Danko: Z histórie roku 1968 sa máme poučiť, a nie sa kvôli nej hádať

Danko: Z histórie roku 1968 sa máme poučiť, a nie sa kvôli nej hádať

Bratislava 21. augusta 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Tragický koniec Pražskej jari a vstup vojsk piatich štátov Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 na naše územie musí každý Slovák jasne a jednoznačne odsúdiť. Z histórie sa však máme poučiť, nie sa ňou umárať alebo sa na jej základe snažiť ľudí polarizovať. V diskusii na Tablet.TV to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko.

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko

“Bolo to ťažké obdobie a treba mať k nemu jasný postoj. Ale čo je pre nás typické, dnes sa za najväčších hrdinov toho obdobia vydávajú často ľudia, ktorí boli naozaj nápomocní (normalizačnému, pozn. TASR) režimu,” povedal Danko.

Reklama

Dodal, že Slovensko zažívalo ťažké časy niekoľko desaťročí po sebe, najprv druhú svetovú vojnu, potom nástup komunizmu v roku 1948 a politické procesy v 50. rokoch. “Potom prišlo obdobie uvoľnenia, došlo k prepúšťaniu ľudí, ktorí boli prenasledovaní, prišla vôľa po zmene v spoločnosti. Ale bola potlačená,” povedal na margo augustových udalostí.

“Bola tu snaha o demokraciu, o zmenu systému, ktorý tu vládol. Na druhej strane, prišla vôľa iných štátov zasiahnuť do nášho vývoja,” povedal Danko.

Reklama

Do operácie Dunaj v roku 1968 vstúpili vojská Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky. Podľa Danka sa ešte aj dnes niekedy objaví politický názor obhajujúci inváziu, bývajú to však hlasy jednotlivcov. “Štáty bývalej Varšavskej zmluvy sa nám už historicky ospravedlnili prostredníctvom svojich predstaviteľov niekoľkokrát,” povedal.

Napríklad Juhoslávia sa však do útoku nezapojila. “Ja som pri návšteve Srbska pri hrobe Josipa Tita napísal do pamätnej knihy, že ďakujeme za to, že stál pri nás a v roku 1968 nás nezradili,” poznamenal Danko.

Dnešné 50. výročie roku 1968 si pripomenie viackrát. Doobeda položil veniec pri Právnickej fakulte Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. “Nebude to prvý raz, čo som položil veniec na pamiatku mladých ľudí, ktorí tam zahynuli,” poznamenal.

“Poobede ma čaká stretnutie s Petrom Bielikom, synom slávneho fotografa, autora známej fotografie práve zo Šafárikovho námestia. Večer ma čaká stretnutie s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a naším diplomatickým zborom, hostím ich v zastúpení prezidenta republiky a chcem im poďakovať za prácu, ktorú pre Slovensko robia v zahraničí,” zhrnul Danko.

V tejto súvislosti poznamenal, že z jeho pohľadu je dôležité udržiavať na úrovni parlamentu dobré vzťahy tak so štátmi Európskej únie a NATO, ale aj ďalšími, napríklad s Ruskom či Izraelom. “Ja nerobím politiku proruskú ani proamerickú, ale proslovenskú. A v proslovenskej politike musíte mať dobré vzťahy s každým,” povedal na margo svojho minuloročného vystúpenia v ruskej Štátnej dume.

Reklama

“Je pravda, že som historicky prvý predseda NR SR, ktorý vystúpil v inom ako slovenskom parlamente,” povedal. “Obnovujem väzby s inými parlamentmi. Je na zamyslenie, prečo s rakúskym parlamentom 15 rokov nebola spolupráca. Mám dvere otvorené, či je to Luxemburg, či je to Nemecko, mám pozvánku z francúzskeho parlamentu, bol som v Izraeli. Šéf izraelského parlamentu povedal, že som jeho osobný priateľ. Také isté vzťahy mám v Rusku. Máme veľmi dobré vzťahy so štátmi EÚ a myslím si, že sa pohneme aj vo vzťahoch s americkým Senátom,” odhadol Danko.

“Problémom Slovákov je nielen to, že sme veľkí tragédi, ale aj to, že sa radi polarizujeme. Na základe polarizácie, či je niekto s Rusmi, alebo Američanmi, s Izraelom, alebo severskými štátmi, sa dokážeme hádať do krvi. Ale to nie je podstata. Podstata je, aby sme našli kompromis s každým z tých národov,” uzavrel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali