Cíger chce raziť typický slovenský štýl: “Hokej, ktorý máme v génoch”

Cíger chce raziť typický slovenský štýl: “Hokej, ktorý máme v génoch”

Bratislava 20. augusta 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Nový tréner národného tímu Zdeno Cíger chce stavať na dobrej tímovej chémii

Žiadne kanadské prvky či švédska škola. Nový tréner národného tímu Zdeno Cíger by bol rád, keby hokejová reprezentácia pod jeho vedením predvádzala typický slovenský štýl. “Na uplynulom svetovom šampionáte v Ostrave mi u našich hokejistov prekážala zbrklosť. Rád by som našiel hráčov, ktorí budú mať pokoj na hokejke, nebudú iba vyhadzovať puky a hrať na náhodu,” prezradil na tlačovej konferencii v Bratislave svoje plány Cíger, ktorého za nového kouča reprezentačného A-tímu zvolil Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) na utorkovom zasadnutí v Starej Lesnej. “Bol by som rád, keby sme ukázali náš slovenský hokej a nehrali kanadský či švédsky. Chceme raziť vlastnú cestu, tú, ktorú máme v génoch. Za našich čias boli slovenskí hokejisti vždy srdnatí, ochotní bojovať za náš dres a bolo to vidno aj na ľade.”

Reklama
Na snímke nový tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger
Na snímke nový tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger

Bývalý úspešný útočník chce stavať na dobrej tímovej chémii: “Prvoradé je dobre zložiť mužstvo. Pri minulých úspechoch vždy stál kolektív. Myslím si, že stále máme šikovných a kvalitných hráčov, je ich len treba dať správne dokopy a správne ich použiť,” tvrdí Cíger, ktorý spoločne s novým generálnym manažérom reprezentácie Róbertom Švehlom uzavreli so SZĽH zmluvy na dve sezóny s opciou na olympijský rok 2018. Kontrakty vstúpia do platnosti od 1. septembra.

Cíger mal aj ponuku od Slovana Bratislava, lenže trénovanie v klube by si žiadalo väčšie časové nároky a musel by sa tak rozlúčiť s prácou v hokejovej akadémii, kde už niekoľko rokov vychováva mladé talenty. Reprezentácia sa bude dať podľa neho s akadémiou skĺbiť. “Možno to bolo v médiách zle interpretované, ale nikdy som neodmietol ponuku od národného tímu. Len som nechcel ísť do rizika. Chcem zachovať akadémiu, vylepšiť ju, skvalitniť. Táto práca mi to nevplyvní a nebudem musieť ju ukončiť.”

Reklama

Naposledy na klubovej úrovni viedol Slovan Bratislava, ktorý priviedol k dvom extraligovým titulom. Cíger sa dlhšej trénerskej pauzy neobáva. “Áno, cítim, že nová stolička už začína páliť. Asi som sa veľmi nudil, potreboval som si skomplikovať život. Samozrejme, mám z toho trochu rešpekt. Je to veľká výzva v hokejovom živote. Reprezentácia je vec, ktorá sa neodmieta. Zažil som však už veľa vecí a mám skúsenosti. Ak má človek ten šport rád, verím, že to zvládne,” vyslovil sa nástupca Čecha Vladimíra Vůjteka, ktorý zatiaľ nemá ešte zvolených spolupracovníkov. Otázku realizačného tímu chce spolu s generálnym manažérom Švehlom vyriešiť do 16. septembra.

Cíger sa pred voľbami prezidenta SZĽH netajil, že v nich podporuje Richarda Lintnera. Napriek znovuzvoleniu Igora Nemečka prijal ponuku na post reprezentačného trénera a verí, že pomôže urovnať spory medzi hráčmi a súčasným vedením slovenského hokeja. “Mali by sme všetky konflikty hodiť za hlavu a snažiť sa všetci pomôcť slovenskému hokeju. Trúfam si pomôcť urovnať tieto spory. Tiež chcem, aby došlo k zmene. Terajšie vedenie sa tiež snaží, robí kompromisy, čo sa mi páči. Verím, že kompromisy urobia aj hokejisti a spoločne všetko urovnáme,” vyhlásil rodák z Martina, ktorý si nevie predstaviť, že by hráči mohli bojkovať reprezentáciu.

“Reprezentácia je česť, také ponuky sa neodmietajú. V česko-slovenskej reprezentácii sme boli často iba traja či štyria Slováci, viacerí mohli o nej iba snívať. Tí, čo sa tam dostali, si to vážili. Nechcem si bojkot ani pripúšťať. Samozrejme mám obavy, ak by hráčov viac odmietlo reprezentovať, vtedy by to mohol byť problém. Chcem však uvažovať pozitívne a verím, že všetko dobre odpadne. S Robom máme voľné ruky, čo sa týka tvorby kádra. Nemám zatiaľ žiadny pocit, že by sa nám chcel do toho niekto miešať. Som však človek, ktorý je ochotný urobiť kompromis a vypočuť si iný názor.”

Spoločne so Švehlom sa plánuje na najbližšej exhibícii v Trenčíne stretnúť s mnohými reprezentantmi vrátane hráčov z NHL a debatovať s nimi o budúcnosti v národnom tíme. “Už v najbližšom čase prebehnú nejaké rozhovory. Chystajú sa kompromisy, budem rád, ak hráči trošku zmäknú. Takisto budem iniciovať aj stretnutie s Rišom Lintnerom a verím, že nájdeme spoločnú reč,” dodal bývalý hráč Edmontonu, NY Rangers či Tampy Bay, ktorého prvou úlohou pri reprezentačnom kormidle bude vybrať širší káder a poskladať tím na novembrový Nemecký pohár.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali