Čo sme si, to sme si, pomerme sa?

❚❚

Bratislava 20. mája 2024 (HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Historik Anton Hrnko na sociálnej sieti reagoval na udalosti posledných dní spojených s atentátom na Roberta Fica. Ako spomína, je to niečo, čo nemá v moderných slovenských dejinách precedens. Hrnko súhlasí s tým, že je potrebné upokojovať vášne v spoločnosti. Zároveň však poukazuje na farizejstvo pani prezidentky Čaputovej. Jeho vyjadrenie vám prinášame v plnom znení

Peter Pellegrini
Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica

V stredu 15. mája tohto roku sa stalo niečo, čo sa nám mnohým ani v duchu neprisnilo. Na Slovensku sa stal politický atentát, čo nemá v slovenských dejinách precedens. Na Slovensku na vrcholového politika v jeho moderných dejinách nikto nevystrelil. Síce existuje jeden incident na vtedajšom ministerstve školstva v rokoch socializmu, i vražda J. Duckého, ale niečo také, ako sa stalo v Handlovej, nemá na Slovensku precedens.

.

Nebudem sa zaoberať otázkou ochranky, lebo nie som odborník a verím, že inšpekcia MV to patrične a do dôsledkov prehodnotí. Nemôžem však nekomentovať veci, ktoré svojou realizáciou pichajú do očí.

Predovšetkým musím konštatovať neobyčajné farizejstvo hlavy štátu, ktorá po tých všetkých zlyhaniach ako prezidentka všetkých Slovákov, zrazu vyletela ako biela holubica s olivovou ratolesťou a vyzývala k zmiereniu. Schvaľujem postoj koaličných strán, že jej neskočili na lep a neprijali pozvanie do prezidentského paláca. Cez pani Z. Čaputovú sa nedá riešiť problém, na ktorého vytváraní sa sama podieľala. Už by sa mala len pripravovať na pokojné odovzdávanie úradu a ticho odísť do zabudnutia. Riešenie problémov nech nechá svojmu nástupcovi, ktorý bude istotne kompetentnejší.

.

Dnešné Slovensko nemôže prijať koncepciu vyjadrenú sloganom v nadpise. Určite treba upokojovať vášne v spoločnosti. Treba ľuďom prízvukovať, že politika nie je náboženstvo, že politikom sa netreba klaňať ako Ukrižovanému v kostole, ani ich netreba nenávidieť ako diabla z pekla. Sú to len naši služobníci, ktorým časť spoločnosti nazvaná väčšina zverila dočasne správu krajiny, aby ukázali, čo vedia zo svojho programu realizovať. A potom v ďalších voľbách ich pochváliť alebo poslať do opozície.

Politika nie je džihádom proti nejakému bájnemu pekelnému ZLU, ktoré treba poraziť. Politik nemôže postaviť svoju politiku na tom, že zabráni niekomu realizovať jeho program, že zastaví “Fica”, ale mal by povedať, ako chce spravovať krajinu, čo s ňou chce spraviť, kam ju chce viesť a presvedčiť o svojom programe väčšinu, aby nabudúce spoločnosť dala dôveru jemu. Ale ruku na srdce: Čo stúpenci tzv. liberálnej demokracie ponúkli Slovensku okrem toho, že ostrakizovali Mečiara, že ostrakizovali Fica, že ostrakizovali všetkých tých, ktorý sa s konceptom tzv. liberálnej demokracie nestotožnili? Teda s konceptom, ktorý nie je ani liberálny a už vôbec nie demokraticky! Liberálna demokracia je podobný koncept ako niekdajšia ľudová demokracia. Všetky tri slová sú pekné klišé, ale v skutočnosti zakrývajú to, že s demokraciou nemajú nič spoločné.

Musím povedať, že ma dosť šokovalo spravodajské pokrytie udalosti verejnoprávnym RTV:. Ak existovala pochybnosť, že túto inštitúciu treba zrušiť, tak po tom spravodajskom paškvile už žiadna pochybnosť nemôže byť. Pán Machaj by sa mal zaďakovať už teraz a nečakať, kým ho do penzie pošlú natvrdo. Dať slovo takým existenciám ako I. Radičová a pod., ktoré ešte olej do ohňa prilievali, bola skutočná odvaha.

Spoločenské zmierenie nemôže byť a priori aj zmierenie s politikmi, ktorí svojou politikou pričinili o situáciu, že v ich mýtickom zápase so “ZLOM” sa nakoniec našiel či už v rámci organizácie alebo ako osamelý vlk samozvaný “sv. Juraj”, ktorý sa to ich vybásnené “ZLO” pokúsil zabiť. Nie neboli to národne orientovaní, ani konzervatívni politici, ktorí z protiľahlého politického tábora urobili “sedemhlavého draka”, ktorého treba zničiť. Boli to ľudia ako Radičová, Dzurinda, Mikloš, ale aj Sulík, mladý Šimečka atď., ktorí vždy keď sa usilovali o moc alebo sa ju snažili udržať, seba a svoju politiku predstavovali ako boj dobra so zlom. Nemôže predsa jeden politik z tribúny pred masou občanov vyhlásiť, že zastaví demokraticky zvoleného predsedu vlády za každú cenu, aby svoj volebný program nemohol naplniť. Pritom žiaden alternatívny program neponúkol, okrem sľúbenia toho, čo nikto nechcel spraviť. Ako ináč chápať volebné heslo progresívcov do volieb v Európskom parlamente.

Áno, aj zmierenie v politickej sfére treba. Ale nie v zmysle nadpisu môjho článku. Bez toho, aby sa ľudia, ktorí spravili z politického zápasu náboženský džihád smerujúci k zničeniu politického protivníka, ospravedlnili spoločnosti, vyvodili z toho dôsledky (aj opustenie politickej sféry v krajnom prípade), žiadne politické zmierenie by neprospelo.

.

No a nakoniec žltá, aktivistická tlač a mimovládne organizácie s politickým zameraním. Sú hlavnými vinníkmi nielen rozvratu slovenského politického systému, ale aj celospoločenského prešľapovania na mieste. Občania si musia uvedomiť, že politická nestabilita sa bezprostredne dotýka aj ich osobného blaha. Hatenie práce legitímnej demokratickej vlády znižuje ich nádej na skvalitnenie života. Preto treba výrazne modifikovať tlačový zákon tak, aby tlač nemohla bezbreho difamovať hocijakého človeka nepravdivými alebo polopravdivými informáciami. Novinári by sa mali prestať hrať na politikov, ale mali by zostať len novinármi. Teda mali by informovať o politike a komentovať politiku. Ak chcú robiť politiku, nech opustia žurnalistiku a vstúpia do politického boja.

PS. Mimo témy, ale s ňou súvisiace. Nemecký sociálnodemokratický politik sa pustil do prieskumu bojom, ako vyzerá slovenská politika po atentáte na premiéra. Vraj by bolo vhodné umiestniť na slovenské územie protiletecké sily, ktoré by bránili ukrajinský vzdušný priestor. Samozrejme, že to nemyslel vážne, ale pokúsil sa testovať konzistentnosť slovenských postojov v čase, keď ešte premiér bojoval o život. Tomu pánovi treba povedať, že takéto excesy sa medzi priateľmi nerobia.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali