Čo sa stalo s ukrajinským generálom Valerijom Zalužným?

Čo sa stalo s ukrajinským generálom Valerijom Zalužným?

Kyjev 28. mája 2023 (HSP/Foto:Screenshot Youtube/Military Summary)

 

Náčelník generálneho štábu armády bol nejaký čas nezvestný; fotografický “dôkaz” o jeho opätovnom objavení vyvoláva pochybnosti, píše Stephen Bryen pre Asia Times

Zalužnyj
Na videosnímke dve podobné, no predsa rozdielne fotografie, na ktorých by sa mal nachádzať Valerij Zalužný

Generál Valerij Zalužnyj, ktorý bol v júli 2021 vymenovaný za veliteľa ukrajinských ozbrojených síl, sa stal aj členom ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti. Zalužnyj pred niekoľkými týždňami záhadne zmizol. Teraz sa zrejme opäť objavil, ak sa dá veriť krátkemu videu, ktoré zverejnila ukrajinská vláda.

Reklama

O Zalužnom kolovalo mnoho fám. Najstaršia bola, že bol spolu s niekoľkými ďalšími vysokými ukrajinskými dôstojníkmi zabitý na stretnutí na veliteľskom stanovišti niekde na východe Ukrajiny. Túto fámu čoskoro nasledovala ďalšia – že v skutočnosti bol ťažko zranený v tom istom veliteľskom centre, keď ho zasiahla ruská raketa Iskander. Nasledovalo niekoľko upresňujúcich fám, podľa ktorých Zalužnyj výbuch prežil, ale potreboval viacero operácií, a hoci sa zotaví, už nikdy nebude môcť veliť ukrajinskej armáde.

Ukrajina plánuje veľkú ofenzívu, ktorá sa začne “čoskoro”. Námestníčka ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová tvrdí, že USA spolupracovali s Ukrajinou na plánoch a operáciách nadchádzajúcej ofenzívy. To vytvára ďalší tlak na Zelenského, aby ju uskutočnil.

Reklama

Ten zatiaľ váha – napriek tomu, že bolo zorganizovaných 12 brigád, z ktorých deväť je vybavených americkými a európskymi zbraňami vrátane tankov Leopard.

Mnohí analytici si myslia, že Rusi výrazne prevyšujú ukrajinské sily, majú dobré vybavenie a mnohé výhody. Najoptimistickejšie hodnotenie hovorí o tom, že Ukrajinci môžu dosiahnuť mierne úspechy, ale za cenu vysokých nákladov.

Tieto hodnotenia pomáhajú vysvetliť Zelenského nervozitu.

Existujú aj ďalšie fámy, ktoré poukazujú na prebiehajúci boj na Ukrajine medzi vojenskými a civilnými predstaviteľmi. Tento boj vraj vyplynul z ťažkých strát, ktoré nedávno utrpela ukrajinská armáda, z takmer úplného vyčerpania ukrajinského letectva a z degradácie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Ak sa začne ofenzíva, Ukrajina sa bude musieť pri akomkoľvek postupe zaobísť väčšinou bez leteckého krytia a bude čeliť silne elektronicky zahltenému bojisku, kde západné inteligentné zbrane nemusia fungovať tak, ako sa avizuje.

Reklama

Azda najviac zo všetkého rozdeľuje to, čo sa stalo v Bachmute. Napriek všetkej sebapresadzujúcej propagande bol Bachmut pre Ukrajinu veľkou porážkou, do ktorej krajina nasadila toľko vojakov a utrpela obrovské straty.

Ukrajinská armáda bola proti snahe udržať Bachmut, miesto, ktoré obe strany nazývali “mlynčekom na mäso”. Zelenskyj bol hlavným zástancom bitky o Bachmut (dokonca navštívil Chasiv Jar, malé mesto neďaleko Bachmutu, ktoré sa používalo ako zásobovacia oblasť) a rotácie vojsk do mesta a z mesta. Podľa správ Ukrajina rotovala svoje jednotky šesť alebo sedemkrát a jednotky, ktoré tam boli vyslané, utrpeli veľké straty.

Mnohí ukrajinskí vojaci v Bachmute mali zelené pásky na rukávoch (niektorí aj na prilbách), čo znamenalo, že ide o nováčikov. Mnohí z nich boli slabo vycvičení. V 12 brigádach, ktoré budú použité v nadchádzajúcej ofenzíve, je tiež veľa chlapcov so zelenými páskami, čo nie je dobrý spôsob, ako začať veľkú operáciu. Ukrajina má málo vycvičenej pracovnej sily.

To nás privádza k Zalužnému. Je považovaný za prvotriedneho veliteľa, ktorého jeho vojaci obdivujú a ktorý je mimoriadne inteligentný a schopný. Ale kde je?

Vojenský súhrnný kanál (nájdete ho na YouTube) je všeobecne spoľahlivým a objektívnym zdrojom vojnových správ. Kanál preskúmal nové video Zalužného a zistil veľké nezrovnalosti, čím spochybnil jeho pravosť.

Reklama

Na ukrajinskom videoklipe, ktorý je dlhý len niekoľko sekúnd, je vidieť, ako Zalužnyj sedí za svojím stolom.

Na videu je vidieť, ako máva kameramanovi a rozpráva sa, ale nie je na ňom žiadny zvuk.

Mávavý pohyb je tiež dosť zvláštny. Ťažko si spomenúť na vojenského alebo civilného veliteľa, ktorý by mával na kameramana.

Ako vidíte, uvedená fotografia je snímka z videa s dvoma vložkami: vpravo je vložka známej fotografie Zalužného. Na ľavej strane je vložka zhotovená zo záberu obrazovky.

Na autentickej fotografii má Zalužný modré oči. Na najnovšom videu má hnedé oči.

Ak sa pozorne pozriete, sú tu aj určité rozdiely v tvári, najmä v nose.

Je Zalužný na videu jeho dvojník? Žijeme v dobe hlbokých falzifikátov, keď technológia umelej inteligencie dokáže napodobniť takmer akýkoľvek obraz z videa.

Pri otázkach, ktoré sa vynárajú podobne ako tie, ktoré navrhuje Vojenský súhrnný kanál, si budeme musieť počkať na presvedčivé dôkazy o generálovi.

 

Ďalšia záhada: prípad Ivana Chursa

Rovnaký druh problému vznikol aj v súvislosti s osudom ruskej špionážnej lode Ivan Khurs, na ktorú zaútočili tri ukrajinské námorné drony naplnené výbušninami. Ukrajinci vytvorili video, ktoré tvrdí, že Ivan Khurs bol zasiahnutý jedným z dronov a potopený.

Reklama

Rusi vytvorili video, na ktorom je vidieť, ako loď Ivan Khurs pripláva späť do prístavu v Sevastopole bez akýchkoľvek známok poškodenia.

Čo je pravda?

Môj vlastný názor je, že ak by ruskú loď na mori zasiahol dron, Rusi by okamžite vyslali záchranné posádky a lietadlá. Žiadne z nich nebolo videné. Tiež by ma zaujímalo, ako Rusi získali video, ak bola loď potopená. To nie je možné.

Lodné delo bolo automatickou námornou verziou 14,5 mm Vladimirov KPVT (model SARP), ktoré môže strieľať pancierové a zápalné strely rýchlosťou 70 až 80 rán za minútu. Toto delo na Ivanovi Khursovi bolo diaľkovo ovládané, stabilizované a prepojené s lodným radarom.

Na rozdiel od prípadu potopenia (14. apríla 2022) ruského krížnika Moskva – kde buď posádka spala, alebo bol radar vystavený elektronickým protiopatreniam dodaným americkým lietadlom P-8 – útok na Ivan Khurs očividne spozorovali pozorovatelia lode a radar.

Reklama

Preto si myslím, že ukrajinská verzia príbehu o Ivanovi Khursovi je falošná. Rovnako ako video Zalužného.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali