V Dúbravke opäť spomínali na Deža Ursinyho

V Dúbravke opäť spomínali na Deža Ursinyho

Bratislava 22. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

V parku na Fedákovej ulici v bratislavskej Dúbravke sa v sobotu takmer do desiatej v noci konal druhý ročník podujatia Spomienka na Deža venovaný pamiatke hudobníka a skladateľa Deža Ursinyho, ktorý na spomínanej ulici dlhé roky žil a tvoril

Na snímke hudobník Jakub Ursiny počas podujatia Spomienka na Deža v sobotu 21. septembra 2019 v Bratislave

Koncertný program odštartovala o druhej popoludní kapela Kam z konopí. Po nej sa predstavili skupiny Definitívum a Živé kvety. „Ja som Deža stretávala v električke. Počúvala som ho na walkmane – v tom čase sme si nahrávali pesničky z platní na kazety a ja som od rána do večera fičala na due Štrpka-Ursiny – a vtedy bol svet dokonalý, keď nastúpil Dežo a ja som ho mala práve v ušiach,“ podotkla pred vystúpením speváčka zoskupenia Lucia Piussi. Krátko pred piatou na pódiu vystúpil herec František Kovár, ktorý návštevníkom a návštevníčkam podujatia prečítal niekoľko krátkych úryvkov, jeden z monografie Pevniny a vrchy Mariana Jaslovského a druhý zo zápiskov samotného Deža Ursinyho, ktoré sú súčasťou spevníka Juraja Havlíka, Martina Nováka a Juraja Gažmerčíka. „S Dežom to boli také, povedzme, všedné stretnutia, ale zostali na ne nevšedné spomienky, lebo Dežo bol naozaj nevšedný človek a musím povedať, že ho mám v nesmiernej úcte a v láske,“ povedal Kovár hneď v úvode čítačky.

Reklama

Na jeho vystúpenie nadviazal koncert kapely Longital. „My sme fakt radi, že sme tu, že sa toto tu vôbec koná… Ja mám s Dežom niekoľko veľmi silných zážitkov. Jeden z nich bol, keď som objavila platňu Ten istý tanec, ktorú som veľmi intenzívne počúvala. Vtedy som o ňom nevedela nič ako o človeku. A potom, o veľa rokov neskôr, ma oslovili z Artfora, či by som sa nepozrela na Dežove listy priateľke Zdenke, či by som sa v nich nechcela prehrabať a urobiť z nich nejakú knihu. Tak som prežila tri mesiace čítaním tohto materiálu, až kým z toho nevznikla knižka a, naozaj, je tam veľké spojenie…,“ usúdila speváčka zoskupenia Shina. Po vystúpení kapely Longital sa pri pamätníku venovanom Ursinymu kúsok od vchodu do paneláku, v ktorom žil, stretli jeho syn Jakub, sochárka Mira Podmanická, prozaička Alta Vášová, literárny vedec Peter Zajac a básnik Ivan Štrpka, aby zalistovali vo svojich spomienkach a povedali pár slov o uznávanom umelcovi. „Chcem poďakovať všetkým, ktorí toto celé vymysleli a všetkým, ktorí ste prišli. Že máte radi Deža, to je podstatné! Takisto môžem povedať, že pamätník, to slovo ma trošku mrazí, ale je dobre vymyslený, perfektne urobený a vidíte, že rok už vydržal. Podstatné je, že vydrží aj to, čo je vo vzduchu, čo sa šíri cez tie vlny a dá sa počúvať, to, čo Dežo urobil a čo tu od neho stále máme… Teší ma, že aj vás to teší, môžeme sa tešiť spolu. Tu oproti je Fedákova 24, vchod, v ktorom Dežo na piatom poschodí býval, strávili sme tam veľa času a v podstate mi to je také čudné… Keby sa tu teraz vyrojil so svojim psom Havranom, hneď tu by sa ten pes vyvenčil, je to dobré miesto, a Dežo by sa nás hneď spýtal, že čo to tu vyvádzame… No vyvádzajme ďalej, ďakujem vám všetkým a dúfajme, že to ešte nejaký čas vydrží,“ poznamenal Štrpka. Na jeho reč nadviazal Jakub Ursiny, ktorý dal do povedomia niekoľko Dežových diel, vychádzajúcich v súčasnosti v reedíciách. „S nadšencami sme založili Dežovi stránku a začali sme tam postupne vydávať vinylové reedície Dežových platní. Najprv sme urobili Provisorium, pokračovali sme Modrým vrchom, 4. októbra by mala vyjsť Pevnina detstva, tá je už vytlačená, hotová a prichystaná, ešte sa do nej vkladajú texty a popri tom pracujeme na ďalšom albume, Nové mapy ticha a zaangažoval aj Opus, ktorý medzičasom vydal platňu 4/4, čiže bude, ako my hovoríme, ‘predežované‘, ale lepšie takto, ako keby to nebolo,“ uviedol hudobník.

Program podujatia pokračoval koncertmi skupiny Talent transport a Doroty Nvotovej, okolo ôsmej večer sa predstavil Jakub Ursiny a Teatro Fatal a pred deviatou začalo posledné vystúpenie spomienkovej akcie, RR projektu Romana Rusňáka, ktorý spojil filharmonikov s hosťujúcim klaviristom Vladislavom Slnkom Šarišským. Zoskupenie predstavilo v upravených aranžmánoch niekoľko filmových skladieb, ale aj Imagine od Johna Lennona a Deža si pripomenuli piesňou Tisíc izieb, v ktorej sa Jakub Ursiny pridal na spev.

Reklama

Súčasťou Spomienky na Deža bola tiež tvorba obrazu s názvom Dežo od Jaroslava Beliša. „Vlaňajší ročník bol o tom, že sme odhaľovali pamätník, dielo sochárky Miry Podmanickej. Ani sme v podujatí neplánovali nejako pokračovať, ale bola veľká vôľa ľudí aj hudobníkov, že by chceli prísť a zahrať znova, tak sme si povedali, že ideme do toho a hovorili sme si, že musíme opäť vymyslieť niečo kreatívne a výnimočné, takže okrem hudobných skupín, ktoré na podujatí vystúpili, sme oslovili aj miestneho umelca Jaroslava Beliša. Ten urobil náčrt diela, ktoré hudobníci postupne po svojich koncertoch dopĺňali, až na konci vznikol obraz Dežo,“ priblížila pre agentúru SITA organizátorka podujatia Lucia Marcinatová.

Návštevníci a návštevníčky podujatia si mohli počas dňa pozrieť aj výstavu detských obrázkov nainštalovaných v starej bledomodrej škodovke 120L, v rovnakej, v akej počas svojho života jazdil Dežo. Okrem toho v parku stálo tiež niekoľko stánkov, v ktorých si mohli zakúpiť Ursinyho knižky či platne a občerstviť sa.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali