Čo sa to deje v Rusku? Vznikla exilová vláda, Putin zatiaľ nereaguje, nová prezidentka sa ešte neujala funkcie

Čo sa to deje v Rusku? Vznikla exilová vláda, Putin zatiaľ nereaguje, nová prezidentka sa ešte neujala funkcie

Bratislava 22. februára 2021 (HSP/Foto:SITA/AP-Leonid Volkov via AP, File)

 

Nový exilový minister zahraničných vecí Ruskej federácie Leonid Volkov informoval svetové médiá o vytvorení exilovej vlády. Situácia v Rusku je nejasná, v tejto chvíli vieme len toľko, že Putin asi ešte neuvoľnil miesto novej prezidentke Júlii Navaľnej

Volkov&Navaľnij
Na snímke Nový exilový minister zahraničných vecí Ruskej federácie Leonid Volkov (vľavo) a Alexej Navaľnij

Vyhlásenie úradujúceho ministra zahraničných vecí novej ruskej vlády Leonida Volkova si môžete pozrieť tu: Minister Volkov v ňom hovorí o vytvorení exilovej vlády Alexeja Navaľného, a tiež o tom, ako plánuje dostať svojho predsedu vlády z väzenia. Mieni na to použiť najmä zahraničnopolitické metódy, teda sankcie.

Reklama

Skutočná bieloruská prezidentka Svetlana Tichanovská medzitým vyzvala manželku väzneného blogera a hrdinu svetových médií Alexeja Navaľného Júliu Navaľnú, aby sa ujala úradu prezidentky Ruskej federácie.

V tejto chvíli nie sú známe podrobnosti, či Navaľná funkciu prijala. Takisto nie je zatiaľ známe, či neobľúbený prezident Putin (podľa posledných informácií agentúry Reuters mu vďaka Navaľného zatknutiu klesla popularita o celé jedno percento, už je pod 65 percentami a tak ako už posledných niekoľko rokov, naďalej strmo padá) mieni opustiť Kremeľ dobrovoľne, alebo až po masových protestoch priaznivcov novej exilovej vlády.

Reklama

 

Nenávidený režim z posledných síl kope

Putinov režim, samozrejme, zlostne prská. Jeho hovorkyňa Mária Zacharová sa do médií vyjadrila, že Navaľného opozícia nie je žiadna opozícia, ale sú to vraj agenti NATO. (Lenže niečo také by mohol tvrdiť hocikto: napríklad nejaký zlomyseľník by mohol povedať, že agentom NATO je napríklad náš slovenský vlastenec, minister zahraničia Ivan Korčok, alebo iný vlastenec, minister obrany Jaroslav Naď. Lenže jedna vec je niečo tvrdiť, a druhá vec je môcť to aj dokázať – a tam väčšinou ohovárači so svojimi konšpiráciami skončia… pozn. red.)

Samozrejme, Zacharová na svoje tvrdenia nemá žiadne dôkazy. Je pritom úplne jasné, že Navaľný ani Volkov nie sú žiadni agenti a vo svetovej politike požívajú podobnú vážnosť ako napríklad venezuelský prezident Juan Guaidó alebo slovenský Vantajm Nekstajm premiér Igor Matovič.

 

Že vraj agenti… také smiešne obvinenie!

Minister zahraničných vecí Volkov spolu s Vladimirom Ašurkovom (to je spolu s jeho priateľom Michailom Chodorkovským ďalší významný predstaviteľ ruskej exilovej opozície, aj on bol v Rusku stíhaný) sa 8. februára 2021 sa na Stálej delegácii Poľska pri EÚ v Bruseli online stretli s predstaviteľmi EÚ, USA a Veľkej Británie.

Reklama

Na tomto stretnutí im boli poskytnuté ďalšie inštrukcie ako ďalej postupovať. Preto hneď po stretnutí zmenili svoje pôvodné rozhodnutie zastaviť protesty v uliciach ruských miest a vyhlásili, že v protestoch sa bude pokračovať.

K situácii sa tiež vyjadrila svetoznáma skupina Pussy Riot, ktorej šéfka Nadežda Tolokonniková pre BBC (viď tu:) uviedla, že na podporu protestov proti vláde pripravila nové video. Tentoraz v ňom neúčinkujú mrazené kručatá ako onehdá, ale opäť ide o umenie na svetovej úrovni (o umeleckých kvalitách Pussy Riot svedčí napríklad to, že ich fanúšičkou je aj samotná Hillary Clintonová, o ktorej vkuse iste nikto nepochybuje).

V Rusku je teda všetko tak ako má byť. Dúfajme, že sa jedného dňa dožijeme niečoho podobného aj my na Slovensku: že zradcovia budú tam, odkiaľ nebudú môcť škodiť a agenti zahraničia budú vykrikovať len spoza hraníc.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali