Dnes bude premenlivá oblačnosť s občasným snežením

Dnes bude premenlivá oblačnosť s občasným snežením

Bratislava 14. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Dnes bude na Slovensku premenlivá oblačnosť. Na mnohých miestach sa vyskytne občasné sneženie alebo snehové prehánky. Popoludní zrážky čiastočne ustanú a v južnej polovici územia sa zníži aj oblačnosť

sneh, sneženie, sneží
Ilustračné foto

Ojedinele sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke.

Reklama

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od -4 do 1 stupňa Celzia, na juhu do 3 stupňov. Na horách vo výške 1 500 metrov nad morom bude teplota okolo -10 stupňov.

Fúkať bude slabý, na západe a postupne aj inde severozápadný až severný vietor rýchlosťou 3 až 9 metrov za sekundu (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 metrov za sekundu (50 km/h). Na horách bude veterno.

Reklama

Meteorológovia predpokladajú zrážky do 2 milimetrov alebo do 4 centimetrov snehu, na severe do 5 milimetrov a do 8 centimetrov snehu.

 

Cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý

Všetky sledované diaľničné úseky na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Na svojom webe o tom informuje Slovenská správa ciest.

Úseky D1 Hlohovec – Ilava, Ivachnová – Važec a tunel Šibenik – Prešov, D3 Svrčinovec – Skalité, D4 Bratislava-Vrakuňa – Bratislava-Ivanka pri Dunaji, R1A Lehota – Nitra, Brezový háj, R3 Trstená – Tvrdošín, Sedliacka Dubová – Široká, obchvat Hornej Štubne, R2 obchvat Bánoviec n/Bebravou, R7 Šamorín – Holice sú pokryté kašovitým alebo čerstvým snehom s hrúbkou 1 až 3 centimetre.

Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý alebo pokrytý vrstvou utlačeného, kašovitého alebo čerstvého snehu s hrúbkou 1 až 3 centimetre, miestami až do 5 centimetrov.

Reklama

Horské prechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou utlačeného, kašovitého alebo čerstvého snehu s hrúbkou 1 až 3 centimetre, na HP Herlianske Sedlo, Donovaly a Javorník do 5 centimetrov. HP Dargov, Kremnické Bane, Vernár, Pusté Pole, Zbojská, Chorepa, Klenov majú povrch vozoviek mokrý.

 

Slovenská správa ciest upozorňuje vodičov:
  • HP Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzavreté pre dopravu nad 10 metrov.
  • Silný vietor fúka v okolí Hronského Beňadiku a Bytče.
  • Pre silné sneženie je obmedzená dohľadnosť na 100 metrov na Považí a Kysuciach a v oblasti Martina.
  • Na ceste II/584 Srdiečko – Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá.
  • Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica.
  • Horský priechod Príslop na ceste I/78 je uzavretý pre nákladné vozidlá s celkovou dĺžkou nad 10 metrov.
  • Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Šútovce (cesta III/1774).
  • Pre vozidlá nad 12 metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Fačkovské sedlo (cesta I/64).
  • Cesta II/549 Úhornianske sedlo – Krásnohorské Podhradie je uzavretá – v zime nie je udržiavaná.

 

V najvyšších polohách Malej Fatry, Západných a Vysokých Tatier platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Malej Fatry, Západných a Vysokých Tatier platí dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, čo je tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby na svojej stránke.

Je to dôsledok frontálneho systému, ktorý zasiahol slovenské horské územia v utorok 12. januára popoludní od severozápadu a ovplyvňuje počasie dodnes. Priniesol výrazné zrážky a silný vietor, ktorý preniesol nové zrážky predovšetkým na južne orientované expozície. Na severných expozíciách je problematická prisnežená povrchová inoväť, ktorá sa vytvorila na povrchu snehovej pokrývky počas posledných mrazivých dní. Nebezpečné miesta sa tak nachádzajú na všetkých orientáciách. Dlhodobo nízke teploty ohrozujú stabilizáciu snehovej pokrývky, preto je predpoklad, že v kritických miestach, ako sú záveterné strany vysokých polôh či veľmi strmé svahy, sa situácia bude zhoršovať. Sneh si zachováva prachový charakter. Počas dňa sa môžu vyskytovať aj spontánne lavíny. Počas noci a v piatok 15. januára sa stále očakáva sneženie a popoludní aj vietor, preto je tendencia stúpajúca. Tendencia lavínového nebezpečenstva je mierne stúpajúca.

Reklama

Dnes ráno pretrvávalo v horských oblastiach zamračené počasie so snežením a silným vetrom severozápadných smerov, ktorý dosahoval v najvyšších polohách rýchlosť 20 metrov za sekundu, čo je 72 km/h v nárazoch. Ranná teplota sa pohybovala od -16 stupňov Celzia v najvyšších polohách po -9 stupňov na podhorí. Sneh z poslednej peródy sneženia je uložený hlavne na južne orientovaných expozíciách, najväčšie úhrny z poslednej peródy sú v Malej Fatre a Západných Tatrách. Výraznejšie zrážky sú v Malej Fatre (+30 cm) a v Západných Tatrách. Sneh je v pohoriach rozložený veľmi nerovnomerne, najviac je akumulovaný v pásme hornej hranice lesa a na záveterných stranách hrebeňov, prevažne juhovýchodne. Na hrebeňoch sú často vytvorené mohutné preveje a záveje.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali