Dobrá správa pre amerických vojensko-priemyselných gigantov: rusko-ukrajinský konflikt “vstúpi po referendách do novej fázy”

Dobrá správa pre amerických vojensko-priemyselných gigantov: rusko-ukrajinský konflikt “vstúpi po referendách do novej fázy”

Kyjev 29. septembra 2022 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Alexei Nikolsky,Sputnik,Kremlin)

 

Podľa ruských médií väčšina obyvateľov Donecka, Luhanska, Chersonu a Záporožia “v referendách hlasovala za pripojenie k Rusku”. Pozorovatelia sa domnievali, že konflikt sa určite zintenzívni a Západ zvýši vojenskú podporu Ukrajine, zatiaľ čo Rusko sa bude snažiť o úplnú kontrolu týchto regiónov

kremel, peskov, rusko, nemecko, otrava, navalnyj, berlin, moskva
Na snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin v stredu na každodennom tlačovom brífingu uviedol, že “Čína ako zodpovedná veľmoc vždy venovala úsilie podpore mieru a rokovaniam, nikdy nesedí bokom, nikdy neprilieva olej do ohňa a nikdy nevyužije krízu na získanie výhod. Vždy budeme stáť na strane mieru a budeme naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu pri deeskalácii situácie.”

Reklama

Spojené štáty pripravujú nový balík zbraní v hodnote 1,1 miliardy dolárov na boj Ukrajiny s Ruskom, ktorý bude čoskoro oznámený, uviedli v utorok americkí predstavitelia, keďže Washington čaká na výsledky referenda na Ukrajine, ktoré označuje za “fiktívne”, informovala agentúra Reuters. Tento balík bude najnovšou splátkou na zbrojenie pre Ukrajinu. Predstavitelia pod podmienkou anonymity pre agentúru Reuters uviedli, že balík bude oznámený v najbližších dňoch.

Podľa expertov to bude dobrá správa pre amerických vojensko-priemyselných gigantov, keďže budú profitovať zo zvýšených objednávok na zbrane, pokiaľ bude konflikt naďalej krvácať v Rusku aj na Ukrajine.

Reklama

Podľa RT v Luhansku sa za pripojenie k Rusku vyslovilo viac ako 98 percent voličov, vyplýva z oficiálnych údajov. Podobné výsledky zaznamenal aj Doneck, kde návrh podporilo viac ako 99 percent voličov. Záporožská aj Chersonská oblasť spracovali do neskorého utorka všetky hlasovacie lístky, pričom 93 percent, resp. 87 percent voličov podporilo “odchod z Ukrajiny a zjednotenie s Ruskom”.

Proces integrácie nových regiónov do Ruskej federácie môže trvať určitý čas, keďže si vyžaduje súhlas ruského parlamentu a prezidenta. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v piatok povedal, že je “presvedčený, že to bude dostatočne rýchle”, uviedla RT.

Analytici uviedli, že výsledok je úplne predvídateľný, keďže pomerne veľa obyvateľov týchto regiónov je proruských alebo rusky hovoriacich, ktorí trpeli dlhodobým konfliktom s prozápadnými ukrajinskými nacionalistami. Dodali, že keďže ruské jednotky majú tieto regióny pod efektívnou kontrolou, Moskva má pred usporiadaním takýchto referend plnú dôveru. Nie je však prekvapením, že Ukrajina a Západ budú absolútne proti referendám a pokúsia sa spochybniť pokus Ruska o upevnenie nového status quo.

Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií, pre Global Times uviedol, že Rusko sa prostredníctvom referend snaží ovplyvniť bojovú situáciu na mieste, pretože to rozhodne o tom, či Moskva povýši svoju “špeciálnu vojenskú operáciu” na “vojnu”.

“Ak Rusko formálne začlení tieto štyri regióny do svojho územia, z pohľadu Moskvy sa celý konflikt dostane do novej fázy, pretože by sa mohol stať prípadom “obrany vlasti” a ukrajinské sily v týchto regiónoch budú vnímané ako “útočníci na ruskom území” a potom bude Rusko schopné podniknúť väčšiu mobilizáciu a vložiť viac sily do boja a odradiť potenciálne intervencie zo Západu,” poznamenal Cui.

Reklama

Väčšina medzinárodného spoločenstva sa v tejto otázke nepostaví na žiadnu stranu a väčšinou bude reagovať rovnako ako po referende na Kryme v roku 2014. Niektorí experti sa domnievajú, že keďže referendá sa tentoraz konali uprostred konfliktu, akt Ruska zameraný na integráciu štyroch ukrajinských regiónov bude kontroverznejší, pričom Západ dostane aj nový tlak, aby sa rozhodol, či sa do konfliktu zapojí priamejšie, alebo bude naďalej posielať len vojenské dodávky, ale nebude ďalej zasahovať.

Ak Západ priamo nezasiahne, bude pre Ukrajinu takmer nemožné úplne poraziť všetky ruské sily v týchto štyroch regiónoch, najmä po tom, ako Rusko aktivovalo čiastočnú mobilizáciu, ale ak Západ zasiahne do konfliktu silou, prinesie to priamy vojenský konflikt medzi Ruskom a NATO a mohlo by to dokonca vyvolať jadrovú vojnu, takže USA teraz čelia dileme, uviedol expert na medzinárodné vzťahy z Pekingu, ktorý požiadal o zachovanie anonymity.

Ak Rusko nakoniec ovládne celé územie týchto štyroch regiónov, Moskva bude mať dôvod zastaviť svoje vojenské operácie, ale Kyjev to pravdepodobne neprijme ako základ pre nové mierové rozhovory, takže v súčasnosti panuje veľká neistota, povedal expert.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová predstavila rezolúciu odsudzujúcu Rusko v súvislosti s referendami a vyhlásila, že Bezpečnostná rada OSN nepodporuje “použitie sily na prekreslenie hraníc počas utorkového zasadnutia bezpečnostnej rady”, uviedol americký predstaviteľ pre CNN.

Stály predstaviteľ Číny pri OSN Zhang Jun v utorok na brífingu Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine povedal, že “Čína zaznamenala najnovšie zmeny v situácii na Ukrajine… Náš postoj a návrh, ako sa pozerať na ukrajinskú otázku a ako ju riešiť, je konzistentný a jasný, t. j. mala by sa rešpektovať zvrchovanosť a územná celistvosť všetkých krajín, mali by sa dodržiavať ciele a zásady Charty OSN, mali by sa brať vážne legitímne bezpečnostné záujmy všetkých krajín a malo by sa podporovať všetko úsilie vedúce k mierovému riešeniu krízy.”

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali