Snem Smeru-SD začal: Fico: Kto do nás pôjde kameňom, my pôjdeme dvoma

Snem Smeru-SD začal: Fico: Kto do nás pôjde kameňom, my pôjdeme dvoma

Bratislava 9. decembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd,Michal Svítok)

 

Voľba Richarda Rašiho za nového podpredsedu Smeru-SD a schvaľovanie nového politického programu tejto strany. Aj toto čaká na 415 pozvaných delegátov snemu Smeru-SD, ktorý sa v sobotu uskutoční v Martine. Pozvaných je aj 50 domácich hostí a 20 zástupcov ambasád.

Na snímke predseda vládnej strany SMER-SD a premiér SR Robert Fico

Rašiho navrhol na podpredsednícku funkciu predseda strany Robert Fico (Smer-SD). Primátor Košíc má zasadnúť na uvoľnené miesto po abdikácii Mareka Maďariča. Fico Rašiho navrhol, lebo je dobrý. “Je to tvár Smeru-SD, je so stranou spojený od samotného začiatku. Považujeme ho za mimoriadne perspektívny káder do budúcnosti,” vysvetlil.

Reklama

V rámci programu snemu by malo ísť o jediné personálne rozhodnutie v straníckom vedení. Ostatní piati podpredsedovia Robert Kaliňák, Juraj Blanár, Peter Žiga, Peter Pellegrini a Peter Kažimír sa Maďariča napodobniť nechystajú a vo funkciách ostávajú. Mandát majú ešte na tri roky.

Na sneme sa nevyrieši ani otázka generálneho manažéra strany. Túto pozíciu zástava minister práce Ján Richter, pričom do budúcna by sa jej mal venovať jeden zo straníkov naplno. Kto to bude, zatiaľ jasné nie je. Richter sa rozhodol, že chce radšej zostať ministrom. “Možno to budem ja. Mám predstavu, že by som riadil stranu, keby to bolo možné,” povedal s úsmevom Fico a doplnil, že o tom niekedy v budúcnosti rozhodne predsedníctvo.

Reklama

Na margo Richtera Fico poznamenal, že je to vynikajúci minister práce a aj keby chcel odísť, bude ho presviedčať, aby zostal. predsedovu stopercentnú dôveru má aj Kaliňák.

Fico po rokovaní predsedníctva viackrát zopakoval, že Smer-SD je najúspešnejšia strana v histórii Slovenska. “Ja to chcem trochu roztočiť, rozbehnúť. Som vo výbornej fyzickej kondícii, som pripravený makať ďalej,” uistil a poznamenal, že aj jeho vo funkcii predsedu zaväzuje podpora verejnosti. “Cítim, že máme kádre, ktoré sú schopné v tomto projekte pokračovať,” konštatoval.

Členovia predsedníctva prichystali aj nový politický program strany. “Schválili sme, že Smer-SD nechce byť typickou medzinárodnou sociálnou demokraciou, ale chce byť slovenskou sociálnou demokraciou, ktorá berie na vedomie špecifiká tejto krajiny,” vysvetlil.

Smer-SD je tiež strana, ktorá hovorí o európskej orientácii, o orientácii na jadro, čo vníma ako základný predpoklad spolupráce s inými politickými subjektmi. Špecifikom Slovenska je podľa Fica napr. pohľad na migráciu. “Tu si myslíme, že Slovensko vie ponúknuť iné možnosti, do akých nás tlačili partneri. Ale sú tu aj iné témy, kde máme právo na špecifický pohľad, lebo nie je možné, aby nám niekto vnucoval napr. holandský pohľad,” podotkol.

Fico zároveň avizuje veľkú novelizáciu Ústavy SR. Konkrétnejší však byť nechcel s tým, že si to necháva na prejav. “Sú tam vážne veci, ktoré ponúknem na verejnú diskusiu,” povedal s dôvetkom, že sa chce baviť o sociálnom pilieri, o dôchodkovom veku a o dôchodkoch ako takých.

Reklama
Na snímke premiér SR a predseda strany Smer-SD Robert Fico

Raši: Vedenie Smeru-SD nikdy neuvažovalo, že by som bol ministrom práce

Vedenie Smeru-SD ani jeho predseda Robert Fico nikdy neuvažovali, že by bol Richard Raši ministrom práce namiesto Jána Richtera. TASR to pred snemom strany v Martine povedal Raši s tým, že išlo len o informácie médií.

“Vedenie strany o tom ani nerozhodovalo, ani o tom so mnou nikto nehovoril,” poznamenal. Raši je aktuálne kandidátom Fica na podpredsednícku stoličku, ktorá je uvoľnená po abdikácii Mareka Maďariča. Posledné slovo budú mať delegáti. “Verím, že prinesiem mnoho postrehov a návrhov,” odkázal.

Na margo Maďariča Raši povedal, že je vynikajúci minister kultúry a mal by ním ostať. “Ja ho mám rád ako človeka, politika aj odborníka. Svoje miesto v strane určite má,” dodal.

Fico vysvetlil, že Rašiho navrhuje za podpredsedu, lebo je dobrý. “Je to tvár Smeru-SD, je so stranou spojený od samotného začiatku. Považujeme ho za mimoriadne perspektívny káder do budúcnosti,” vysvetlil.

Reklama

Snem Smeru-SD vedie vicepremiér pre investície a podpredseda strany Peter Pellegrini. Okrem 415 delegátov je pozvaných aj 50 domácich hostí a 20 zástupcov ambasád.

 

Fico: Kto do nás pôjde kameňom, my pôjdeme dvoma

Strana Smer-SD je najúspešnejší politický projekt modernej histórie Slovenska a chce aj piatykrát vyhrať parlamentné voľby. V prejave na celoslovenskom sneme povedal líder Robert Fico s tým, že to nebude ľahké, keďže sa nachádzame v ére antipolitiky.

“Vyhrať voľby nebude jednoduché. Sme svedkami deštruktívneho populizmu a nového štýlu v politike – manažérizmu. Niekto si myslí, že štát sa dá riadiť ako firma, ale to nie je pravda. Nebude to ľahké aj preto, lebo Smer-SD je terčom pozornosti opozície a médií. Pozerajú sa na všetko, čo robíme, každého jedného z nás kontrolujú. Aj v takejto atmosfére som presvedčený, že tento cieľ je dosiahnuteľný, ale bude to veľmi ťažké,” priznal.

Na margo Politického rámca činnosti strany Smer-SD, čo je dokument, ktorý budú delegáti schvaľovať, Fico poznamenal, že ak sa niekto domnieva, že politika sa dá robiť pre sto percent voličov, tak to nejde. “Buď sme strana jasne zadefinovaná a ponúkame politiku konkrétnemu voličovi, alebo sme postavení naširoko. Preto tento dokument jednoznačne definuje našu stranu ako sociálnodemokratickú. Nemôžeme z tejto cesty zísť,” apeloval.

Podľa Fica musí Smer-SD zabudnúť na to, že bude oslovovať aj bratislavskú kaviareň, aj podnikateľov, aj živnostníkov, aj dôchodcov. My chceme oslovovať voliča, ktorý má sociálne cítenie,” vysvetlil.

Spomínaný dokument zároveň stanovuje mantinely a pravidlá, čo budú predstavitelia Smeru-SD predkladať a ako. Podľa Fica každý jeden funkcionár strany, či už minister, alebo štátny tajomník, si musí uvedomiť, že pracuje na pozíciách preto, lebo ho pokrýva Smer-SD. “My sme predovšetkým politici Smeru-SD a prosím každého jedného, aby na to pri robote nezabúdal,” odkázal straníkom s tým, že musia chodiť medzi ľudí, podávať ruky a presviedčať ich.

Delegátov tiež upozornil, že Smer-SD musí byť v rámci slovenskej politiky pripravený na široké koalície a slovo kompromis musí mať v slovníku.

Robert Fico tvrdí, že Smer-SD je jasne definovaná strana vo vzťahu k EÚ a NATO. “Spolupráca s inými stranami do budúcnosti bude možná len vtedy, ak majú jasnú proeurópsku orientáciu. Tu si nemôžme dovoliť ustupovať. My hovoríme o jadre EÚ, nám integrácia svedčí. Preto prosím, neberme na ľahkú váhu, že sa v našom dokumente vážne zvýrazňuje proeurópska orientácia Smeru-SD,” konštatoval.

Reklama

Fico zopakoval, že nechce zo Smeru-SD bruselskú či medzinárodnú sociálnu demokraciu, ale slovenskú, ktorá bude veľmi jednoznačne rešpektovať aj určitú mieru špecifík. “To, že máme vlastné špecifiká, ešte neznamená, že nemôžeme byť sociálni demokrati. Musíme sa opierať o humanizmus, rovnosť, slobodu a najmä solidaritu. Musíme predať to, čo robíme. Ak to nedokážeme, sami si kopeme vlastný politický hrob,” dodal.

Strana sa viac nebude riadiť biblickým heslom – kto do teba kameňom, ty doňho chlebom. Ak na Smer-SD niekto zaútočí kameňom, on odpovie dvoma. Vyhlásil premiér počas prejavu.

“Viedli sme a vedieme niekoľko rokov v Smere-SD diskusiu, ako reagovať na útoky, ktoré sa na nás valia. “Opozícia si ani nepípla počas mimoriadnej schôdze. Ukázalo sa, že stačí si pripraviť zopár argumentov a otázok a opozícia bola bezbranná. Oznamujem preto, že už nebudeme tolerovať klamstvá, svinstvá, podvody a faloš, ktoré tu denne máme od opozície aj z veľkej časti médií,” odkázal.

Zároveň sa pýtal, či majú títo ľudia právo na moralizovanie. Pripomenul vzájomnú kontrolu poslancov počas tajnej voľby generálneho prokurátora za vlády Ivety Radičovej, kauzu odpočúvania za éry ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), údajné daňové podvody Igora Matoviča (OĽaNO) či minulosť Borisa Kollára (Sme rodina).

“Skončila éra politickej korektnosti z našej strany. Musíme sa brániť, musíme byť viac politici,” zdôraznil.

Reklama

Fico poukázal aj na úspech protikorupčného ťaženia jeho vlády. Odvolal sa na čerstvé vyhlásenie niektorých veľvyslanectiev, ktoré ocenili úsilie vlády v boji proti korupcii a povzbudili ju, aby pokračovala v boji proti podvodom. Na záver vyše 40-minútového prejavu tradične odovzdal straníkom zlaté odznaky.

 

Fico: Smer chce sociálne práva v Ústave, dokončiť sociálny balík, vyššie mzdy

Po tom, čo európski lídri vo švédskom Göteborgu v novembri prijali tzv. európsky pilier sociálnych práv, začala na Slovensku príprava na novelizácii Ústavy SR, v ktorej by sa mali lepšie zakotviť niektoré sociálne práva. Má ísť napríklad o právo na minimálnu mzdu, hornú hranicu veku odchodu do dôchodku či existenciu prvého, druhého a tretieho dôchodkového piliera. Vyhlásil predseda strany a premiér Robert Fico.

Pripomenul, že podľa súčasného nastavenia zákona bude o 18 až 20 rokov vek pri odchode do dôchodku 65 rokov a viac. “Predstava, že ľudia na Slovensku budú pracovať do sedemdesiatky, ak si uvedomíme, za akých podmienok pracovali v minulosti, je pre mňa neakceptovateľná. Preto by som chcel nájsť zhodu v Národnej rade, aby sme ústavne zakotvili hornú hranicu veku odchodu do dôchodku,” avizoval Fico.

Reklama

Rovnako si vie predstaviť ústavnú úpravu dôchodkového systému, hoci mal Smer-SD v minulosti voči tomu výhrady. Výhodou by bolo, že sa legislatíva v tejto oblasti nebude meniť tak ľahko ako doteraz. “Ak sa tento systém postupne nejako nastavil, poďme hovoriť aj s opozíciou, či vieme zakotviť existenciu takéhoto dôchodkového systému v Ústave SR. Myslím, že by to významne pomohlo k stabilite tohto mechanizmu,” argumentoval premiér.

V rámci priorít Smeru-SD na ďalší rok avizoval tiež dokončenie opatrení z aktuálneho sociálneho balíka. Ide napríklad o zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, o ktorých sa v súčasnosti sporí vláda a zamestnávatelia. “Chcem prisľúbiť, máme pred sebou ešte prakticky dva mesiace, že sme pripravení rokovať, komunikovať a dolaďovať tieto návrhy,” odkázal Fico podnikateľom.

Podľa vlastných slov si uvedomuje, že tieto zmeny budú mať dopad na podnikateľskú sféru, na druhej strane ich však ako ľavicový politik chce presadiť. “Dotiahnime do konca tieto veci. Približovanie miezd je téma, ktorej Smer-SD musí venovať veľkú pozornosť,” zdôraznil. Vyzval aj ministra financií a podpredsedu strany Petra Kažimíra, aby sa začalo veľmi vážne hovoriť o platoch v štátnej a verejnej správe. “Bude to veľmi, veľmi drahé, len zosúladenie tabuliek s rastom minimálnej mzdy znamená dopad takmer 300 miliónov eur,” vyčíslil Fico.

Obrovským problémom, na ktorý chce Smer-SD tiež reagovať, je nedostatok pracovnej sily. Slovensko si podľa Fica nemôže dovoliť strácať z tohto dôvodu konkurencieschopnosť a atraktívnosť pre zahraničné investície. “V januári spoločne pripravíme pre Radu solidarity a rozvoja kompletný zoznam opatrení, ktoré budú viesť k tomu, že na tento akútny problém budeme reagovať,” avizoval.

Musí sa podľa neho napríklad pripraviť zoznam profesií, v ktorých je nedostatok ľudí a tam, kde je to možné, pustiť sa do rekvalifikácie nezamestnaných. “Až keď túto možnosť vyčerpáme, som pripravený hovoriť o tom, že poďme zjednodušovať administratívne postupy pri získavaní pracovnej sily zo zahraničia. Ale najprv musíme pracovať s tou časťou nezamestnaných, ktorých na Slovensku máme,” zdôraznil Fico. Na diskusiu so županmi je podľa neho aj úprava štruktúry stredných škôl, ktorá by bola lepšie prispôsobená potrebám trhu práce.

Predseda Smeru-SD avizoval aj práce na podpore podnikového nájomného bývania. Návrhy v tejto oblasti podľa neho pripravuje tím okolo Viktora Stromčeka, štátneho tajomníka ministerstva dopravy a výstavby. “Aby sme umožnili veľkým firmám udržať si pracovnú silu v danom regióne. Rovnako robiť také opatrenia, ktoré nebudú znamenať vyľudňovanie niektorých častí Slovenska, lebo aj toho sme svedkami,” dodal Fico.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali