí. To sú hlavné otázky, o ktorých dnes rokovali v Amsterdame účastníci neformálneho ministerského zasadnutia venovaného mestskej agende EÚ.

lustračné foto
lustračné foto

Ministri zaoberajúci sa problematikou rozvoja miest, predstavitelia inštitúcií EÚ, ale aj zástupcovia miest a regiónov, prijali s cieľom pripraviť lepšiu politiku pre mestá tzv. Amsterdamský pakt. Ide o dohodu, ktorá stanovuje zásady mestskej agendy pre EÚ. Organizátorom podujatia bolo holandské predsedníctvo v EÚ, ktoré si za jednu zo svojich priorít vytýčilo aj agendu rozvoja miest (Urban Agenda).

Reklama

Pakt sa sústreďuje na zavedenie nových a inovatívnych pracovných metód, pri ktorých majú Európska komisia (EK) a ďalšie inštitúcie EÚ, ako aj miestne a regionálne samosprávy spolupracovať na rozpoznaní a riešení problémov tejto agendy vychádzajúcich z legislatívy EÚ. Amsterdamský pakt znamená vytvorenia partnerstva, ktoré bude skúmať spôsoby, ako môže EÚ ešte viac zlepšiť svoju politiku tak, aby boli mestá schopné lepšie riešiť najnaliehavejšie problémy, ktorým sú alebo budú vystavené.

Európska komisia v tejto súvislosti pripomenula, že v Európe žije približne 70 percent obyvateľstva v mestách alebo mestských aglomeráciách, a práve tie sú motorom hospodárskeho rozvoja. Mestá sú však aj miestom, kde sa stretávajú sociálne rozdiely, chudoba a bohatstvo, nezamestnanosť a nedostatok pracovnej sily, veľké rozdiely v oblasti vzdelania a tiež ekologické výzvy. Okrem toho budú musieť ako “stroje integrácie” zvládnuť do veľkej miery súčasné prúdy migrantov.

Reklama

Jadrom mestskej agendy pre EÚ má byť rozvoj 12 partnerstiev pre 12 výziev tejto agendy ako napríklad sociálne začleňovanie migrantov, kvalita ovzdušia, mestská chudoba či cenovo dostupné bývanie. Tieto partnerstvá umožnia mestám, členským štátom, inštitúciám EÚ a ďalším stranám, ako sú mimovládne organizácie a obchodní partneri, aby spolupracovali na riešeniach pre zlepšenie života mestských oblastí v EÚ.

Doteraz boli rozbehnuté štyri pilotné partnerstvá. Projekt pre začleňovanie migrantov v mestských oblastiach koordinuje Amsterdam, problematiku spojenú s kvalitou ovzdušia má na starosti Holandsko. Slovensko je koordinátorom partnerstva v otázke lepšieho a cenovo dostupnejšieho bývania v mestách a Belgicko s Francúzskom majú na starosti pilotný projekt týkajúci sa mestskej chudoby. Ostatné partnerstvá sa začnú realizovať v období od konca roka 2016 do leta 2017.

Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič pri tejto príležitosti upozornil, že mestá sú ako živé laboratóriá pri prechode na tzv. nízkouhlíkové hospodárstvo, ktoré je jedným z pilierov Energetickej únie.

Eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretuová dodala, že mestá sú centrami tvorivosti a motormi európskeho rastu, ale čelia veľkým výzvam, ako je sociálne vylúčenie, znečistenie ovzdušia alebo nezamestnanosť.

“Musíme tieto problémy riešiť spoločne. Náš záväzok vyplývajúci z urbánnej agendy ukazuje, že mestským záležitostiam venujeme zvýšenú pozornosť. Sme pripravení viac načúvať našim mestám, pokiaľ ide o poukázanie na to, čo funguje a čo treba zlepšiť,” uviedla eurokomisárka.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali