Egyptský premiér na návšteve palestínskej Gazy. Ak by ho zasiahla izraelská bomba…

Egyptský premiér na návšteve palestínskej Gazy. Ak by ho zasiahla izraelská bomba…

Káhira 16. novembra (TASR/HSP/Foto:HSP, TASR)

 

80 miliónov proti piatim…, ak by Izrael zranil egyptského premiéra

Egyptský premiér a delegácia bezpečnostných zložiek uskutočnia v piatok jednodňovú návštevu pásma Gazy, aby prejavili podporu palestínskej enkláve, ktorá čelí izraelskej vojenskej ofenzíve. Oznámila to dnes egyptská štátna televízia. Uviedla, že premiér Hišám Kandíl navštívi Gazu na požiadanie prezidenta Muhammada Mursího. Delegácia sa podľa vyjadrenia televízie pokúsi tiež “splniť naliehavé potreby” obyvateľov Gazy.

Reklama
Egyptský premiér Hišám Kandíl pred zničeným domom

Egyptský prezident dnes vyhlásil, že sa pokúsi zastaviť izraelské ťaženie proti Hamasu. V prvom verejnom vyjadrení ku kríze v tesnom susedstve egyptských hraníc Mursí označil kroky židovského štátu za “neprijateľné”. V stredu Egypt stiahol svojho veľvyslanca z Izraela na protest proti izraelským leteckým útokom a bombardovaniu Gazy v odvete za raketové útoky militantov z Gazy na izraelské ciele.

 

Reklama

O mierovú misiu v Izraeli sa zasadzuje Francúz Hollande

Francúzsky prezident Francois Hollande začal rokovať s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími významnými svetovými politikmi v snahe zabrániť eskalácii násilia v pásme Gazy. Počas návštevy Berlína to dnes povedal francúzsky premiér Jean-Francois Ayrault. Francúzsko podľa jeho slov nadviazalo s týmto cieľom “priamy kontakt” s Netanjahuom aj s egyptským prezidentom Muhammadom Mursím.

Presne opačným spôsobom pôsobí americký prezident Barack Obama dnes odsúdil raketové útoky z Gazy na Izrael. Povedal, že neexistuje “žiadne ospravedlnenie” pre takéto “zbabelé” činy Hamasu.

 

…ale zbrane neprestávajú zabíjať. Bojí sa aj Tel Aviv

Reklama

Sirény varujúce pred útokom zo vzduchu dnes zazneli v Tel Avive, do ktorého bezprostrednej blízkosti dopadli najmenej dve rakety palestínskych militantov. Po rakete, ktorá skončila v pieskových dunách na okraji mesta Rišon, 12 kilometrov na juh od Tel Avivu, dopadla ďalšia palestínska raketa smerujúca na Tel Aviv do Stredozemného mora. Oznámila to tlačová agentúra Associated Press, ktorá citovala hovorcu armády.

Varovné sirény zazneli v izraelskom obchodnom centre počas večernej nákupnej špičky. Ľudia utekali z autobusov, hľadali úkryt a podľa agentúry Reuters bolo počuť výbuch.

Ani jedna z rakiet si podľa hovorcu armády nevyžiadala žiadne obete.

K raketovému útoku na Tel Aviv sa prihlásili militanti z Islamského džihádu. Uviedli, že vystrelili z pásma Gazy raketu Fadžr-5. “Rozšírili sme dosah bojov tak, aby zasiahol Tel Aviv a to, čo príde, bude veľké,” varovali militanti vo vyhlásení.

 

Reklama

Izraelské lietadlá rozsievajú smrť istejšie než palestínske rakety

Izraelská armáda oznámila, že jej lietadlá zaútočili dnes večer počas hodinového bombardovania na približne 70 podzemných odpaľovacích zariadení rakiet stredného doletu. Informovala agentúra Associated Press. “Miesta, ktoré boli naším cieľom, boli pozitívne identifikované precíznou spravodajskou činnosťou počas uplynulých mesiacov,” uviedla armáda vo vyhlásení.

Jedným z cieľov bol elektrický generátor napájajúci dom palestínskeho premiéra v pásme Gazy, kde vládne Hamas, Ismaíla Haníju. Nie je známe, či bol v tom čase doma. Izraelské letectvo tiež bombardovalo policajnú stanicu v centre Gazy a tunely na hraniciach pásma s Egyptom, cez ktoré putuje do Gazy základný civilný tovar a zbrane pre militantov. Izrael drží pásmo Gazy v prísnej blokáde.

 

Tanky na hraniciam s Gazou, očakáva sa pozemná ofenzíva

Izraelské vojenské sily sa včera presúvali k hraniciam s pásmom Gazy pred očakávanou pozemnou ofenzívou proti palestínskym militantom. Izraelské televízne stanice uviedli, že sa pozemná ofenzíva očakáva v piatok. Minister obrany Ehud Barak súčasne povolal do služby časť rezervistov, podľa vyjadrenia hovorcu armády pôjde až o 30.000 vojakov. Oznámila to agentúra Associated Press.

Predstavitelia armády uviedli, že sa pripravujú na prípadnú pozemnú operáciu, ale rozhodnutie o vstupe do pásma Gazy zatiaľ nepadlo.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali