Duleba (SFPA): Silový scenár na Ukrajine nie je vylúčený

Duleba (SFPA): Silový scenár na Ukrajine nie je vylúčený

Bratislava/Kyjev 14. februára (TASR) – Situácia na Ukrajine je veľmi komplikovaná a v hre sú všetky možnosti – politická dohoda, ale aj pokus o silové nastolenie kontroly, uviedol v rozhovore pre TASR riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba. Podľa jeho slov sa zatiaľ nedá povedať, ako sa celá situácia vyvinie.

"Riešenie, ktoré mohlo byť kompromisné a ktoré bolo možné dosiahnuť v parlamente, už nie je. Mohla vzniknúť nová väčšina. Pôvodne 78 poslancov Strany regiónov avizovalo, že by mohlo prejsť na stranu opozície. Ak by sa tak stalo, mali by jednoduchú väčšinu a mohli by schváliť zákony, ktoré by mohli situáciu zmierniť. Bohužiaľ, nestalo sa tak kvôli osobnému zásahu Janukovyča, ale aj s podporou Ruska, ktoré uvalilo veľmi vybrané, cielené obchodné sankcie proti firmám ukrajinských oligarchov, ktorí majú dosah na tých spomínaných poslancov," konštatoval Duleba.

Podľa neho však Janukovyč – zo svojho pohľadu – ustál tlak v parlamente: "To sa stalo 29. januára, odvtedy je patová situácia, stále sa hovorí o tom, že je potrebné kompromisné riešenie – vrátiť sa k ústave z roku 2004. Ale aj to je momentálne zablokované, pretože existujú rozdiely medzi samotnou opozíciou."

Duleba vysvetlil, že Ukrajinská demokratická aliancia za reformy (UDAR) má iné predstavy o zmene ústavy než Baťkivščyna (Vlasť). Strany sa nevedia dohodnúť na tom, ako by mala vyzerať nová ústava, ktorá by zmenila politický systém v krajine. Regióny medzitým získavajú čas a nie sú nútené do rokovaní.

Reklama

"Problém ohľadne patovej situácie je v tom, že revolúcia nepokračuje na východe Ukrajiny. Od 27. januára máme situáciu, keď v desiatich oblastiach demonštranti kontrolujú vládne budovy. Je to ale iba desať oblastí z 24. V tých ostatných na východe a juhu, hoci aj tam sú protesty, má situáciu pod kontrolou Janukovyč," uviedol analytik.

Považuje za "podivuhodné", že riešenie sa nenachádza v sformovaní novej vlády, ktorá by mala mať výsostne technický charakter – vlády, ktorá by doviedla krajinu k najbližším prezidentským voľbám.

Reklama

"Stará vláda padla 28. januára, prezident má podľa ústavy 60 dní na vymenovanie novej. Tie rokovania nijako nepokročili, pretože na jednej strane Arsenij Jaceňuk a Baťkivščyna hovoria, že idú do vlády, ale chcú celú vládu. Na druhej strane Vitalij Kličko a UDAR hovoria, že do tejto prechodnej vlády nejdú. Sú to nejasné signály zo samotnej opozície a Janukovyč sa neponáhľa, ráta s tým, že protesty sa skončia."

Duleba pripomenul, že od 24. januára sú obsadené vládne budovy v desiatich oblastiach. "Viem si predstaviť, že nebudú vyplácané platy ľuďom v štátnej správe v týchto oblastiach, že nebudú vyplácané dôchodky." Janukovyč podľa neho ráta s tým, že bude rásť napätie medzi samotnými protestujúcimi.

V západných oblastiach Ukrajiny, kde demonštranti obsadili vládne budovy, však medzitým vznikajú domobrany a miestne silové zložky sa nedištancujú od povstalcov. "Tam nie je žiadne napätie. Podľa môjho názoru vláda už nekontroluje políciu v tých desiatich západných oblastiach. Ľudia sa ozbrojujú, trénujú, samoorganizujú, ale tá polícia je na strane povstalcov."

Podobne to podľa šéfa SFPA prebieha na východe Ukrajiny. "V Charkove je iniciatíva Ukrajinského frontu, kde takisto polícia, nad ktorou má kontrolu Janukovyč, pomáha organizovať a formovať oddiely tzv. domobrany. Takže to je realita."

Duleba nevidí iné riešenie než politické, pokiaľ má zostať Ukrajina ako jeden štát v súčasných hraniciach. Podľa neho je však Janukovyč otvorene tlačený z ruskej strany do silového scenára. Spomenul rozhovor, ktorý minulý týždeň poskytol Sergej Glaziev, splnomocnenec Vladimira Putina pre vzťahy s Ukrajinou.

Reklama

"Jednoznačne prízvukoval, že z pohľadu ruskej strany je neakceptovateľné, že vláda nekontroluje moc nad krajinou a že Janukovyč nemá iné riešenie než silový scenár. Čiže je to doslova otvorený tlak. Ten rozhovor bol zverejnený deň pred schôdzkou zo 7. februára medzi Putinom a Janukovyčom v Soči."

Podľa Dulebu tak Glaziev Janukovyčovi naznačil, že pokiaľ nebude schopný kontrolovať krajinu, je otázne, či môže byť partnerom pre Rusko. "Ale skôr si myslím, že je to signál tlaku na Janukovyča, aby sa o to silové rozhodnutie pokúsil. A tu je veľké riziko, že ak tak urobí a ten silový scenár nebude úspešný, tak de facto sa Ukrajina rozpadne," domnieva sa analytik.

Na otázku, čo možno dedukovať zo zverejneného telefonátu námestníčky šéfa americkej diplomacie pre európske záležitosti Victorie Nulandovej s americkým veľvyslancom na Ukrajine Geoffreym Pyattom, v ktorom diplomatka tvrdí, aby sa do politického riešenia v Kyjeve zapojila OSN a obišla Európska únia, konštatoval: "Podľa môjho názoru je očividné, že ten rozhovor bol odpočúvaný ruskými službami, keďže prvé video bolo zverejnené na Twitteri predsedu ruskej vlády."

Duleba tvrdí, že z obsahu rozhovoru možno vyčítať nespokojnosť USA s postupom, aký uplatňuje EÚ pri riešení krízy na Ukrajine. "Tú nespokojnosť zdieľam, pretože Ukrajina je v patovej situácii a bez silného vonkajšieho sprostredkovania je politické riešenie krízy nemožné. EÚ stále zastáva tú pozíciu, že nie je ešte čas na sankcie, stále vyzýva obidve strany na rokovania, avšak nenúti ich rokovať a pritom EÚ má tento mandát. EÚ rokuje s Janukovyčom aj opozíciou, je to dnes jediný medzinárodný aktér, ktorý má prístup k obidvom stranám."

EÚ však stále len vyzýva na zastavenie násilia a na rokovania a neprichádza s jasnou agendou pre obidve strany, konštatoval analytik. "Napríklad s tým, že riešením by bolo vytvorenie technickej vlády 50 na 50 bez politickej účasti. Tá diplomacia nemôže byť o tom, že vyzývam jednu, druhú stranu, dohodnite sa. Ale keď vidím, že tie strany sú v patovej situácii a v hre sú všetky možné, aj tie najhoršie scenáre, tak musím iniciovať konkrétny program. Prvý bod dohody je, povedzme, technická vláda, druhý bod je reforma ústavy. Tretí bod sú, povedzme, transparentné predčasné prezidentské a parlamentné voľby. Základ všetkého je generálny pardon pre všetky obvinenia zo zneužívania právomocí – či už políciou proti demonštrantom, alebo demonštrantov proti polícii. Jednoducho Ukrajina dnes nemá program."

Reklama

Američania podľa Dulebu nie sú v situácii, aby prišli s takouto agendou na Ukrajinu, nemajú ani rovnocenný prístup k obidvom stranám, ani mandát rokovať s Janukovyčom, aký má EÚ.

"Tie protesty sa začali z toho, že Ukrajina chce mať európsku perspektívu. Tak kto iný než inštitúcie EÚ by mali byť v tom zaangažované. Ja by som to možno nevyjadril tak, ako to vyjadrila pani Nulandová v tej svojej známej vete ("F**k the EU"), ale s určitou kritikou voči postupu EÚ súhlasím," dodal šéf SFPA.

dod dem

Upozornenie: TASR k správe ponúka zvukový záznam

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali