Dve krajiny nakúpia 90 % ruskej ropy

Dve krajiny nakúpia 90 % ruskej ropy

Bratislava 27. decembra 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Rusko predá Číne a Indii až 90 % svojej ropy v roku 2023, uviedol ruský vicepremiér Alexander Novak

ropa
Ilustračné foto

Na Čínu pripadá 40 – 50 % predanej ropy a na Indiu ďalších 40 %. Hoci pred dvoma rokmi sa tam dodávky takmer vôbec nerealizovali. Rusko pritom pred inváziou predávalo do Európy približne 40 – 45 % ropy a ropných produktov. V tomto roku podiel dodávok do Európy klesol desaťnásobne na 4 – 5 %.

Reklama

Novak uviedol, že Moskva tento rok zarobila na predaji ropy a plynu približne 9 biliónov rubľov, čo je približne rovnaká suma ako v predvojnovom roku 2021.

Je to približne o 2,5 bilióna menej ako v roku 2022, keď boli ceny ropy na trhu vysoké.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali