Chmelár: “Nedovoľme, aby v antiruskej propagande súčasnosti zanikla skúsenosť ľudí, ktorí si pamätali oslobodenie Slovenska pred 75 rokmi”

Chmelár: “Nedovoľme, aby v antiruskej propagande súčasnosti zanikla skúsenosť ľudí, ktorí si pamätali oslobodenie Slovenska pred 75 rokmi”

Bratislava 4. mája 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Politloóg Eduard Chmelár v historickom komentári na sociálnej sieti zhrnul to, na čo by sa nemalo zabúdať v súvislosti so 75. výročím oslobodením územia súčasnej Slovenskej republiky od vojsk nacistického Nemecka.

Na snímke Eduard Chmelár

Chmelár na Facebooku pripomenul, že presne pred 75 rokmi, 3. mája 1945, oslobodila slávna Červená armáda od nacistickej tyranie poslednú slovenskú obec, hraničnú dedinu Makov uprostred kysuckých Javorníkov, čím sa skončila druhá svetová vojna na území Slovenska.

Reklama

“Je viac ako mnoho dôvodov pripomínať si túto historickú udalosť aj teraz. Na území Slovenska padlo oficiálne (podľa počtu hrobov) pri oslobodzovaní 60 659 vojakov Červenej armády, 10 435 vojakov Rumunskej armády a 1 736 príslušníkov Prvého česko-slovenského armádneho zboru. Skutočných obetí však bolo oveľa viac. Po nacistoch ostalo 211 masových hrobov, 90 vypálených a vyvraždených obcí, 5 300 umučených. V koncentračných táboroch zahynulo vyše 70 000 občanov vojnovej Slovenskej republiky.”

Eduard Chmelár dodáva, že počet obyvateľov Slovenska vtedy klesol o 150 000 ľudí. “Osem mesiacov bojov na území Slovenska zanechalo spustošenú krajinu. Bola zničená tretina železničných tratí, viac ako polovica mostov, 93-tisíc domov, rozsiahle územia boli zamínované. Ustupujúce nemecké jednotky poodnášali, čo sa dalo, vrátane továrenských zariadení, dobytka a obilia. Celková hodnota škôd na našom území sa vyšplhala na 114 miliárd korún. Pripomínam, že rozpočet vojnového Slovenského štátu dosiahol najviac 3,6 miliardy korún.”

Reklama

Nikdy podľa neho nesmieme zabudnúť na to, čoho je schopný fašizmus vo fáze absolútnej moci, nesmieme strácať zo zreteľa, koľko krvi a nešťastia stálo, kým sme sa zbavili posledného cudzieho vojaka, nesmieme dopustiť, aby sa falšovali dejiny. “Nikdy som si nepomyslel, že budem musieť niekedy obhajovať, že nás Červená armáda oslobodila. Tí, ktorí sa nehanbia tvrdiť, že jej príchodom sa začal komunizmus a okupácia, vedome prekrúcajú historické fakty. Červená armáda po oslobodení odovzdala moc do rúk slovenských národných výborov a z nášho územia odišla, pričom na Slovensku vyhrala slobodné parlamentné voľby Demokratická strana. Spájať hrdinov z rokov 1944 – 45 s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy je miešanie hrušiek s jabĺčkami. No najmä sú to zlomyseľné diletantské úvahy.”

“Prečo sme potom dnes spojencami Nemecka, keď nás okupovalo? Prečo sme s Poľskom v NATO, keď nám Poliaci odkusli z územia po Mníchovskej zrade roku 1938 a zúčastnili sa aj na prepade Česko-Slovenska v roku 1968? Napokon, dobre si všimnite falošný propagandistický slovník takýchto ľudí – ak ide o zásluhy na oslobodení, budú sa vykrúcať, že nás oslobodzovali aj iné národy, ak ide o historickú vinu, padá podľa nich jednoznačne na Rusov, a to napriek tomu, že na invázii vojsk Varšavskej zmluvy sa zúčastnili aj Ukrajinci, Bielorusi, Gruzínci, Poliaci, Nemci, Maďari či Bulhari. Aj za stalinistickú tyraniu môžu Rusi, napriek tomu, že na čele Sovietskeho zväzu stál gruzínsky diktátor.”

Chmelár píše, že tí, ktorí vyčítajú Červenej armáde, že sme prišli o Podkarpatskú Rus, by si podľa neho mali uvedomiť, že vďaka tomu, sme získali naspäť južné Slovensko. “A opýtajte sa Slovákov z Košíc, Rožňavy, Lučenca, Šurian, Levíc či Galanty, či príchod Červenej armády vnímali ako okupáciu. Takmer bezvýhradne ju vítali ako oslobodenie.”

“Dokonca aj prípady znásilnenia sa napriek snahám nafúknuť tieto incidenty vyskytovali len ojedinele. Je dokázané, že metodicky nielenže nedochádzalo k terorizovaniu civilného obyvateľstva (na rozdiel od nacistických zverstiev), ale sú zdokumentované mnohé prípady, keď boli vojaci za znásilnenie alebo dokonca aj za obyčajnú krádež hodiniek najprísnejšie potrestaní – zastrelením. Od Kalinova až po Makov, od maršala Koneva až po maršala Malinovského, vyvinula Červená armáda heroické úsilie a nadľudskú obetavosť v snahe poraziť fašizmus.”

“Milióny ľudí si po takmer 8 mesiacoch, presnejšie po 226 dňoch bojov na území Slovenska vydýchli a plakali od šťastia. Väčšina z nich už nežije. Nedovoľme, aby ich skúsenosť zanikla v antiruskej propagande súčasnosti. Je to na nás. Tým skôr, že z najvyšších ústavných činiteľov si na dnešný historický medzník nespomenul opäť nikto. Česť a sláva hrdinským osloboditeľom našej vlasti, večná pamiatka všetkým padlým za slobodu Slovenska!”

Reklama

 

Jaroslav Zajac

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali