ČR: Konskú DNA objavili aj v mäsových guľôčkach a mletých burgroch
Praha 22. februára (TASR) – Prítomnosť konského mäsa v mäsových guľôčkach z hovädziny a bravčoviny a v mletých hovädzích burgroch sa zrejme podarilo odhaliť českým veterinárom po podobných nálezoch v lasagniach. Štátny veterinárny ústav v Prahe realizuje ešte ďalšiu analýzu, ktorá by toto zistenie mala potvrdiť. Jej výsledky budú známe v pondelok, informovala dnes agentúra Mediafax.
Podľa nej ide o 760 kilogramov guľôčok a 360 kilogramov predpripravených burgrov, ktoré sa až do ukončenia kontrol nesmú predávať a zostávajú pod kontrolou veterinárov.
Ak sa podozrenie potvrdí, zvýši sa počet pozitívne testovaných produktov v ČR na štyri. Už skôr kontroly odhalili nedeklarované konské mäso vo výrobkoch Nowaco Lasagne Bolognese a Eisman Lasagne Bolognese.
Aféra okolo podvodného využívania konského mäsa v produktoch, v ktorých nahrádza hovädzinu, vypukla v januári na Britských ostrovoch a medzičasom sa týka už celého radu európskych štátov, vrátane stredoeurópskych.
Varovanie
Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.