Dvoch pracovníkov NBS nebudú stíhať väzobne

Dvoch pracovníkov NBS nebudú stíhať väzobne

Bratislava 28. februára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Dvoch pracovníkov Národnej banky Slovenska (NBS), ktorých polícia obvinila v kauze poisťovne Rapid life, budú stíhať na slobode. “V prípade oboch obvinených vyšetrovateľ nevidel dôvod na ich väzobné stíhanie, preto podnet na ich väzbu prokurátorovi nepredložil,” uviedol vo štvrtok na otázku TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka

Na snímke budova Národnej banky Slovenska

Slovenská polícia v pondelok (25. 2.) informovala, že dvaja pracovníci NBS sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu protiprávnym rozhodnutím o zavedení nútenej správy v prípade poisťovne Rapid life. Obvineným Ivanovi B. (55) a Monike I. (47) hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na desať až 20 rokov.

Reklama

Následne NBS informovala, že podáva ďalšie trestné oznámenie v kauze Rapid life. Rozhodla sa tak práve po tom, čo Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila dvoch uvedených manažérov banky zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, keď bola zavedená nútená správa poisťovne. Podľa NBS sú v tejto kauze namiesto pravdepodobných páchateľov stíhaní jej pracovníci.

Vyhlásenie nútenej správy v poisťovni považuje NBS za zákonné a dôvodné. “Dôvody na vyhlásenie potvrdil dohľad NBS na mieste a nezávislý externý audit. Na základe dohľadu na mieste NBS v tejto veci podala aj sériu trestných oznámení. Súhlas NBS na vyhlásenie konkurzu bol taktiež zákonný a dôvodný, čo potvrdil aj Okresný súd v Košiciach právoplatným vyhlásením konkurzu na túto poisťovňu,” uviedla v utorok (26. 2.) NBS.

Reklama

Tvrdenie o úmyselnom trestnom konaní dvoch manažérov považuje NBS za absurdné. “NBS dosiaľ nedostala uznesenie vyšetrovateľa a nie je oboznámená s jeho tvrdeniami o údajnom protiprávnom konaní,” upozornil regulátor s tým, že nikto z národnej banky nebol v tejto veci vyšetrovateľom vypočutý. NBS preto požiada o stanovisko k medializovaným informáciám príslušné orgány. “Je zarážajúce, že k obvineniu osôb, ktoré svojou systematickou činnosťou v poisťovni Rapid life poškodili takmer 15.000 klientov o viac ako 20 miliónov eur, zatiaľ nedošlo, hoci prvé trestné oznámenie podala NBS už pred takmer dvoma rokmi,” doplnila národná banka.

Podľa slovenskej centrálnej banky tiež vzniká dojem, že osoby, ktoré poškodili klientov, “majú zvláštny druh beztrestnosti pod ochranou niektorých predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní”. Má tak pokračovať nátlak na inštitúciu. “NBS už na to v minulosti viackrát upozorňovala prokuratúru a aj iné orgány činné v trestnom konaní,” tvrdí národná banka.

NBS zaviedla nútenú správu v polovici júna 2017. Dôvodom boli zistenia, že poisťovňa závažne ohrozuje práva klientov. Nútená správkyňa podala na štatutárov trestné oznámenie. Podľa bývalého vedenia poisťovne bolo vyhlásenie nútenej správy nezákonným postupom a malo tak dôjsť k porušeniu práva na spravodlivý proces.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali