De-dolarizácia je nevyhnutná, keďže sa zrýchľuje používanie iných mien

De-dolarizácia je nevyhnutná, keďže sa zrýchľuje používanie iných mien

Peking 1. apríla 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Pixabay)

 

Čína a Brazília dosiahli dohodu o obchodovaní vo svojich menách, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na brazílsku vládu

peniaze dolar
Ilustračné foto

Dohoda umožní Číne a Brazílii uskutočňovať obchodné a finančné transakcie priamo v čínskom jüane alebo brazílskom reaise namiesto toho, aby ako sprostredkovateľ slúžil americký dolár. “Očakáva sa, že sa tým znížia náklady… podporí sa ešte väčší bilaterálny obchod a uľahčia sa investície,” uviedla vo vyhlásení Brazílska agentúra na podporu obchodu a investícií (ApexBrasil).

Reklama

Keďže Čína je najväčším obchodným partnerom Brazílie, ktorý v roku 2022 zaznamenal rekordný bilaterálny obchod v hodnote 150,5 miliardy USD, je samozrejmé, že dohoda vychádza z potrieb súvisiacich so silnou dynamikou bilaterálneho obchodu medzi oboma krajinami.

Z pohľadu globálneho menového systému však tento krok môže znamenať významnejší vývoj trendu de-dolarizácie vo svete, keďže krajiny sa snažia obchodovať v iných ako dolárových menách a usilujú sa diverzifikovať svoje devízové rezervy.

Reklama

Vďaka brettonwoodskemu systému a petrodolárovému systému sa dolár zmenil z dominantného platobného, zúčtovacieho a investičného prostriedku na nástroj politického vydierania a nátlaku. Vďaka hegemónii dolára môžu Spojené štáty nielen svojvoľne ukladať jednostranné sankcie voči iným krajinám, ale prostredníctvom nezodpovednej menovej politiky môžu aj zbierať globálne bohatstvo a exportovať vlastné riziká do zvyšku sveta.

Každý hegemónny menový systém však raz padne. Nie Rusko, Čína, India alebo ktorákoľvek iná krajina, ale samotné USA odštartujú nevyhnutný trend konca dominancie dolára, čoho sa možno obávajú mnohí americkí stratégovia a ekonomickí odborníci.

Rozsiahle americké sankcie voči Rusku po rusko-ukrajinskej kríze, ktoré nielenže zmrazili zahraničné aktíva ruských finančných inštitúcií, ale aj prerušili spojenie medzi systémom SWIFT a väčšinou ruských bánk, vyslali zvyšku sveta varovanie pred rizikami, že USA budú využívať dolár ako nástroj na dosiahnutie geopolitických výhod. Čím viac budú USA využívať hegemonistické prostriedky na dosiahnutie svojich cieľov, tým viac sa bude medzinárodné spoločenstvo usilovať zbaviť nadmernej závislosti od dolára. V obave z rizika, že v budúcnosti budú zatiahnuté do podobných sankcií v dôsledku hegemónie dolára, sa krajiny na celom svete snažia nahradiť systém SWIFT, aby sa vyhli menovému nátlaku USA, a tento impulz je čoraz zjavnejší a silnejší.

Napríklad na oficiálnom stretnutí všetkých ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk združenia ASEAN, ktoré sa začalo v utorok, sú podľa ASEAN Briefing na prvom mieste rokovania o znížení závislosti finančných transakcií od amerického dolára, eura, jenu a britskej libry a prechode na zúčtovanie v miestnych menách.

V januári juhoafrický minister zahraničných vecí Naledi Pandor v rozhovore pre Sputnik uviedol, že BRICS chce nájsť spôsob, ako obísť dolár a vytvoriť spravodlivejší platobný systém, ktorý by nebol naklonený bohatším krajinám.

Reklama

Saudskoarabský minister financií Mohammed Al-Jadaan v januári tiež povedal, že jeho krajina je otvorená diskusiám o zúčtovaní obchodu s ropou v iných menách ako v americkom dolári.

Okrem týchto náznakov de-dolarizácie urobili významný krok smerom k nedolárovým transakciám aj India a Rusko, čo môže byť povzbudením pre krajiny, ktoré tento krok zvažujú. Indickí zákazníci platili za väčšinu ruskej ropy v nedolárových menách vrátane dirhamu Spojených arabských emirátov a nedávno aj v ruskom rubli, uviedla v marci agentúra Reuters s odvolaním sa na viaceré zdroje z oblasti obchodovania s ropou a bankovníctva. Transakcie za posledné tri mesiace sa rovnali sume niekoľkých stoviek miliónov dolárov.

Ďalším dôležitým znakom zrýchleného úsilia o de-dolarizáciu je, že krajiny vrátane niektorých spojencov USA znížili držbu amerického dlhu, aby diverzifikovali svoje devízové rezervy. Podľa údajov MMF o menovom zložení devízových rezerv za tretí štvrťrok 2022 váha dolára v devízových rezervách klesla na približne 60 %, čo je relatívne nízka úroveň za posledné desaťročia.

Zatiaľ čo skutočnosť, že dolár zostáva najčastejšie používanou menou na svete, sa v dohľadnej budúcnosti nezmení, nezmeniteľný je aj trend, že čoraz viac krajín bude zvažovať a pilotne obchodovať v iných ako dolárových menách. História nám hovorí, že úpadok hegemóna sa často začína jeho menou.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali