Poslanecká snemovňa veľkou väčšinou odhlasovala svoje rozpustenie

Poslanecká snemovňa veľkou väčšinou odhlasovala svoje rozpustenie

Praha 20. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Snemovňa sa rozpustila drvivou väčšinou hlasov

Českí poslanci dnes hlasovaním prijali odporúčanie prezidentovi Milošovi Zemanovi, aby rozpustil Poslaneckú snemovňu. Za návrh hlasovalo 140 poslancov, proti bolo sedem prítomných zákonodarcov. V priamom prenose zo zasadania o tom informovala spravodajská televízia ČT24.

Reklama
Českí poslanci dnes hlasovaním prijali odporúčanie prezidentovi Milošovi Zemanovi, aby rozpustil Poslaneckú snemovňu. Za návrh hlasovalo 140 poslancov, proti bolo sedem prítomných zákonodarcov. Na snímke predsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová (uprostred vľavo) reční počas rokovania dolnej komory českého parlamentu

Rozpustenie snemovne podporilo 54 poslancov Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), 26 českomoravských komunistov z KSČM, 42 poslancov z klubu TOP 09 a STAN, desiati poslanci Vecí verejných a ďalších osem nezaradených zákonodarcov.

Poslanci Občianskej demokratickej strany (ODS), ktorí rozpusteniu snemovne neboli naklonení kvôli nedopracovaniu niektorých dôležitých zákonov, v súlade s avízom pred hlasovaním opustili rokovaciu sieň.

Reklama

Predchádzala tomu takmer 150-minútová diskusia predstaviteľov všetkých parlamentných strán, ktoré uzavrelo vystúpenie predsedníčky Poslaneckej snemovne Miroslavy Němcovej. V ňom bilancovala úlohy zákonodarného zboru, jeho minulosť i súčasnosť. Poďakovala sa za podporu občanom, ako aj kolegom-poslancom, ktorí sú podľa nej z veľkej väčšiny čestní, pracovití a zodpovední ľudia.

O nový rozmer ďalšieho vývoja a zrejme dostatočný podnet na nasledujúce analýzy politikov, politológov i ústavných právnikov sa postaral poslanec Vecí verejných Petr Skokan, ktorý na pôde snemovne informoval o dvoch sťažnostiach na Ústavný súd (ÚS) ČR.

Jeden z nich podal sám a týka sa 57. schôdze Poslaneckej snemovne a hlasovania o dôvere vláde premiéra Jiřího Rusnoka. Druhou je sťažnosť, ktorá sa týka konania dnešnej schôdze, ak jej výsledkom bude rozpustenie snemovne. Tú však podľa vlastných slov nepodal on.

Samotný Petr Skokan požiadal ústavných sudcov o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by fakticky zabránili prezidentovi vyhlásiť predčasné voľby. V zdôvodnení argumentoval chybnou procedúrou pri hlasovaní o dôvere vláde Jiřího Rusnoka.

V druhom podnete sa podľa jeho slov poukazuje na fakt, že pre prípravu na predčasné voľby nebudú mať politické strany dostatok času, informoval server iDNES.cz.

Reklama

Množstvo ďalších vystúpení neprinieslo žiadne zásadne nové informácie a v mnohých aspektoch pripomínalo skôr snahu o využitie tohto fóra na ostro sledovanú prezentáciu svojich postojov, tak cennú v období blížiacej sa predvolebnej kampane.

Hlasovanie v Poslaneckej snemovni bolo reakciou na nevyslovenie dôvery Rusnokovej vláde, ktoré súčasne ukázalo, že niekdajšia pravicová koalícia v dolnej komore nemá väčšinu 101 hlasov. V dolnej komore parlamentu tak neexistuje stabilná väčšina schopná presadzovať zákony.

O definitívnom rozpustení snemovne formálne rozhodne na základe dnešného hlasovania český prezident Miloš Zeman. O tom, do akej miery ovplyvnia konanie predčasných volieb dva podnety na ústavný súd, sa rozhodne zrejme až v ďalších dňoch. Už raz v novodobých dejinách ČR ústavný súd zabránil konaniu predčasných volieb. Stalo sa tak v roku 2009, keď vyhovel podnetu exposlanca ČSSD Miloša Melčáka.

Tentoraz by sa predčasné voľby v Českej republike mohli konať 25. a 26. októbra. Miloš Zeman to povedal minulý týždeň v rozhovore pre denník Haló noviny spájaný s komunistickou stranou. Tiež v ňom vyzval KSČM, aby po voľbách nenaliehala na vstup do vlády, ale podporila menšinovú vládu ČSSD.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali