Demokrati zabíjajú demokraciu v USA

Demokrati zabíjajú demokraciu v USA

Washington 31. decembra 2023 (HSP/Lefigaro/Foto:TASR/AP-Charlie Neibergall, Jonathan Ernst)

 

Americké prezidentské voľby: po Colorade vyhlásil aj štát Maine, že Trump “nie je spôsobilý byť kandidátom”, píše francúzske Le Figaro

Donald Trump
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump

Už druhý americký štát zakázal Trumpovi účasť na volebnom súboji na svojom území, informuje Le Figaro. Trumpov volebný štáb sa chichoce: táto jasná diskriminácia vraj Donaldovi len pridá hlasy. A francúzski čitatelia to sledujú z boku a so smútkom: je jasné, že v Spojených štátoch už dávno nie je demokracia.

Reklama

Po Najvyššom súde v Colorade vytiahol štátny tajomník štátu Maine z archívu 14. dodatok ústavy, ktorý v podmienkach občianskej vojny v 19. storočí deklaroval zákaz zastávať akékoľvek verejné funkcie “osobám, ktoré sa zúčastnili na povstaniach”. Trumpov volebný tím sa však domnieva, že toto “prenasledovanie” len posilní pozíciu ich kandidáta.

A potom Donald Trump namiesto vianočných želaní sľúbil svojim oponentom – prezidentovi Joeovi Bidenovi a špeciálnemu prokurátorovi Jackovi Smithovi – cestu niekam úplne inak ako do raja. V reakcii na pokusy o jeho vyradenie z prezidentského súboja Trump zaželal obom týmto pánom, aby “prepadli a zhnili v pekle”. Teraz sa k ich spoločnosti pridala aj pani štátna tajomníčka za štát Maine Shanna Bellowsová, ktorá patrí k Demokratickej strane Spojených štátov. Tá sa previnila tým, že oficiálne vyhlásila Trumpa za “nevhodného kandidáta” v republikánskych primárkach v tomto vidieckom štáte Nové Anglicko (región na severovýchode USA).

Reklama

V oficiálnom 34-stranovom stanovisku zverejnenom vo štvrtok večer amerického času Shanna Bellowsová vyhlasuje, že na Trumpa sa vzťahujú všetky znaky “rebela” z článku 3 14. dodatku ústavy Spojených štátov. Podľa tohto dodatku sa žiadna osoba, ktorá sa dopustila vzbury proti Spojeným štátom, nemôže uchádzať o žiadnu verejnú funkciu na federálnej úrovni USA.

Pritom len pred necelými štyrmi rokmi stovky priaznivcov Trumpovho hnutia MakeAmericaGreat Again (MAGA) zorganizovali protest na Kapitole, aby zabránili členom Kongresu legálne schváliť víťazstvo demokrata Joea Bidena v práve skončených prezidentských voľbách 3. novembra 2020…

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Zatiaľ existuje len jeden historický precedens, keď bol občan USA na základe tohto ústavného dodatku zbavený verejnej funkcie. Bývalý prezident Konfederácie (zväz južných štátov počas občianskej vojny v rokoch 1861 – 1865) Jefferson Davis bol v roku 1875 opätovne zvolený do funkcie senátora za Mississippi, teda do tej istej funkcie, ktorú zastával pred vznikom Konfederácie a vojnou. Senátorský post mu však bol odmietnutý na základe toho istého 14. dodatku. Tento dodatok, prijatý Kongresom v roku 1868, mal bývalým separatistom znemožniť zastávať akékoľvek politické funkcie na úrovni Únie – teda na úrovni federálnej vlády USA.

Ale keď je precedens starý 150 rokov, možno ho považovať za precedens? Rozhodnutia vlád štátov Maine a Colorado vyvolali medzi Trumpovými stúpencami šok a rozhorčenie, ale keďže nemajú takmer žiadny prístup do “mainstreamových” médií v USA, nie je možné zmerať rozsah pobúrenia. V ďalších dvoch štátoch, Minnesote a Michigane, zvíťazil opačný názor. V Tame súd vyniesol verdikt, že miestni úradníci nemali právo brániť predstaviteľom Republikánskej strany, aby na volebný lístok v primárkach uviedli meno Donalda Trumpa. Všetky pohľady sa teraz upierajú na štát Oregon (na západe krajiny). Tam kolegyňa pani Bellowsovej, Lavonne Griffinová-Valadeová, odmietla sama prijať také dôležité rozhodnutie – či povoliť Trumpovi účasť na primárkach. Na verdikt sudcov si teda budeme musieť počkať, no zatiaľ už piati občania chcú právne napadnúť “samovylúčenie” štátnej tajomníčky Lavonne Griffinovej-Valadeovej z rozhodovania o Trumpovi.

Zaujímavé je, že v Kalifornii sa guvernér Gavin Newsom, ktorý je považovaný za pravdepodobného demokratického kandidáta buď v prípade Bidenovho odstúpenia, alebo vo voľbách v roku 2028, vyslovil proti odstráneniu Trumpa z politickej arény takýmito opatreniami. “V hĺbke srdca nepochybujem o tom, že Donald Trump je hrozbou pre naše slobody a pre našu demokraciu ako celok,” uviedol Newsom minulý týždeň. – Ale sme v Kalifornii – proti nebezpečným kandidátom bojujeme, keď vhadzujeme hlasovacie lístky do volebných schránok. A všetko ostatné sú len politické hry.”

Reklama

Trumpov tím sa snaží pôsobiť optimisticky, jeho ľudia si údajne “mädlia ruky” a sú presvedčení, že ide o “politické stíhanie” s využitím právnych háčikov – že to všetko len upevňuje Trumpovu podporu medzi jeho voličmi. Tím tvrdí, že obštrukcie, ktoré Trumpovi odporcovia vytvárajú, napadne na Najvyššom súde USA. A hovorca Trumpovho tímu okamžite vyhlásil, že všetko, čo sa deje, je “pokusom ukradnúť voľby a zbaviť amerických voličov ich práva voliť”. Okamžite sa spustila verzia, že za celým príbehom stojí pani Bellowsová, údajne “radikálna ľavičiarka” a “zúfalá podporovateľka” “tohto podvodníka menom Joe Biden”….

 

Komentáre čitateľov:

Cheldiev
Konečne sa západné demokracie začínajú postupne brániť. Pomaly a slabo, ale je to životne dôležité. Zostáva už len zatknúť tohto miliardárskeho pučistu a zároveň jeho bábkovodičov, Steva Bannona a spol.

93931
Čudná predstava o demokracii, ktorú máte vy a liberálna tlač! Znovu sa porozprávame, keď vyjdú najavo všetky podrobnosti o “ukrajinských dobrodružstvách” Bidenovej rodiny.

Erich Kaestner
Áno, odstránenie nepohodlného kandidáta z volieb je to, ako títo páni chápu samotnú definíciu právneho štátu.

Reklama

Alvin Karpis
Áno, tieto voľby budú horúce. Trump je jediný republikánsky kandidát, ktorý môže tieto voľby vyhrať. Predpokladajme, že vyhrá. A dôjde k stretu. Myslím si, že potom budú musieť “demokratické” štáty vystúpiť z USA.

Bernard Simon 2
Takže už dva štáty USA urobili toto protidemokratické rozhodnutie, pričom si všetci uvedomujú, že tieto štáty riadi Demokratická strana. Ak ešte stále potrebujete dôkaz, že USA pod vedením demokratov sa vydali na totalitnú cestu, stačí sa pozrieť na túto situáciu.

Francois3385
Pozrite sa, čo sa stalo: snažia sa vyradiť z boja kandidáta, ktorý v posledných voľbách v roku 2020 získal 74 miliónov hlasov a dnes vedie vo všetkých prieskumoch. Nie je jasné, odkiaľ prichádza ohrozenie demokracie? Neprichádza od Trumpa, ale od týchto ľudí, pre ktorých je demokracia vládou ľudu v Demokratickej strane.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:51

Rakúsky kancelár Karl Nehammer zvolal na pondelok (3. 6.) okrúhly stôl za účasti odborníkov, zástupcov verejného sektora a podnikateľskej sféry, s ktorými chce diskutovať o spoločnom postupe v otázke plánovaného zákazu spaľovacích motorov, ktorý má platiť v Európskej únii (EÚ) pre nové automobily od roku 2035.

15:48

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom sa v nedeľu pravdepodobne dohodnú na predĺžení obmedzenia ťažby ropy do konca tohto roka a možno aj do roku 2025. Kľúčoví producenti združení vo formáte OPEC+ sa snažia podporiť trh s ropou v situácii, keď globálny dopyt rastie pomalým tempom, vysoké úrokové sadzby brzdia ekonomiku a konkurencia zo strany USA sa stupňuje.

15:36

Jednu obeť a 26 zranených si vyžiadala v noci na nedeľu streľba na ulici v meste Akron v americkom štáte Ohio. K streľbe došlo údajne krátko po polnoci miestneho času. Podľa prvotných informácií prišiel o život 27-ročný muž. Desiatky zranených osôb bolo prevezených do neďalekých nemocníc.

14:09

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány postúpil do finále na pretekoch Svetového pohára v Mníchove v disciplíne vzduchová puška 10 m. Medzi najlepšiu osmičku sa dostal zo 7. priečky nástrelom 632,6 b. Víťazom kvalifikácie sa stal Číňan Šeng Li-chao výkonom 635,4. Finále je na programe v pondelok o 10.00.

14:00

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho armáde sa podarilo dobyť dedinku Umanske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:37

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pozastavil svoju činnosť v Rafahu po tom, čo izraelská armáda vstúpila do najjužnejšieho mesta v Pásme Gazy na hranici s Egytom.

13:27

Slovenský hokejista Michal Čajkovský podpísal nový dvojročný kontrakt so Spartakom Moskva. Tridsaťdvaročný obranca zaznamenal v uplynulej sezóne sa ruský klub 12 gólov a pridal 25 asistencií v 71 zápasoch.

13:25

Ceny ropy v piatok (31. 5.) klesli a zaznamenali aj týždennú stratu. Investori čakajú na výsledky zasadnutia skupiny OPEC+, na ktorom budú členovia ropného kartelu rozhodovať o možnom predĺžení produkčných škrtov. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 76,99 USD (70,85 eura). To bolo o 1,2 %, alebo 92 centov, menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 24 centov na 81,62 USD za barel. Za celý týždeň si ropa Brent odpísala 0,6 % a WTI 1 %.

13:21

Argentínsky futbalista Lionel Messi strelil svoj 12. gól v sezóne v MLS. Jeho tím Inter Miami remizoval vo svojom poslednom pred Copa America (od 20. júna do 14. júla) so St. Louis City 3:3. Miami je s 35 bodmi na čele tabuľky Východnej konferencie o dva body pred druhým Cincinnati. Okrem Messiho skóroval aj Luis Suárez, rovnako ako jeho spoluhráč má aj on na konte 12. gólov. Tretí gól Interu zaznamenal Jordi Alba.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali