Ďalšie priame svedectvo v prípade Chautur

Ďalšie priame svedectvo v prípade Chautur

Košice 16. mája 2019  (HSP/Foto:Foto: grkat.ke)

 

Do redakcie sme dostali svedectvo našej čitateľky, ktorá má priamu skúsenosť s vladykom Milan Chauturom. Vo svojom maili reaguje na článok v denníku N “Ako dieťa ma zneužíval biskup Milan Chautur a chcem, aby o tom vedeli ľudia v jeho blízkosti”, v ktorom istá Martina O´Connor obvinila vladyku Milana z toho, že ju ako malé dieťa zneužíval. Naša čitateľka opísala svoju vlastnú skúsenosť s vladykom Milanom Chauturom a tiež vyjadrila svoj názor na tvrdenia Martiny O´Connor. Identitu čitateľky poznáme. Jej mail vám prinášame v plnom znení

Na snímke košický eparcha, vladyka Milan Chautur

Silvia vo svojom maili píše: “Veľmi som chcela toto napísať, úprimne cítim potrebu reagovať na VÝMYSLY, týkajúce sa biskupa Milana Chautura, lebo nič iné to nie je! Som zhnusená, aspoň také slovo z časti vystihuje môj pocit. Ten minimálne taký je! Ale vysvetlím!

Reklama

„Ako dieťa ma zneužíval biskup Milan Chautur a chcem, aby o tom vedeli ľudia v jeho blízkosti“, povedala Martina.

Neskutočne ma mrzí, že som sa „dožila“ takejto krivdy, ktorá sa týka človeka, ktorý si to, ale VÔBEC nezaslúži! Biskup Milan nebol a ani nie je schopný takto ublížiť nikomu a dieťaťu už vôbec nie! Tento človek je naplnený láskou, takou úprimnou láskou, že nič také sa s ním nespája!

Reklama

Niekoľkokrát som mala možnosť byť v jeho spoločnosti, aj súkromne, keďže sa so mnou, s nami deťmi, veľa hral, rozprával, pohladkal nás, pobozkal. Ale na tom nie je nič zlé! Nikdy ma NEZNEUŽÍVAL, napriek tomu, že ma ako dieťa pobozkal, objal, posadil si ma na kolená, smiali sme sa spolu a dlho rozprávali. Nebol to ani len náznak nejakého sexuálneho zneužívania! NIKDY!

Odohrávalo sa to u nás, teda v rodičovskom dome, kde chvíľu býval, keď  bol poverený zastupovaním kňaza u nás v dedine. V tom čase bola farská budova neobývateľná. Spal v mojej detskej izbe, sama som mu ju bola ukázať, keď prišiel spolu s jedným bohoslovcom k nám. (Bohoslovec spal v bratovej detskej izbe a my, deti, sme spali u babky.) Veľakrát sme spolu trávili čas. Chodili sme aj na prechádzky, hrali rôzne hry, sánkovali sa, lyžovali, korčuľovali, ibaže nikdy, ale NIKDY som nemala pocit, že jeho obyčajné a láskyplné pobozkanie a objatie, určite aj „dotyk v oblasti pŕs“ si mám vysvetliť ináč, ako len prejav radosti a lásky. Veď ma chytil a posadil si ma na kolená. Nielen jemu sa to mohlo „podariť“, ale aj viacerým iným ľuďom, mužom, že pri snahe objať ma, sa dotkli mojich pŕs. Samozrejme ako malému dievčaťu sa mi to mohlo zdať „nevhodné“, lenže aj ja som sa veľakrát tak „nešikovne“ stočila, že sa tomu dotyku nemohol vyhnúť! Ale opakujem, ten bol úplne neškodný a nie účelový a určite to ničím nesmerovalo k zneužívaniu, aj keď sa to mohlo zopakovať!

Volám sa Silvia. Narodila som sa v roku 1981. Toto sa odohrávalo v čase, keď som mala dvanásť, trinásť rokov. A to by som určite bola viac háklivá na možné „nevhodné dotyky“, keďže som bola v puberte. Nie ako šesťročné dievčatko, ktoré ešte „ani nevie“, že má alebo bude mať prsia a ich dotyk cudzím mužom je zneužívanie. A šesťročné dieťa, keď s niečím „nesúhlasí“, tak to hneď vykríkne, nie že bude „tupo pozerať na obraz na stene“!

Som si istá, že biskup Milan nič také nerobil a ani by toho nebol schopný! Ja tu nechcem nejako ubližovať pani Martine, len budem reagovať na jej slová z článku, ktorými ublížila ona. Mám pocit, že „tak trochu mohla byť aj navedená“ svojou psychologičkou alebo niekým iným…? Je to len môj pocit. Ja som po ťažšej autonehode a tiež som chvíľu chodila k psychologičke. Ale nie je logické riešiť problém niečím, čo problém nespôsobilo a navyše ho vyrobiť niekomu inému!”

Silvia reaguje na výpovede údajnej obete Martiny, ktorá v denníku N odpovedá na nasledujúce otázky:

Reklama

„Prečo ste sa rozhodli o svojej skúsenosti verejne hovoriť práve teraz?“

Lebo „teraz sa to niekomu hodí“…? Ja som „ďalšia obeť“, ktorou som nikdy nemohla byť, lebo biskup Milan nikoho nezneužíval! Ja som zase presvedčená o tom a verím v to, že existujú ďalšie deti, dievčatá, ktoré jednoducho len majú skúsenosť, že ich biskup Milan pobozkal, pohladkal, ako normálny prejav lásky, NIČ VIAC! Mrzí ma, že sa takéto neprávosti šíria! Že sú tieto nezmysly vytiahnuté do médií. Neverím, že niečo také môže byť „očisťujúce“. Ako môžem vysloviť čosi také na úkor toho, že niekomu ublížim?!

„Ozvali sa vám už nejaké obete?“

Nie, neverím, že nejaké sú!

„Ani jeden zo svedkov, ktorých som navrhla, nebol vypočutý.“

Reklama

A tu sa pýtam, ktorý svedok mal byť vypočutý a prečo? Veď sa údajné zneužívanie  malo odohrávať u babky a nikto pri tom nebol, či? Čo tu môže byť riešené políciou, keď sa tieto nezmysly mali konať pred „dvadsiatimi či tridsiatimi“ rokmi, tak koho mala polícia vypočúvať?

„Aký bol Milan Chautur?“

Skutočne bol taký, že sa deťom venoval. Aj by som napísala, že sa „stále chce venovať“, ale po takejto medializácii, je logické, že sa stiahne z pozornosti. „Či dať krížik na čelo, či pohladiť líčko, či pritúliť. Keď dieťa položilo nejakú otázku, naozaj si ho vypočul a dal mu odpoveď. Toto na ňom bolo úžasné.“ Toto na ňom úžasné je! Len!

A platonicky som bola do neho zaľúbená aj ja. Vlastne istým spôsobom, ale tým NAJČISTEJŠÍM, ho stále mám rada! Neexistuje dôvod, prečo ho nemať rada ako múdreho človeka, ako osobnosť, ktorou biskup Milan Chautur je!

Silvia

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali