Čižnár zrušil rozhodnutie ÚŠP vo veci obvinenia Mariana Kočnera v prípade vraždy

Čižnár zrušil rozhodnutie ÚŠP vo veci obvinenia Mariana Kočnera v prípade vraždy

Bratislava 9. augusta 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Diana Černáková, TASR-Jakub Kotian)

 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zrušil rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý zamietol sťažnosť podnikateľa Mariana K. voči obvineniu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. TASR o tom informoval jeho obhajca Marek Para

Na snímke Jaromír Čižnár

Čižnár rozhodol 29. júla, a to o mimoriadnom opravnom prostriedku. Parovi bolo rozhodnutie doručené v piatok a ÚŠP 7. augusta. “Vyšetrovatelia tímu poškodeného Jána K. a Martiny K. evidentne porušili práva Mariana K., keď mu znemožnili odôvodniť sťažnosť v prípade dvojnásobnej vraždy,” zdôraznil pre TASR Para.

Reklama

Obhajca obvineného a aj obžalovaného (v kauze televíznych zmeniek) Para podal 2. mája na GP SR mimoriadny opravný prostriedok voči rozhodnutiu ÚŠP, ktorý predtým zamietol sťažnosť podnikateľa vo veci obvinenia v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. O mimoriadnom opravnom prostriedku mal rozhodovať generálny prokurátor Čižnár, a to v lehote do polroka. Od mája do vyššie spomínaného rozhodnutia koncom júla poverený prokurátor GP SR študoval rozsiahly spisový materiál.

Parovi podľa jeho slov nebolo umožnené nahliadnuť do spisu, a to mu “znemožnilo efektívne odôvodniť sťažnosť voči obvineniu”.

Reklama

Podnikateľa Mariana K. predtým obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP zamietol. Koncom marca Mariana K. spolu s ďalším z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Tomášom Sz. obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

S Marianom K. a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom R. sa medzičasom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku začalo koncom júla hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek. Ďalšie je naplánované na september.

Marian K. je momentálne naďalej väzobne stíhaný pre kauzu tzv. televíznych zmeniek. ŠTS začiatkom apríla rozhodol, že Marian K. ostáva v sprísnenej, tzv. kolúznej väzbe. Marian K. bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove. Od leta minulého roka sa neúspešne snažil dva razy dostať z väzby na slobodu, čo zamietol prvostupňový súd – ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, ako aj odvolací Najvyšší súd SR.

Naposledy v pondelok (24. 6.) vzal prostredníctvom svojho obhajcu v poradí tretiu žiadosť o prepustenie z väzby späť.

Okrem toho Krajská prokuratúra v Bratislave koná v kauze nebezpečného prenasledovania (sledovanie novinárov). Na sledovanie si mal najať Marian K. exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha. Vo veci ešte nepadlo žiadne obvinenie.

Reklama

 

Lipšic: Marianovi Kočnerovi nebolo zrušené vznesenie obvinenia, ide o procesnú vec

Marianovi K. nebolo zrušené uznesenie o vznesení obvinenia vo veci vraždy Jána Kuciaka. Generálny prokurátor len napravil procesnú chybu cez mimoriadny opravný prostriedok, ozrejmil pre TASR Daniel Lipšic, obhajca rodiny Kuciakovcov.

Na snímke Daniel Lipšic

„Obhajoba podala žiadosť o preskúmanie postupu vyšetrovateľa, o ktorej mal rozhodnúť prokurátor predtým, ako rozhodol o zamietnutí sťažnosti voči vzneseniu obvinenia,“ uviedol Lipšic. Dodal, že všetky úkony v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú platné a Marian K. je z objednávky vraždy novinára obvinený.

Špeciálna prokuratúra tak bude nanovo rozhodovať o sťažnosti Mariana K. voči obvineniu v prípade vraždy. Obvinenie môže potvrdiť, alebo sťažnosti vyhovieť a zrušiť ho, priblížil pre TASR docent trestného práva a vysokoškolský pedagóg Peter Kováč. Na to, že je podnikateľ naďalej obvinený, to podľa jeho slov vplyv nemá.

Reklama

„Na priebeh vyšetrovania, jeho rýchlosť a platnosť vykonaných dôkazov to nemá absolútne žiaden vplyv, pretože uznesenie o vznesení obvinenia je vykonateľné pred platnosťou,” dodal Lipšic.

Podľa neho by v priebehu budúceho týždňa mal Úrad špeciálnej prokuratúry o priebehu vyšetrovania vraždy informovať „a stále je plán, že by malo byť vyšetrovanie v krátkej dobe ukončené“.

 

Prokuratúra: Marian K. ostáva naďalej obvinený z objednávky Kuciakovej vraždy

Podnikateľ Marian K. zostáva naďalej obvinený z objednávky vraždy. V prípade sťažnosti obhajcu Mareka Paru voči uzneseniu o obvinení procesne pochybila polícia, ale aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), v tom že chybu vyšetrovateľa neodstránil.

“ÚŠP bolo doručené rozhodnutie prvej námestníčky Generálneho prokurátora Viery Kováčikovej. Z jeho obsahu vyplýva, že je potrebné opätovne rozhodnúť o sťažnosti obvineného M.K. proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Dôvodom tohto rozhodnutia bolo, že ide o procesné pochybenie spočívajúce v tom, že bolo vyšetrovateľom Policajného zboru odmietnuté nahliadnutie obhajcu M.K. do vyšetrovacieho spisu, ktorého sa dožadoval práve preto, aby mohol odôvodniť podanú sťažnosť,” povedala hovorkyňa Predajňová.

“Ďalej pochybenie prokurátora ÚŠP spočíva v tom, že chybu vyšetrovateľa neodstránil a rozhodol o sťažnosti predčasne, čím došlo minimálne k porušeniu práv na obhajobu. Túto prax potvrdzujú viaceré rozhodnutia Ústavného súdu, ako aj Európskeho súdu pre ľudské práva. S rozhodnutím GP sa stotožnil aj dozorový prokurátor ÚŠP. Aj po tomto rozhodnutí prvej námestníčky generálneho prokurátora zostáva M.K. naďalej obvinený z objednania vraždy Jána Kuciaka. Žiadnym spôsobom však toto rozhodnutie nemá vplyv na vznesenie obvinenia a ani na doteraz vykonané úkony. GP SR sa preto ohradzuje voči slovným útokom a urážkam na jej adresu, ktoré vyplývajú z neznalosti veci,” zdôraznila na záver Predajňová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali