Cigániková je za možnosť privátneho zdravotného pripoistenia. Navrhuje ale najprv stanoviť “štandard”

Cigániková je za možnosť privátneho zdravotného pripoistenia. Navrhuje ale najprv stanoviť “štandard”

Bratislava 25. septembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Poslankyňa Jana Cigániková sa v svojom blogu venovala poplatkom v zdravotníctve. Posledný, kto na Slovensku poplatky zaviedol, bol minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Cieľom jeho kroku bolo znížiť návštevnosť ambulancií, ktorá je u nás jedna z najvyšších v rámci krajín OECD. Napriek tomu, že sa svoj cieľ napĺňali, ‘Zajacove dvadsaťkorunáčky’ sa používajú ako odstrašujúci príklad dodnes. Cigániková v blogu tvrdí, že samotní kritici tohto systému zavádzajú dnes poplatky násobne vyššie

Na snímke Jana Cigániková

Cigániková hovorí, že neexistuje na svete tak bohatá krajina, aby dokázala zaplatiť všetkým všetko. Na druhej strane existuje mnoho krajín, ktoré zaplatia základnú úroveň starostlivosti zo zdravotných odvodov každému rovnako a to, na čo už verejný rozpočet nestačí, si platia ľudia sami.

Reklama
“Áno znelo to ľúbivo, keď Fico rozprával o tom, že babičky v ambulanciách nebude nikto predbiehať na objednaný termín len preto, lebo má viac peňazí. Ale zabudol im povedať, že tie peniaze, ktoré títo ľudia v ambulanciách dobrovoľne nechávali, budú v zdravotníctve chýbať…  aj tým babičkám,” myslí si Cigániková.

Ľudia sa na termíny objednávajú často preto, lebo nechcú vymeškať celý deň zo zamestnania kvôli nejakému vyšetreniu, či kontrole. Poslankyňa si preto myslí, že sa ten problém dal vyriešiť tak, že stačilo vyhradiť hodiny pre objednaných pacientov a vylepiť ich na dvere ambulancie, aby všetci neobjednaní vedeli, kedy k lekárovi chodiť nemajú. “Tak ako to bolo za toho ,,zlého“ Zajaca.  Zakázať všetkým chcieť niečo viac a lekárom zakázať poskytovať akékoľvek nadštandardné služby s odôvodnením, že ak si to nemôže dovoliť každý, nebude to mať nikto, je proste celé zle a nefunguje to.”

Slovensko v súčasnej dobe dáva na zdravotníctvo výrazne menej než je priemer EÚ. Aby sme sa dostali aspoň na priemeru úroveň európskych krajín, potrebovali by sme podľa poslankyne do zdravotníctva naliať ďalších 1,2 miliardy EUR z rozpočtu, čo je pri súčasných podmienkach rozpočtu nepredstaviteľné.

Reklama

Zároveň si máme tiež uvedomiť, že za vynaložené prostriedky na zdravotníctvo nedostávame adekvátnu kvalitu. “Nedávno zverejnil INESS rebríček kvality zdravotných systémov na základe ich efektivity a neprekvapivo sme skončili tretí. Odzadu. Problém teda nie je len málo prostriedkov v systéme, ale aj to, že aj to málo vyplytváme neefektívne.”

 

Za kvalitu si treba priplatiť

Cigániková nie je zástankyňou zavádzanie nových poplatkov, keďže ich už pacienti dnes aj tak platia. A to vo forme rôznych poplatkov, ktoré sa nachádzajú v sivej zóne.

Problém zdravotníctva však nevidí ani v samotných platbách pacientov ale v tom, že pacienti nedostávajú za svoje peniaze žiadnu pridanú hodnotu. “Ako som spomínala, vo vyspelých systémoch v zahraničí si ľudia doplácajú tiež. Ale nie vo forme obálok, aby sa vôbec dostali na operáciu, alebo drobných pozorností v snahe predbehnúť sa v čakárni, ale riadne vo forme pripoistenia. Systémy s touto formou pripoistenia vykazujú vyššiu kvalitu zdravotnej starostlivosti a lepšie výsledky.”

Reklama

Poslankyňa preto navrhuje, aby každý pacient dostal možnosť doplatiť si akýsi balík navyše vo forme privátneho zdravotného pripoistenia. Tento balíček by potom pokrýval nadštandardné služby a manažment pacienta.

“Samozrejme, vyžaduje to najprv, aby sa stanovil „štandard“, teda všetko to, načo má pacient nárok úplne zadarmo bez doplatku,” upresňuje.

Cigániková si uvedomuje, že nie každý má na to, aby si platil príplatok za nadštandard. A preto si myslí, že by sa mal spraviť zoznam toho, čo by obsahovalo základné verejné zdravotné poistenie, ktoré by mal pokrývať všetky tzv. prioritné diagnózy, teda základnú zdravotnú starostlivosť pri každej diagnóze a zaručiť jej dostupnosť.

“Neberme však možnosť doplatiť si za služby navyše tým, ktorí to chcú. Aj keď to nebude populárne, je dôležité si uvedomiť, že ak chceme zvýšiť kvalitu nášho zdravotníctva, zadarmo to nebude. Keď si však uvedomíme, že už aj dnes si doplácame a nič za to nedostávame, je čas s tým niečo urobiť. Zároveň takéto platby vo forme pripoistenia zvyšujú tlak na lekárov a nemocnice, aby poskytovali skutočne kvalitnú liečbu. Lebo ak si za niečo riadne platíte, očakávate už služby na úrovni,” dodáva na záver.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali