“Diverzity a inklúzia” je veľký biznis

“Diverzity a inklúzia” je veľký biznis

Bratislava 10. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Alik Keplicz)

 

Odvetvie “diverzity a inklúzie” každoročne zarobí miliardy dolárov, píše Casey Chalk pre The American Conservative. Prinášame preklad jeho komentára

LGBTI
Ilustračné foto

Podľa správy GlobeNewswire zo začiatku tohto roka sa trh s diverzitou a inklúziou v roku 2020 odhadoval na 7,5 miliardy USD a do roku 2026 by mal dosiahnuť 15,4 miliardy USD.

Reklama

D&I “dáva spoločnostiam možnosť zamestnať najlepších zamestnancov z rôznorodej a často nevyužitej skupiny kandidátov,” vyhlásil Forbes začiatkom tohto roka. “Rôznorodé spoločnosti dosahujú o 19 % vyššie príjmy ako spoločnosti, ktoré si diverzitu nevážia,” uviedla v roku 2019 stanica MSNBC.

A tak, ak ste to ešte nezažili, pripravte sa na ubíjajúci, nekonzistentný svet D&I firemných školení. A ak sa cítite obzvlášť sviežo, zvážte, či miestnemu konzultantovi alebo školiteľovi D&I neprednesiete niektoré z nižšie uvedených námietok a preštudujte si reakciu.

Reklama

Jedným z obľúbených videí v kurzoch D&I je video dánskej televízie TV2 s názvom “All That We Share”. Vo videu stoja v určených boxoch skupiny z rôznych oblastí života – profesionálna a robotnícka trieda, etnickí Dáni a prisťahovalci, obyvatelia vidieka a miest. Moderátor žiada členov každej skupiny, aby vystúpili na základe rôznych otázok: či boli triednym klaunom, či sú nevlastný rodičia, či radi tancujú. Cieľom je údajne ukázať, že všetci majú napriek rozdielom spoločné veci, ktoré môžu prelomiť bariéry.

Na konci videa sa moderátorka pýta, či je niekto bisexuál. Osamelý dlhovlasý blonďavý mladík rozpačito predstúpi a natiahne neistý úsmev. Po krátkej odmlke ho privíta potlesk. Hlas v pozadí vyhlasuje: “a my, ktorí uznávame odvahu ostatných.”

Zaujímalo by ma však, či je oznámenie, s kým by ste najradšej kopulovali, naozaj také “odvážne” v tolerantnom roku 2022, keď ľudia pravidelne znášajú profesionálne alebo osobné následky za protest proti súčasným sexuálnym mravom? A ak na základe náboženských, filozofických alebo vedeckých zásad osamelá duša odmietne tlieskať, ako by sme mali takého človeka opísať? Je ísť v takejto situácii proti prúdu tiež odvážne, alebo je to bigotné, keďže, nuž, nám to hovoria?

Ďalšie populárne video v programoch D&I vytvorila spoločnosť Heinekin, ktorej reklamná odnož šikovne využila nájdenie toho zvláštneho komerčného sladkého bodu: ako predať svoj produkt a zároveň nosiť vodu pre wokerov. Vo filme “Worlds Apart: Experiment” sú tri dvojice úplne cudzích ľudí umiestnené v sklade, aby spolupracovali na spoločnej stavbe baru. Každá dvojica reprezentuje opačné konce politického spektra v jednej z troch kontroverzných otázok: rod, sexualita alebo klimatické zmeny. Nie je veľkým prekvapením, že tí, ktorí zastupujú konzervatívnu stranu týchto otázok, sú prezentovaní ako netolerantní a bigotní, pričom muž vystupuje ako archetypálny patriarchálny samec, ktorý vyhlasuje: “Ženy si musia uvedomiť, že vás potrebujeme, aby sme mali naše deti.”

Po skončení každého baru – dvojice sa počas tohto procesu spriatelia – si každá skupina pozrie videá, v ktorých opisuje svoje názory na určenú horúcu tému. Nebojte sa, je tam “šťastný” koniec: Muž, ktorý tvrdil, že existujú len dve pohlavia, prizná trans “žene”, že sa mýlil; “mizogýn” muž si dá pivo s čiernou feministkou a vyhlási: “Preč s patriarchátom!” Klimatický skeptik… no, Heinekin mu nevenuje veľa času, možno preto, že v skutočnosti nezmenil názor.

Reklama

Aj v tomto prípade je ponaučenie jasné: D&I v skutočnosti neznamená podporu verejného priestoru, kde sú povolené rôzne názory, aj keď sú nepopulárne. Znamená to, že tí, ktorí majú nesprávne názory, dostanú príležitosť priznať svoj omyl, kajať sa a pripojiť sa k revolúcii.

Viete si vôbec predstaviť reklamu na Heinekin, ktorá končí tým, že heterosexuálny muž, možno evanjelik, hovorí transsexuálovi: “Boli ste stvorení na Boží obraz a vaše rozhodnutia sú urážkou prírody a škodia vám. Ale Boh ťa miluje a vyzýva ťa, aby si sa kajal zo svojich hriechov”?

Keď už hovoríme o prírode, programy D&I vysvetľujú, že predsudky sú prirodzené, sú výsledkom evolúcie. Naši prehistorickí predkovia potrebovali predsudky, hovoria nám, aby mohli presne rozoznať priateľa od nepriateľa. Nevysvetľuje sa, ako sme sa túto pravdu dozvedeli z praveku, vzhľadom na našu neschopnosť vykonávať kontrolované experimenty na ľuďoch, ktorí zomreli pred viac ako 7 000 rokmi, ani to, že psychologická analýza pravekých ľudí je o niečo ťažšia ako pochopenie, povedzme, ich pohrebných praktík alebo používania primitívnych nástrojov. Každopádne ide o to, že predsudky boli potrebné na prežitie človeka.

Napriek tomu nám inštruktori D&I hovoria, že sa musíme naučiť tieto predsudky prekonávať. Máme tendenciu usudzovať o ľuďoch na základe ich fyzických znakov, pohlavia, oblečenia alebo správania. Hovoria nám však, že takéto úsudky sú bigotné, mizogýnne a cisnormatívne.

Ak sú však tieto úsudky založené na určitom evolučnom procese, ktorý umožnil prežitie človeka, prečo by sme sa ich vlastne chceli zbaviť? Nie je prežitie dobré? Nemala by byť evolúcia dobrá?

Reklama

Odborník na rozmanitosť Joe Gerstandt, často citovaný v kurzoch D&I, poznamenáva: “Rozmanitosť nie je program. Rozmanitosť je prirodzeným vedľajším produktom vzájomnej interakcie ľudských bytostí. Vždy, keď sa stretnú dvaja ľudia alebo ľudia spolu, vzniká rozmanitosť.” Ak je to tak, je zvláštne, že akademická obec, korporácie a vládne agentúry tak agresívne propagujú D&I. Človek by si nemyslel, že budeme musieť minúť miliardy dolárov, aby sme zrodili niečo prirodzené. Na druhej strane, priemysel D&I si dobre zarába – priemerný konzultant D&I zarába viac ako 80 000 dolárov ročne.

Gerstandt tvrdí, že rozmanitosť je nielen správna, ale aj nevyhnutná na uľahčenie profesionálneho úspechu. Podľa neho nechceme ľudí prevalcovať a nútiť všetkých k uniformite, ale podporovať zdravé napätie, ktoré podnecuje energiu a kreativitu. V hrubej podobe je to prejav hegeliánskej dialektiky, v ktorej sa téza a antitéza stretávajú, aby vytvorili syntézu, a tak poháňajú vpred pozitivistickú víziu ľudských dejín a technického pokroku.

Aj keď, samozrejme, niektoré názory nie sú v technokratickom modeli presadzovanom Gerstandtom a ďalšími ideológmi D&I vítané. Určite nie “tradičné” (čítaj: archaické) názory na rod alebo sexualitu. Pohlavie a sexualita človeka, podobne ako naša rasa, sú údajne natoľko neoddeliteľnou súčasťou nášho pocitu vlastného ja, že spochybňovať ich alebo odporovať doktríne D&I v tejto oblasti sa rovná fašizmu.

Spochybňovanie a odpor voči, povedzme, tradičným rodovým normám sa naopak veľmi podporuje.

A tak vidíme najvyššiu iróniu režimu D&I, ktorý teraz preniká do inštitúcií nášho národa: hnutie, ktoré sa samo označuje za multikulturalistické a ktoré sa snaží zaviesť plochú monokultúru založenú na progresívnych sexuálnych, rodových a rasových hodnotách. Ale možno to hovorí len moja biela, cisgenderová krehkosť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali