Chorvátsko – Nigéria 2:0, Dalič: “Disciplinovaný výkon”

Chorvátsko – Nigéria 2:0, Dalič: “Disciplinovaný výkon”

Kaliningrad 16. júna 2018 (TASR/HSP)

 

Futbalisti Chorvátska vyhrali v sobotňajšom dueli D-skupiny MS v Rusku nad Nigériou 2:0. V Kaliningrade si najskôr v prvom polčase loptu do vlastnej bránky zrazil Nigérijčan Oghenekaro Etebo, dvadsať minút pred koncom potvrdil triumf svojho tímu kapitán Luka Modrič z pokutového kopu.

Na oboch góloch stretnutia mal výrazný podiel Mario Mandžukič – pri prvom hlavičkoval loptu do autora vlastného gólu, pred druhým ho v šestnástke nedovolene atakoval William Ekong. Chorváti sa najbližšie stretnú vo štvrtok 21. júna o 20.00 SELČ v Nižnom Novgorode s Argentínou, Nigéria nastúpi o deň neskôr o 17.00 SELČ vo Volgograde proti Islandu.

Reklama

Až po takmer štvrťhodine hry predviedli ako prví zaujímavejšiu akciu Chorváti. Na jej konci sa v 14. minúte oprel tesne za šestnástkou do lopty Perišič, no poslal ju tesne nad brvno súperovej bránky. O chvíľu neskôr dal o sebe vedieť strelou z diaľky Kramarič, ani jeden z brankárov ale nemusel v úvodnej tridsaťminútovke ani raz zasahovať.

Nigérijčania boli smerom dopredu málo výrazní, snaha aktívnejších Chorvátov končila zväčša už pred šestnástkou súpera. Zmenil to až rohový kop Modriča v 32. minúte, po ktorom si loptu nešťastne zrazil do vlastnej siete Etebo po hlavičkovom pokuse Mandžukiča. Ighalo mohol vzápätí odpovedať, proti bol strelu blokujúci Vida. Pred prestávkou ešte na Rakitičov center vyskočil najvyššie Kramarič, no hlavou netrafil do priestoru bránky.

Reklama

Po nepresvedčivom výkone v prvom polčase preradili Nigérijčania po zmene strán na vyššiu rýchlosť, no z aktivity vyťažili iba sériu rohov a nepresný strelecký pokus Mosesa.

Defenzíva Chorvátov nenechala brankára Subašiča v “štichu” a súpera nepúšťala za svoj chrbát do žiadnych nebezpečných situácií. Prvú strelu na bránku si Nigéria pripísala až v 59. minúte, hlavička Ighala ale mala malú šancu na úspech. “Vatreni” bez väčších problémov držali súpera na dištanc a kontrolovali náskok, ktorý v 70. minúte navýšil na 2:0 z penalty Modrič po predchádzajúcom nedovolenom zákroku Ekonga na Mandžukiča. Nevýrazná Nigéria sa už na odpoveď nezmohla, v nadstavení zahodil veľkú šancu na tretí gól Chorvátov Kovačič.

 

Reakcie hráčov a trénerov po zápase:

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: “Bol to z našej strany veľmi disciplinovaný výkon od prvej minúty. Niet sporu, že vieme hrať aj lepšie, ale naše víťazstvo je zaslúžené. Súperovi chýbala vpredu kreativita. V každej fáze sme tento zápas kontrolovali a urobili sme dôležitý krok smerom k osemfinále.”

Reklama

Gernot Rohr, tréner Nigérie: “Prvému gólu predchádzala nepozornosť mojich hráčov pri rohovom kope súpera. V druhom polčase sme hrali veľmi dobre, ale jedenástka nám vzala nádej zabojovať o priaznivý výsledok. Pokúsili sme sa vrátiť do hry, ale Chorvátsko dnes bolo lepšie mužstvo.”

Luka Modrič, kapitán Chorvátska: “Na tomto víťazstve môžeme stavať a v ďalšom priebehu šampionátu sa ešte zlepšovať. Verím, že budeme pokračovať v nastúpenej ceste a splníme to, po čo sme sem prišli.”

 

D-skupina, 1. kolo:

Chorvátsko – Nigéria 2:0 (1:0)
Góly: 32. Etebo (vlastný), 71. Modrič (z 11m). ŽK: Rakitič, Brozovič – Ekong. Rozhodovali: Ricci – De Carvalho, Van Gasse (všetci Braz.), 31.136 divákov.
Chorvátsko: Subašič – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinič – Rakitič, Modrič – Rebič (78. Kovačič), Kramarič (60. Brozovič), Perišič – Mandžukič (86. Pjaca)
Nigéria: Uzoho – Shehu, Balogun, Ekong, Idowu – Ndidi, Etebo – Moses, Obi Mikel (88. Nwankwo), Iwobi (62. Musa) – Ighalo (73. Iheanacho)

Reklama

 

Tabuľka D-skupiny:
1. Chorvátsko 1 1 0 0 2:0 3
2. Island 1 0 1 0 1:1 1
Argentína 1 0 1 0 1:1 1
4. Nigéria 1 0 0 1 0:2 0

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali