Praha 20. júna 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Meera Sodha)
Zemiaky môžete variť rôznymi spôsobmi, v hrnci alebo dokonca v mikrovlnnej rúre. Ako variť zemiaky ošúpané alebo nešúpané, na kašu alebo do šalátu, sa dozviete v článku
Ako variť ošúpané zemiaky v hrnci
- Najprv musíte zvoliť rovnakú veľkosť zemiakov.
- Zemiaky by mali byť potom dôkladne umyté a ošúpané.
- Ak sú zemiaky rôzne veľkosti, potom je lepšie veľké narezať na polovicu.
- Do ošúpaných zemiakov pred varením nalejte studenú vodu. Vriaca voda sa neodporúča, pretože nebudú dostatočne uvarené. Aby sa zemiaky varili rýchlejšie, môžete do vody vložiť kus masla.
- Pri varení by mala byť pokrievka mierne pootvorená. Varte ošúpané zemiaky na strednom ohni.
- Potom by mal byť oheň mierne znížený a stále variť po dobu 20 minút.
Solit zemiaky sa odporúča 10 minút pred koncom varenia, aj keď na začiatku môžete tiež pridať štipku soli. Pripravenosť kontrolujte vidličkou alebo nožom, akonáhle sú zemiaky mäkké, hrniec zložte z variča a vodu vylejte.
Ako variť zemiakovú kašu
Na prípravu by ste si mali vybrať odrody zemiakov s vysokým obsahom škrobu, pretože sa lepšie varia. Jedná sa o guľatý typ zemiakov so svetlohnedou šupkou a svetlou dužinou. Z týchto zemiakov je kaša jemnejšia.
Studené mlieko podľa kuchárov kazí chuť a farbu zemiakov. Je dobré pridať do kaše ohriate maslo a jemne nasekané strúčiky cesnaku, potom zemiaky dostanú peknú cesnakovou chuť. A nezabudnite, že je nutné, aby zemiaky boli približne rovnakej veľkosti, aby to nedopadlo, že niektoré už sú uvarené a iné surové.
Ako variť mladé zemiaky
Varenie mladých zemiakov je iné len preto, že ich nemusíte lúpať. Stačí ich opláchnuť vodou a očistiť, aby ste odstránili zvyšky nečistôt. Mladé zemiaky obsahujú oveľa menej škrobu, takže ich môžete dať do horúcej vody. A je lepšie osoliť vodu päť minút pred koncom varenia.
Ako variť zemiaky na polievku
Aby sa zabezpečilo, že zemiaky nie sú varené v polievke, olúpané zemiaky by mali byť nakrájané na kúsky a ponechané 20 minút v studenej vode, aby zmizol prebytočný škrob. Pridajte zemiaky do polievky asi 15 minút pred koncom varenia. Zemiaky sa spravidla pridávajú ako posledný surová zelenina.
Ako variť zemiaky v mikrovlnnej rúre
Rovnako ako pri varení v hrnci je nutné umyť zemiaky, ale nešúpať. Zemiaky v šupke by mali byť vložené do nádoby, nalejte vodu a vložte do mikrovlnnej rúry. Nastavte časovač na 15-20 minút v závislosti od veľkosti.
Ak chcete urýchliť proces varenia, môžete pridať dve až tri polievkové lyžice rastlinného oleja alebo 2-3 kusy masla.
Zemiaky môžete variť v mikrovlnnej rúre pomocou pečúceho vrecka.
Vložte zemiaky do pečúceho vrecka, ak ho nemáte, potom do bežného plastového vrecka. Tam tiež pridajte soľ, korenie, pár lyžíc masla alebo rastlinného oleja.
Balíček musí byť zviazaný a dobre ho pretrepte, aby sa korenie a olej rovnomerne premiešali. Potom vytvorte vidličkou niekoľko dierok, aby sáčok nepraskol. Vložte zemiakové vrecko do ohňovzdornej nádoby a vložte do mikrovlnnej rúry na dobu 10-15 minút.
Ako variť zemiaky na šalát
Variť zemiaky musíte v šupke, pretože na šalát používame tvrdú zeleninu, ktorá sa nerozpadá. Zemiaky musíte sledovať, aby sa neprevarili – také sa na šalát nehodia. Ak vidlička ľahko zájde do zemiakov, je čas vyliať vodu. Voda môže byť nasolená, potom bude chuť nasýtená. Než olúpete varené zemiaky, mali by vychladnúť.