Čižnár: Nevidím dôvod na odstúpenie, vo svojej funkcii som legitímne

Čižnár: Nevidím dôvod na odstúpenie, vo svojej funkcii som legitímne

Bratislava 8. decembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Súčasný generálny prokurátor tvrdí, že s Čentéšom mali tri tajné stretnutia

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odmieta vyhlásenia na jeho adresu, ktoré zazneli v minulých dňoch. Tvrdí, že od nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša si neprišiel pýtať povolenie na kandidatúru na generálneho prokurátora. Ústavný súd SR podľa neho potvrdil, že jeho voľba do funkcie bola legitímna a nevidí dôvod na odstúpenie. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Reklama
Na snímke generálny prokurátor Jaromír Čižnár

Čižnár potvrdil, že s Čentéšom sa stretol. Uviedol, že prebehli medzi nimi tri stretnutia, ktoré on neinicioval. “Pán Čentéš ma na nich prehováral, aby som sa vzal kandidatúry na generálneho prokurátora. Povedal mi, že tá voľba bude a prebehne a bola by škoda, ak by som kandidatúru neprijal, lebo som podľa neho vhodný človek,” povedal Čižnár. Ako uviedol, stretnutia mali prebiehať tajne a nemalo sa o nich hovoriť. “Asi viem prečo, lebo v tom čase nechcel, aby ho videli so mnou, uškodilo by mu to,” skonštatoval.

Ďalej tvrdí, že Čentéš mu na treťom stretnutí povedal, že ak kandidatúru neprijme, podá na Ústavný súd SR návrh na dočasné opatrenie smerujúce k zastaveniu voľby generálneho prokurátora. “Na tomto stretnutí boli ľudia, ktorí môžu tento obsah potvrdiť,” podotkol Čižnár.

Reklama

 

Informácie, že by Čentéšovi sľúbil rezignáciu, ak by porušil svojím konaním jeho práva, nie sú podľa neho pravdivé

Priznal, že pôvodne rozmýšľal aj o odchode z Generálnej prokuratúry SR, avšak po poslednom stretnutí sa rozhodol kandidovať a výzvu prijať. Presviedčanie zo strany Čentéša považuje za účelové. “Myslím si, že chcel, aby som sa tam dostal, lebo mám tvrdšie metódy riadenia, ale nie som zákerný a nebudem ani voči nemu a dám mu pokoj. Veľmi ľahko sa tiež sadá na stoličku, keď niekto za mňa urobí špinavú prácu, čo je odvolávanie ľudí,” povedal generálny prokurátor.

Informácie, že by Čentéšovi sľúbil rezignáciu, ak by porušil svojím konaním jeho práva, nie sú podľa neho pravdivé. “Túto vetu som povedal prvýkrát na ústavnoprávnom parlamentnom výbore, keď sa ma na to spýtal pán Procházka. Moja odpoveď bola taká, že ak Ústavný súd povie, že mojou účasťou boli porušené jeho práva, tak odstúpim. To sa však nestalo,” povedal Čižnár, ktorý je podľa vlastných slov vo funkcii legitímne. “Nevidím dôvod na odstúpenie. Ústavný súd potvrdil, že moja voľba bola legitímna. Keď to nevrátil na ďalšie konanie, potvrdil aj moju legitimitu,” podotkol.

Rázne odmieta niektoré vyhlásenia, ktoré spochybňujú jeho morálno-etickú rovinu. “Robia to len ľudia, ktorí zacítili nádej, že keď Čentéš nastúpi do funkcie, zrejme by došlo k rozdeľovaniu miest na prokuratúre a ťažiskové funkcie námestníkov podľa politických strán, ktoré ho volili,” spresnil Čižnár.

Reklama

Na dnešnú tlačovú konferenciu bol pozvaný aj Čentéš, avšak pre chorobu sa nezúčastnil. Generálny prokurátor chce mať s ním aj naďalej také vzťahy ako doteraz. “Nie som niekto, kto sa pomstieva,” dodal.

Jozef Čentéš v reakcii na dnešnú tlačovú konferenciu generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára uviedol, že naďalej trvá na svojich tvrdeniach, ktoré poskytol médiám v nedeľu 7. decembra. Čentéš rovnako poznamenal, že návrh jeho ústavnej sťažnosti už od samotného podania, teda od 3. januára 2013, obsahoval návrh na zastavenie voľby generálneho prokurátora i návrh na vrátenie vecí na ďalšie konanie.

Nevymenovaný generálny prokurátor ďalej zdôraznil, že nežiadal o predčasné ukončenie funkcie Jaromíra Čižnára a možnosť nastúpiť na jeho miesto. “Vždy som uvádzal, že v prípade vrátenia mojej veci na ďalšie konanie som pripravený čakať do riadneho uplynutia funkčného obdobia súčasného generálneho prokurátora,” uviedol Čentéš.

Ohradil sa taktiež voči úvahám o možnom politickom prerozdelení postov námestníka GP, v prípade, ak by Čentéš nastúpil do funkcie. “Takéto tvrdenia sú nepravdivé,” vyhlásil Čentéš.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali