D.LIPŠIC: Vláda pomohla EPH pri vstupe do SPP ušetriť na daniach 23 miliónov eur

D.LIPŠIC: Vláda pomohla EPH pri vstupe do SPP ušetriť na daniach 23 miliónov eur

Bratislava 6. novembra (TASR) – Súčasná vláda podľa hnutia Nová väčšina – Dohoda (NOVA) vopred pripravila právne prostredie na to, aby nový investor v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP), česká spoločnosť EPH, mohla na Slovensku zaplatiť nižšie dane. Celkovo ušetrili finančné skupiny podľa hnutia pri transakcii s dlhopismi až 23 miliónov eur.

"Dopomohol tomu parlament vo veľmi zrýchlenom neštandardnom konaní. Vo februári tohto roku totiž prišiel do parlamentu vládny návrh novely colného zákona. O tri mesiace neskôr zasadal Výbor NR SR pre financie a rozpočet a na tomto rokovaní predložil poslanec Smeru Jaroslav Demian nečakaný a nijako nesúvisiaci pozmeňovací návrh, a to novelu zákona o dani z príjmov. Novela vstúpila do účinnosti 1. júla 2013. Vo výbore to pán Demian zdôvodňoval všeličím, tým, že bude atraktívnejšie podnikateľské prostredie, ale skutočný motív nepovedal," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii predseda hnutia Daniel Lipšic.

Pozmeňovací návrh pritom podľa neho zrušil zrážkovú daň na výnosy pre zahraničných nadobúdateľov dlhopisov slovenských firiem. "Za touto zložitou formuláciou sa skrýval dobrý obchod. Ako bežným ľuďom zobrať 23 miliónov eur na zrážkovej dani a posunúť ich finančným žralokom, ktorí už mali pripravenú transakciu v rámci SPP," tvrdí Lipšic.

Zároveň upozornil na to, že novela zákona o dani z príjmov bola predložená k colnému zákonu bez doložky vplyvov, bez pripomienkového konania a bez vyčíslenia toho, komu finančne pomôže a komu naopak uškodí. Hnutie je preto presvedčené, že vládny Smer-SD takto postupoval, pretože sa blížila pripravovaná transakcia v SPP.

Reklama

"O dva týždne, 15. júla 2013, totiž vydala spoločnosť SPP Infrastructure Financing dlhopisy v sume 750 miliónov eur s čistým úrokom 3,75 %. Za tieto peniaze o necelé dva mesiace kupuje dlhopisy, ktoré vydala jej sesterská spoločnosť Eustream vo výške jednej miliardy eur za úrok 4,12 %. Polovica týchto peňazí, ako už vieme, sa využije na vyplatenie kúpnej ceny za SPP. Podľa pôvodného zákona o dani z príjmov, ktorý platil do 30. júna tohto roka, by skupina SPP musela zaplatiť v priebehu najbližších siedmich rokov trvania dlhopisu zrážkovú daň až vo výške 23 miliónov eur," vysvetlil podpredseda NOVA Marcel Klimek.

Podľa hnutia tak vďaka nepriamej novele zákona o dani z príjmov cez colný zákon finančné skupiny EPH a J&T ušetrili pravdepodobne až 23 miliónov eur. "Nielenže sa pri tomto biznise zbavili zadlženej stratovej časti SPP, teda obchodu s plynom, ale ešte aj ušetrili na daniach. Pritom samotné Finančné riaditeľstvo SR označuje krajiny, ktoré si neuplatňujú zrážkovú daň, za daňové raje," upozornil Klimek.

Reklama

Kroky zo strany súčasnej vlády podľa hnutia postihli najmä malých sporiteľov a investorov na Slovensku, ktorí svoje peniaze investovali do hypotekárnych záložných listov. "Im totiž vláda zaviedla povinnosť platiť odvody z výnosov a podávať k nim daňové priznanie. Za rovnakých sedem rokov, počas ktorých by finančné skupiny ušetrili až 23 miliónov eur, by mohol štát takto vybrať od drobných vlastníkov hypotekárnych záložných listov viac ako 29 miliónov eur," tvrdí Klimek.

Až pod tlakom sporiteľov prostredníctvom slovenských bánk pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR podľa neho návrh, aby sa spomínané odvody z hypotekárnych záložných listov neplatili. "Dodnes však tento návrh nie je schválený. Ale kým emisií zahraničných investorov bolo na Slovensku za posledné roky menej než prstov na jednej ruke, od 1. júla sa začínajú množiť ako huby po daždi," dodal Klimek.

UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať reakciu MF SR.

Reklama

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali