Chmelár: V liberálnej demokracii, pluralita postojov slúži len na alibi pre rozhodovanie vládnucich síl z pozície hegemóna

Chmelár: V liberálnej demokracii, pluralita postojov slúži len na alibi pre rozhodovanie vládnucich síl z pozície hegemóna

23. októbra 2017 (HSP/FB Chmelár/Foto: Facebook)

 

Po český parlamentných voľbách sa sociálne siete bavia na zaskočenom marketingovom guru Markovi Prchalovi, ktorému sa jeho šéf Andrej Babiš poďakoval bozkom na čelo (a ľudová tvorivosť k nemu ihneď dorobila výsek zo slávneho obrazu Iľju Repina Ivan Hrozný). Slovenský politológ Eduard Chmelár sa vo svojom najnovšom príspevku na svojej fanpage hlbšie zamyslel nad prítomnosťou mocných oligarchov v politike takmer vo všetkých európskych krajinách.

Koláž Andreja Babiša po českých voľbách a obrazu Iľju Repina

“Rozmýšľal som nad kvalitou politickej ponuky v poslednom období. Sú títo oligarchovia, ktorí sa dostávajú k moci naprieč celou západnou civilizáciou od USA a Francúzska, cez Česko a Slovensko až po Ukrajinu iba epizódnou anomáliou, dočasným prejavom globálnej krízy, v ktorej sa tí, ktorí doteraz stáli v pozadí najatých politických figúrok rozhodli priamo prevziať opraty vývoja a hrať o všetko? Alebo je to iba logický dôsledok vývoja liberálnej demokracie, ktorá je iba demokraciou predstieranou, pretože pluralita postojov jej slúži len na alibi pre rozhodovanie vládnucich síl z pozície hegemóna?”

Reklama

“Oligarcha nikdy nemá iba ekonomické, ale aj zásadne mocenské, politické ciele. Tým, že má neobmedzené množstvo finančných prostriedkov, si dokáže kúpiť všetkých a všetko. Pomocou dômyselného politického marketingu, z ktorého sa od čias Josepha Goebbelsa stala veda prednášaná na univerzitách, dokáže nastaviť volebnú ponuku tak, že presne zacieli na vaše túžby, obavy, vkus, chute i predsudky. Marketingový vodca vás nezbaví strachu, využije ho vo svoj prospech. Nedá vám víziu, iba podporuje vaše ilúzie. To, čo vám ponúka, nemusí fungovať, ale vie vám to predať. A ak má dosť peňazí na to, aby zaplatil tých najlepších obchodníkov s emóciami, nemôže prehrať. Otázka je, či toto ľudia naozaj chcú, keď tomuto trendu tak masívne podliehajú,” vysvetľuje Chmelár.

“Tí z nás, ktorí stále veria, že politika by mala mať vyšší zmysel, vedia, že schopnosť presvedčiť voliča nestačí. Politika založená na programe a hodnotách však dnes nezaberá. Absolútne. Príčinu vidím v tom, že z politiky odchádza moc. Demokracia má zmysel len vtedy, keď môžeme voliť tam tam, kde je reálna moc. A dnes to nie sú ani tak parlamenty a vlády, ako korporácie a banky. Skutočným cieľom demokracie nie je hlasovať o tom, čo nám umožnia iní, ale mať úplnú kontrolu nad vlastným životom. Všetci vieme, že Hitlerove referendá pred druhou svetovou vojnou neposilňovali demokraciu, ale jeho osobnú moc. Dnes nám dávajú možnosť vybrať si zástupcov politickej elity, ale skutočná moc je nevolená. Pochopiť to a vrátiť moc do rúk ľudu je najdôležitejšou úlohou dneška. Pre tých, ktorí chcú naozajstnú kvalitatívnu zmenu.”

Reklama

Eduard Chmelár pôvodne publikoval na svojom Facebooku

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali