Dôvera v autonómne vozidlá sa zvyšuje

Dôvera v autonómne vozidlá sa zvyšuje

Bratislava 30. januára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Probst)

 

Bratislava, 30. január 2018 – Spotrebitelia sú otvorenejší voči konceptu plne autonómnych áut, no podľa Globálnej štúdie automobilových spotrebiteľských trendov spoločnosti Deloitte na rok 2018 môžu výrobcovia takýchto automobilov naraziť na viaceré prekážky. 

Ilustračné foto

Hoci obavy ešte úplne nevymizli, spotrebitelia majú jasnejší názor na bezpečnosť autonómnych áut. V štúdii na rok 2018 vyjadrilo podstatne menej respondentov názor, že autonómne autá nebudú bezpečné. Myslí si to menej ako polovica (47 %) spotrebiteľov na americkom trhu, čo predstavuje dramatický pokles oproti roku 2017, keď až 74 % respondentov uviedlo, že autonómne autá nie sú bezpečné. Podobná situácia je v Európe. V Nemecku napríklad klesol počet „nedôverujúcich“ respondentov zo 72% na 45%.

Reklama

„Celkové prijatie technológie autonómnych vozidiel rapídne narástlo vo veľmi krátkom čase. Autá bez šoférov sú však len vo fáze experimentu a uvedenie tejto technológie na hlavný trh si vyžiada dlhý investičný cyklus kapitálu, pričom odvetvie sa nachádza len na jeho začiatku,“ vysvetlil Martin Rybár, partner spoločnosti Deloitte.

 

Reklama

1: Japonsko, 2: Kórejská republika, 3: Belgicko, 4: Spojené kráľovstvo, 5: Spojené štáty americké, 6:India, 7: Nemecko, 8: Kanada, 9: Južná Afrika, 10: Juhovýchodná Ázia 11: Francúzsko, 12: Taliansko, 13: Čína, 14: Brazília, 15: Mexiko

 

Pomohla by štátna regulácia

Viac ako polovica opýtaných (54 %) v Nemecku uviedla, že by uprednostnila autonómne vozidlo, ak by pochádzalo od tradičného výrobcu áut, ktorému dôverujú. Ide tak o signifikantný nárast v porovnaní s rokom 2017, kedy takúto odpoveď uviedlo iba 34 % respondentov.

Reklama

Zaujímavosťou je aj to, že vyššiu dôveru v tradičných producentov má v prípade autonómnych vozidiel generácia Y/Z a so zvyšujúcim sa vekom postupne dôvera postupne klesá. V USA by napríklad autonómne auto od známej značky šoférovalo až 70 % respondentov z generácie Y/Z, 60 % opýtaných z generácie X a 56 % ľudí narodených skôr, ako v roku 1965.

Mnohí spotrebitelia, ktorí úplne nedôverujú odvetviu, by sa spoľahli na štátnu reguláciu. Viac než polovica spotrebiteľov by mala lepší pocit z jazdy v autonómnom vozidle, ak by jednotlivé vlády zaviedli konkrétne štandardy a predpisy.

 

Preferencie v oblasti pohonov

Hoci sa spotrebitelia zdajú byť ochotnejší prijať nové technológie vo forme autonómnych áut, mnohí odmietajú možnosti novších spôsobov pohonu a uprednostňujú tradičné motory. Takmer na všetkých skúmaných trhoch nadpolovičná väčšina respondentov stále uprednostňuje buď benzínový, alebo dieselový motor.

Reklama

 

1: Južná Afrika, 2: Spojené štáty americké, 3: Spojené kráľovstvo, 4: Kanada, 5: India, 6: Brazília, 7: Juhovýchodná Ázia, 8: Nemecko, 9: Belgicko, 10: Francúzsko, 11: Mexiko, 12: Kórejská republika, 13: Japonsko, 14: Taliansko, 15: Čína

„V porovnaní s tradičnými spôsobmi pohonu nie je ekonomika elektromobilov v súčasnosti veľmi priaznivá ani pre spotrebiteľov ani pre automobilové spoločnosti. Existujú dva trendy, ktoré by nás mohli posunúť bližšie k prelomovému bodu: zníženie nákladov na batérie a štátna regulácia. Povinné používanie elektrifikovaných pohonov, požiadavka na zvýšené úspory palív a menšie uhlíkové stopy predstavujú pre svetových výrobcov áut smer, ktorým by sa mali uberať,“ sumarizuje Rybár.

Keďže výrobcovia áut začínajú vytvárať partnerstvá pri budovaní infraštruktúry elektrických nabíjacích staníc a vývoji súvisiacich služieb s pridanou hodnotou, ktoré zvyšujú komfort spotrebiteľov, môžu sa elektromobily stať želanou alternatívou.

Výskum spoločnosti Deloitte tiež ukázal, že spotrebitelia nie sú ochotní zaplatiť za autonómne vozidlá oveľa viac ako za tradičné. V krajinách, ako napríklad Nemecko (50 %), USA (38 %) a Japonsko (31 %), spotrebitelia nie sú ochotní zaplatiť vyššiu cenu.

Prieskum priniesol podobné závery v oblasti elektromobilov, kde 42 % nemeckých spotrebiteľov a len niečo viac než tretina Japoncov a Američanov uviedla, že nie je ochotná znášať zvýšené náklady na získanie takejto technológie.

 

Potreba nových obchodných modelov

Štúdia spoločnosti Deloitte naznačila, že výrobcovia áut, ktorí vyvíjajú technológiu pokročilých áut a prinášajú ju na trh, by mali vytvoriť aj nové obchodné modely, ktoré dokážu udržať primeranú návratnosť investícií. Výrobcovia musia udržať rovnováhu medzi pokračujúcou inováciou a novými obchodnými modelmi, ktoré musia zabezpečiť predaj áut a servis, a zároveň zaujať súčasných spotrebiteľov vylepšenou technológiou, za ktorú budú ochotní v blízkej budúcnosti zaplatiť viac, ako napríklad bezpečnosť, konštatuje ďalej štúdia.

Reklama

„Ak vezmeme do úvahy viac než 1 miliardu konvenčných vozidiel, ktoré sú na cestách po celom svete a desiatky miliónov, ktoré sa ročne predajú, pri čom ich predpokladaná životnosť je viac než desať rokov, potrvá zlomový prechod na rozšírenejšie autonómne riadenie a elektrifikované motory ešte nejaký čas. Nové obchodné modely budú výrazne ovplyvňovať vnímanie mobility. Dá sa očakávať, že zákazníci začnú stále vo väčšej miere zvažovať vlastníctvo automobilu v porovnaní s inými formami prepravy, napríklad prostredníctvom nových platforiem založených na platbe za konkrétne používanie automobilu, alebo samotnej prepravy (car sharing, e-hailing),“ uzatvára Rybár.

 

O Globálnej štúdii automobilových spotrebiteľských trendov

Spoločnosť Deloitte v nedávnom prieskume 2018 Deloitte Global Automotive Consumer Study ako súčasť neustáleho hodnotenia spotrebiteľského správania oslovila viac než 22 000 spotrebiteľov v 17 krajinách sveta s cieľom zistiť ich preferencie v rôznych dôležitých otázkach, ktoré ovplyvňujú automobilový priemysel.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali