Divadlo bez domova našlo svoj priestor v Pistoriho paláci a pozýva na ERROR

Divadlo bez domova našlo svoj priestor v Pistoriho paláci a pozýva na ERROR

Bratislava 27. novembra (TASR) – Divadlá z Fínska, Talianska, Maďarska, Poľska, Česka a Slovenska uvedie 6. ročník medzinárodného festivalu bezdomoveckých divadiel ERROR. Podujatie predstavil dnes v Bratislave jeho hostiteľ Divadlo bez domova (DBD), ktoré v zrekonštruovanom priestore Pistoriho paláca usporiadalo svoju vôbec prvú tlačovú konferenciu. "Sme veľmi radi, že Pistoriho palác, aspoň jeho časť, ožíva aj vďaka DBD alebo dvom ďalším divadlám, ktoré s nami susedia vo vedľajších miestnostiach," uviedol principál DBD Patrik Krebs.

"Prichádzame do vlastných, ale prenajatých priestorov. Budeme mať kanceláriu a začneme dávať dokopy divadelnú sálu, v ktorej by sme chceli hrávať," doplnil pre TASR principál divadla, ktoré získalo nájomnú zmluvu od Starého Mesta zatiaľ iba na jeden rok.

Divadlo bez domova, v ktorom hrajú nielen ľudia na ulici, ale aj herci s fyzickým postihnutím či psychiatrickou diagnózou, odštartuje festival ERROR netradičným spôsobom. Otvorí ho pouličným performance v nákupnom centre Eurovea. Predstavením Platea, zmesou flashmobu a happeningu chce umelecky zasiahnuť aj konzumnejšie naladených divákov. "Pokúšame sa preniesť na ulicu niečo, čo sa vo všeobecnosti nevníma pozitívne. Na ulici ukážeme bezdomovcov alebo telesne postihnutých, ale v novom šate. Zrazu z posledného sa stane prvý, z maličkého veľký, zo slabého silný. A premenou verejného priestoru sa pokúsime poukázať na to, že nie všetci ľudia na okraji sú paraziti. Práve naopak, môžu byť veľmi veľmi prospešní," vysvetlil Patrik Krebs.

Na festivale ERROR participujú herci a herečky DBD nielen tým, že hrajú. Zúčastňujú sa aj na organizačných a technických prácach a sú za to odmeňovaní. "To znamená, že festival zlepšuje ich socializáciu a sociálnu situáciu, je to pre nich akási odmena na konci roka," dodala Uršula Kovalyk, principálka DBD.

Reklama

Festivalový program ponúka fínsky súbor Blessed Fools, v ktorom hrajú mentálne postihnutí herci. Predstavia sa s hrou Korporácia. Talianske zoskupenie Compagnia del Filo v Bratislave uvedie inscenáciu 27 duchov a divadlo Camminanti hru Občaňák, v ktorej tvorcovia riešia identitu, rozmanitosť, imigráciu a diskrimináciu. Maďarské bezdomovecké divadlo AHA sa predstaví hrou Kapsička hľadača pokladov. Z Českej republiky pricestujú na festival hneď dva súbory. Zoskupenie DivaDno s predstavením Lajka divákom pripomenie, že prvý človek vo vesmíre bol pes – a bol to bezdomovec. Tanečné divadlo Black Deep Dance Theatre v hre Črepy v tme zas vsadilo na klasiku, akou je Vivaldi či B. B. King. Poľsko bude reprezentovať Teatr Grodzki s hrou Naša cesta snov, v ktorej si súbor kladie otázku – ako utiecť pred rutinou každodennosti. Slovenské divadlo Len tak tak návštevníkom festivalu zatancuje predstavenie Oranžová. "Je to divadelná skupina, v ktorej účinkujú profesionálni tanečníci a hendikepovaní tanečníci, ale nie formou, ktorú možno poznáme z médií. Je to fantastický slovenský projekt, málo ľudí o ňom vie," priblížil program Patrik Krebs s tým, že dvojdňový festival uzavrie Divadlo bez domova autorským predstavením Kuca Paca 2.

Medzinárodný Festival bezdomoveckých divadiel ERROR 2012 sa uskutoční od 30. novembra do 1. decembra v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí a na Malej scéne STU. Ide o jediný festival v Európe zameraný na divadlá, v ktorých hrajú ľudia žijúci na ulici. Vytvára priestor, kde môžu divadelné zoskupenia pracujúce s marginalizovanými skupinami obyvateľstva prezentovať širokej verejnosti originálne divadelné inscenácie.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, videozáznam a fotoreportáž.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali