Moskva 30. novembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
S príchodom jesene a zimy si mnohí začínajú klásť otázku, ako posilniť svoj imunitný systém. Znížiť riziká pomôže nielen dodržiavanie všeobecných pravidiel a hygieny, ale aj dodržiavanie správneho stravovania
Lekári prezradili, že prirodzenú ochranu organizmu ohrozujú niektoré návyky stravovania.
Dietologička Amanda Sauceda sa domnieva, že rozmanitá strava je jedným z najlepších spôsobov, ako posilniť imunitný systém.
„Keď konzumujete stále jedno a to isté znova a znova, môže sa to negatívne odraziť na vašej imunite. Vzhľadom na to, že 70 percent nášho imunitného systému je sústredených v črevách, je potrebné kŕmiť jeho užitočné baktérie,“ uviedla diétologička. Najjednoduchšia cesta, ako udržiavať rozmanitosť mikroflóry čriev, je konzumácia rôznych druhov ovocia, zeleniny a potravín rôznych kategórií.
Keď máte v strave nedostatočné množstvo prebiotík, práca tráviaceho systému sa zhoršuje, upozornila diétologička.
„Diéta, v ktorej je málo prebiotík, vyčerpáva naše črevné baktérie. Kvôli zlému mikrobiomu sa zvyšujú markery zápalov v našom organizme a znižuje sa imunitná odpoveď,“ vysvetlila odborníčka.
Ďalším problémom je príliš častá konzumácia tuku a cukru. Ich častá konzumácia môže mať negatívny vplyv na imunitu. Lekárka Sheetal DeCaria uviedla, že nesprávne stravovanie vedie k prílišnému náporu na imunitný systém a pretrvávajúcim zápalom v tele.
„Tieto zápaly sú spojené s množstvom chronických chorôb, vrátane cukrovky, chorobami srdca a autoimunitnými chorobami, ako je napríklad reumatoidná artritída. Stravovanie s bohatým obsahom rafinovaného cukru, nasýtenými tukmi a nízkym obsahom vlákniny, tieto zápaly môže spôsobovať,“ tvrdí odborníčka.
Negatívny vplyv na imunitu má tiež častá konzumácia polotovarov, tvrdí dietologička Trista Best.
„Keď jeme také potraviny vo veľkom množstve, môžu začať dráždiť náš tráviaci systém, vyvolať disharmóniu v mikrobióme a v konečnom dôsledku spôsobiť chronický zápal. Tento zápal môže znížiť zodpovedajúcu imunitnú reakciu organizmu a viesť k vzniku väčšieho počtu akútnych aj chronických chorôb,“ vysvetlila.