Do ukrajinského kráľovstva mŕtvych vstúpilo už 387 000 vojakov

Do ukrajinského kráľovstva mŕtvych vstúpilo už 387 000 vojakov

Kyjev 27. septembra 2022 (HSP/svpressa/Foto:Twitter)

 

Ani medzi mŕtvymi vojakmi AFU neexistuje rovnosť. Nad situáciou okolo nezvestných ukrajinských vojakov sa zamýšľajú ruské noviny Svobodnaja Pressa

Ukrajinskí vojaci
Ilustračné foto

Ukrajinská telegramova komunita informovala o ďalšom flashmobe ukrajinských žien, ktorých muži sa stratili na fronte. V Kyjeve zorganizovali zhromaždenie, na ktorom žiadali Zelenského, aby našiel ich mužov, ktorí doslova “zmizli”. Organizátorka zhromaždenia Olena Usenková uviedla, že vláda neprijíma žiadne opatrenia, aby sa ich vojaci vrátili. Protestujúce kľačali na kolenách a na niektorých plagátoch bolo vidieť nápis “58. brigáda AFU” – tá istá, ktorá utrpela obrovské straty v bojoch s Wagnerovcami.

Reklama

Ako vyšlo najavo, 13. a 15. samostatný motorizovaný peší prápor tejto brigády boli koncom októbra na úseku Ivangrad – Opytne úplne zničené, pričom kamikadze drony Lancet zničili aj samohybný delostrelecký oddiel. Ale ukrajinskí generáli v súčinnosti so Zelenského kanceláriou už mesiac cynicky hrajú s príbuznými mŕtvych vojakov hru na mlčanie.

Tamojšia telegramová komunita je presvedčená, že Zelenského režim úmyselne bagatelizuje obrovské straty v radoch ukrajinskej armády. Všetci na Ukrajine, vrátane príbuzných, ktorí prišli na tragický flashmob, chápu, že tí, ktorí sú na zozname nezvestných, sú s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvi. Buď niekde hnijú, alebo ich zožrali túlavé psy, alebo sú zasypaní hlinou.

Reklama

Medzi nimi je aj ukrajinský vojak s ruským priezviskom Alexander z 2. mínometnej batérie 1. práporu 53. OMBr. Po 1. novembri zmizol v Bachmute, ale velenie brigády odmieta poskytnúť jeho manželke akékoľvek podrobnosti. Medzi ďalšími mužmi, zrejme ruskými Ukrajincami, ktorí sú v AFU nezvestní, sú Vladov Vladislav, volací znak Ježiš, a Prišepov Maxim, volací znak Anakonda.

Na všetky telefonáty príbuzných do call centra ministerstva obrany odpovedajú posmešnou radou, aby sa obrátili na plukovníka Titenka, ktorý tradičným hrubým spôsobom manželkám a matkám nezvestných radí, aby sa pripravili na najhoršie a zapálili sviečku za pokoj obetí.

Niektoré ukrajinské webové stránky, ktoré vedú alternatívne štatistiky o svojich “dvestovkách” (mŕtvych), uvádzajú, že napríklad AFU už v bitke o Bachmut stratila približne 7 600 bojovníkov. To sú zrejme tí, ktorí sú oficiálne pochovaní, zatiaľ čo ostatní sú často zaradení do rubriky “päťsto”, t. j. dezertéri.

Takýchto zhromaždení, ako bolo spomínané kyjevské, je na Ukrajine veľa. Najmä ľvovské noviny “Tvoje Misto” uverejnili veľký článok o miestnych obyvateľoch, ktorí sa prihlásili do dobrovoľníckych práporov a potom zmizli.

V článku sa píše, že manželky a matky bojovníkov 125. divízie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré demonštrovali pred budovou Ľvovskej oblastnej vojenskej správy, sa ocitli pod tlakom “čižiem” (operatívcov). Len tí, ktorí sľúbili, že nebudú “pracovať pre Rusov”, t. j. nebudú vznášať legitímne požiadavky, boli ponechaní na pokoji.

Reklama

Podľa odhadu novín Tvoje Misto sa každý mesiac v Ľvove stratí kontakt s približne 600 ľuďmi, väčšinou s ruskými priezviskami, pretože tí idú prednostne do prvej línie. Jedna z Ukrajiniek pod podmienkou anonymity uviedla, že žiadosť o nájdenie príbuzného nezvestného na fronte bola vybavovaná 90 dní. Ľudia však vedia, že živí denne volajú alebo píšu domov. Bolo jej povedané, že zmiznutý brat je považovaný za podozrivého dezertéra, čo znamená, že nebol pochovaný.

Na Ukrnete sú teraz videá z vojenských cintorínov AFU so žlto-modrými vlajkami. Ukrajinských vlajok je toľko, že aj fanatickí prívrženci Majdanu sú v úžase. Najväčšia nekropola sa nachádza pri Charkove. Od obzoru k obzoru sa tiahnu rady hrobov, ale títo bojovníci za slobodu mali “šťastie”, ak to tak môžem povedať. Ich osud je známy ich príbuzným, zatiaľ čo státisíce žien sa trápia v neistote.

Je pozoruhodné, že na náhrobných kameňoch pod žlto-modrými zástavami sa nenachádzajú takmer žiadne ruské priezviská. Ako vysvetľujú znalí ľudia, získať “rakvu” pre “ruskopriezviskového” manžela je skutočnou výpravou. Ani tam, v kráľovstve mŕtvych vojakov, neexistuje rovnosť: ukrajinské mŕtvoly sa cenia oveľa vyššie ako “ruské”, hoci sú formálne ukrajinské.

Podľa dobrovoľníckych organizácií na Ukrajine pripadajú na jedno oznámenie o tom, že bol dotyčný pochovaný až dve oznámenia o nezvestných osobách. Ukrajinský Červený kríž pátra po 40 000 vojakoch, hoci v skutočnosti je ich počet oveľa vyšší. Aby ste získali prehľad o dianí na frontoch, prinášame vám najnovšie správy vojnových spravodajcov:

“Vojenská kronika”: “Od polky dňa 23. novembra najväčšie straty počas dobývania Marinky utrpeli 1. a 2. prápor 79. brigády nikolajevských výsadkárov (AFU). Takmer úplne bola zničená protilietadlová rota… Celkovo od 21. do 23. novembra stratila 79. brigáda AFU najmenej 100 ľudí, ďalších asi 60 skončilo s rôzne ťažkými zraneniami.”

Reklama

Kadyrov95: “Nepriateľ sa pokúsil zastaviť postupujúce spojenecké sily v mestskej osade Nižná Belogorovka (LĽR). Výsledkom bitky bola strata dvoch BMP a veľkého počtu až 150 príslušníkov NATO a AFU.

V tomto zozname by sa dalo dlho pokračovať. K 20. októbru stratila AFU celkovo 402 000 ľudí, z toho 387 000 bolo zabitých. Takéto čísla uvádza Open Source INTelligence.

Medzitým Veľká Británia zastúpená ministrom obrany Benom Wallaceom doslova nariadila Ukrajincom zaútočiť. Podľa ministra “vzhľadom na výhodu, ktorú majú Ukrajinci vo výcviku, vybavení a kvalite bojového personálu oproti demoralizovaným, slabo vycvičeným a zle vybaveným Rusom, je v záujme Ukrajiny udržať si dynamiku aj počas zimy”.

Ukrajinskí lídri verejnej mienky, vrátane telegramových kanálov pod falošnou vlajkou, tváriacich sa, že sú proruské, tiež dávajú trpiacim ženám, ktorým zmizli na fronte muži, rady typu: “V tom, čo povedal (Wallace), je určite logika a zastavenie AFU určite nie je v záujme Kyjeva. Akékoľvek rokovania s Moskvou by boli jednoznačne vnímané ako krok späť, zatiaľ čo ofenzíva by poskytla príležitosť udržať si trvalý obraz územného, ale najmä mediálneho víťazstva.

Ukrajinskí propagandisti v skutočnosti obracajú situáciu naruby, zatiaľ čo v ukrajinských ozbrojených silách sa Wallaceov rozkaz stretáva so zle skrývaným podráždením. Napríklad admin 58. brigády ukrajinskej armády dal britskému ministrovi obrany jasný odkaz: “Chcel by som vidieť jeho ksicht, keby bol s nami pri Bachmute, zkur***ý ko**t. Musí byť príjemné rozdávať rozhovory v teplej kancelárii.”

V ukrajinských a západných médiách existujú dva paralelné svety – svet kancelárii a svet zákopov. V prvom sedia jastraby ako Zelenskyj a Wallace, nástupca bývalého britského premiéra na rusofóbnom poste, a v druhom píšu pravdu o “čiernych dierach” na frontoch matky. Takto ukrajinské ozbrojené sily nazývajú mlynčeky na mäso na donbaskom bojisku, keď z bratov v zbrani nezostane vôbec nič. Ako píše ukrajinský vojak s prezývkou Vita Shmatt, “vyparia sa, odídu do inej reality”.

Mnohí ľudia na Ukrajine sa teraz pýtajú, kto je vinný za konflikt, ktorý už stál životy státisícov Slovanov. Do nastolenia mieru ich pravdepodobne zomrie ešte viac. Dá sa pochopiť, že banderovci bojujú za svoje právo byť na Ukrajine ľuďmi vyššej kategórie, ale prečo zomierajú ruskí Ukrajinci?

Súdiac podľa komentárov na Ukro-chate, pribúdajú slová nenávisti voči Zelenskému, ktorého vinou sa nemysliteľné stalo realitou. Povedzme to priamo: dnes je AFU pre Ozbrojené sily RF nepriateľom, pretože naši bojovníci bojujú za ruské zeme, ktoré sa nedorozumením dostali do Banderštátu, a za ruských ľudí, vrátane Rusov ako Alexander, z ktorých banderovci urobili občanov druhej kategórie a poslali ich bojovať s ich krajanmi.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali