Článok, na ktorom Kuciak práve pracoval. Bol zavraždený kvôli nemu?

Článok, na ktorom Kuciak práve pracoval. Bol zavraždený kvôli nemu?

Slovensko 28. februára 2018 (HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian)

 

Viaceré slovenské médiá dnes po polnoci zverejnili posledný článok zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Pridávame sa k tejto iniciatíve, pretože nikto nemôže zastrašovať novinárov, vraždiť ich, a čakať, že tak dosiahne utajenie svojich podlých zámerov.

Na snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka v budove redakcie portálu Aktuality.sk v Bratislave

Podľa zverejnených informácií portál Aktuality.sk v spolupráci s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku Investigace.cz, talianskou novinárskou organizáciou IRPI (Investigative Project of Italy) a medzinárodnou organizáciou OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) zmapovali, ako sa ľudia z okolia ‘Ndranghety udomácnili na Slovensku.

Reklama

Do Michaloviec prišiel pred štrnástimi rokmi Talian Carmine Cinnante. Pri ceste do Talianska ho však ešte na Slovensku skontrolovala policajná hliadka, ktorá v aute našla drevený kufrík, v ktorom bol funkčný československý samopal ČZ vzoru 26 s laserovým zameriavačom, 50 nábojov a zásobník. Číslo samopalu bolo vyfrézované.

Taliana, ktorého prokurátor označil za podnikateľa v oblasti poľnohospodárstva, obvinili z nedovoleného ozbrojovania a sudca okresného súdu v Michalovciach mu vymeral dva roky podmienečne.

Reklama

 

Ďalší Talian

Prešlo niekoľko mesiacov a pre Cinnanteho si prišli talianski policajti. Dôvodom bolo pašovanie zbraní do Talianska – pre mafiánskeho bossa klanu Belvedere Spinello, Guirina Ionu. Klan je jednou z vetiev ekonomicky najsilnejšej talianskej mafie ‘Ndranghety.

Podľa zverejnených informácií Cinnante je členom menovanej mafie.

Meno Cinnanteho je spájané s ďalším podnikateľom Antoninom Vadalom, pôvodom z dedinky Bova Marina na juhu Kalábrie. Vadala bol jedným z obvinených v kauze spojenej s ďalším mafiánskym klanom v ‘Ndranghete – Libri.

Reklama

Vadala mal na žiadosť klanu pomáhal skrývať mafiána Domenica Venturu, ktorý bol odsúdený za brutálnu vraždu člena konkurenčného gangu.

Talianski policajti zachytili telefonické rozhovory medzi Antoninom Vadalom a bossom klanu Francescom Zindatom, kde sa dvojica dohadovala o podrobnostiach akcie. Vadala mal tiež podľa spisu s ďalšími dvoma mužmi cestovať do Ríma, aby fyzicky „potrestali“ neznámeho človeka, ktorý „poškodil klan“. V roku 2003 podľa zverejnených informácií však Vadalu pre nedostatok dôkazov oslobodili.

 

Štátna radkyňa Trošková

Po roku 2009 sa stal Vadala na Slovensku podnikateľom v energetike. V auguste 2011 založil s Máriou Troškovou, súčasnou štátnou radkyňou, spoločnosť GIA MANAGEMENT. Po roku z nej odišla a stala sa asistentkou poslanca strany Smer-SD Viliama Jasaňa.

Reklama

V marci 2015 Troškova začala pracovať na Úrade vlády SR. O rok neskôr tam už pracoval aj Jasaň, ktorý sa stal riaditeľom kancelárie a tajomníkom Bezpečnostnej rady štátu. Bývalý poslanec dostal previerku najvyššieho stupňa. Ako tajomník rady sa zodpovedá priamo premiérovi Robertovi Ficovi.

Jasaň má prístup ku všetkým dokumentom a informáciám rady, ktorej úlohou je zabezpečiť funkčnosť bezpečnostného systému krajiny a v čase vojny preberá právomoci vlády.

Jasaň zároveň v minulosti vlastnil súkromnú bezpečnostnú firmu Prodest, ktorú následne prebral Vadala s kolegami. Jasaňov syn Slavomír má zároveň s Talianmi spoločnú firmu AVJ Real.

Portál Aktuality.sk uvádza aj ďalšie prepojenie Vadalu na Smer-SD. Dlhoročná ekonómka Vadalových firiem Monika Čorejová kandidovala za stranu v komunálnych voľbách. Samotný Vadala vyjadroval strane na sociálnych sieťach masívnu podporu.

 

Problémy so zákonom aj na Slovensku

Vadala a jeho talianski známi mali problém so zákonom aj na Slovensku. Prípad sa odohral na východe Slovenska v roku 2013. V jedno jesenné ráno našli zamestnanci trebišovskej firmy na vstupnej bráne tašku, v ktorej boli zápalky, desať funkčných nábojov a pohrebná kytica. Zabalená bola v papieri s nápisom Jerad, čo mala byť skomolená verzia mena ich šéfa Gerharda. Vyhrážkam následne čelil aj traktorista firmy.

Pred súd sa za vydieranie postavil príbuzný Sebastiano Vadala. Okresnému súdu v Trebišove a neskôr aj Krajskému súdu v Košiciach sa však zdali dôkazy prislabé. Sebastiana Vadalu preto oslobodili.

V ďalšom prípade figurovalo už priamo meno Antonia Vadala. Kauza sa týkala obchodu s tromi bytmi v bratislavskej Petržalke. Pôvodne nevyplatená suma za kúpu bytu mala súvisieť s vratkami DPH.

Talian Antonio Palombi (majiteľ ALTO) vysvetlil, že Antonino Vadala mu poradil, aby previedli byty na spoločnosť AV – REAL cez spoločnosť GENNA, s.r.o., lebo táto spoločnosť sa zaoberala predajom bytov a spoločnosť ALTO, s.r.o. nebola platcom DPH. Spoločnosť GENNA to potom mala previesť za oveľa vyššiu sumu. Týmto spôsobom, keďže AV-REAL je platiteľom DPH, pri kúpe by si to potom odpočítal,“ zachytil vyšetrovateľ Palombiho výpoveď.

Reklama

Vyšetrovateľ nakoniec trestné stíhanie zastavil s tým, že nešlo o podvod na Talianovi Palombim, pretože sa mohli spolu podieľať na podvode. Vec sa v inom konaní rieši ako zločin krátenia dane a poistného.

 

Ďalšie rodiny

Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov podľa portálu Aktuality.sk pôsobia na východe Slovenska aj rodiny Rodovcov a Catroppovcov. Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo.

Ich majetok sa podľa zverejnených informácií pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií. V rokoch 2015 a 2016 mali získať od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) na priamych platbách viac 8 miliónov eur. Menovaný portál uvádza, že ich pridelenie je sporné.

Reklama

Pranie špinavých peňazí je hlavnou podstatou podnikania ‘Ndranghety aj v zahraničí. Napriek tomu zatiaľ neexistuje dôkaz, že by niekto zo spomenutých na Slovensku pral špinavé peniaze. Existujú však pochybnosti o pôvode peňazí, ktoré tu spomenuté talianske rodiny použili, uvádza portál.

Mena členov rodiny Antonina Vadalu sú však spájané s predajom kokaínu. Objavili sa v zatykači na 18 členov gangu, ktorý mal pre ‘Ndranghetu prepašovať do Európy stovky kilogramov kokaínu. Vadalovci sú však v zatykači len zmienení. Podrobnosti prípadu zatiaľ nie sú známe.

Uvedené informácie chcel zavraždený novinár zverejniť. Taliansky novinár však pre portál Sme.sk vysvetlil, že súčasná talianska mafia nepoužíva vraždu ako spôsob umlčiavania novinárov. „Nie v Taliansku,“ uviedol. K vražde môže dôjsť v zahraničí, ako napríklad na Malte či Slovensku, ale v Taliansku mafia vie, že zabitie novinára nič dobré neprinesie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali