Chmelár: Cudzích vojakov na Slovensku nechceme. Bodka. Suverenitu si zaručíme neuzatváraním zmluvy s USA

Chmelár: Cudzích vojakov na Slovensku nechceme. Bodka. Suverenitu si zaručíme neuzatváraním zmluvy s USA

Bratislava 19. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) počas víkendu potvrdilo, že pokračuje v rokovaniach, ktoré označilo ako obrannú spoluprácu s USA. Podľa ministerstva sa tak deje štandardným spôsobom tak, aby finálny text dohody čo najviac odrážal záujmy SR. Na tieto informácie na sociálnej sieti reagoval aj politický analytik a líder hnutia Socialisti Eduard Chmelár

Na snímke Eduard Chmelár

Chmelár vo svojom príspevku uvádza, že má zaručene lepší návrh ako zabezpečiť našu suverenitu: “Neuzatvárať takúto zmluvu vôbec.”

Reklama

Dnes už podľa neho vieme, že rezort diplomacie od začiatku klamal a zavádzal slovenskú verejnosť. “Od začiatku, keď som odhalil, o čo v tejto zmluve ide. Najprv tvrdili, že takéto zmluvy sa pred schválením nezverejňujú, hoci vieme, že to nie je pravda (Európska únia po tlaku občianskej verejnosti zverejnila dokonca už mandát prípravných rokovaní novej obchodnej zmluvy s USA). Potom tvrdili, že vlastne nijaký návrh zmluvy neexistuje, iba pracovný materiál, hoci dnes vyšlo najavo, že na stole je štruktúrovaná 30-bodová zmluva s komplexnými náležitosťami,” približuje situáciu Chmelár a dodáva, že napokon pod tlakom verejnosti pripustili, že zmluvu sprístupnia len poslancom na nahliadnutie priamo na ministerstve zahraničných vecí. Ale to dnes už dávno nestačí.

“Občania, najmä tí, ktorí žijú v bezprostrednom okolí letísk, majú právo vyjadriť sa, či súhlasia s tým, aby sa v husto obývanej oblasti stavali muničné sklady americkej armády. A my všetci máme právo vyjadriť sa, či súhlasíme s americkou vojenskou prítomnosťou na Slovensku,” píše Chmelár.

Reklama

Analytik si tiež myslí, že minister v demisii Miroslav Lajčák, ktorý vo svojej funkcii zotrváva protiústavne, je po sérii otvorených klamstiev nedôveryhodný človek, ktorý by nás predal za misu šošovice. “Klame rovnako ako pred piatimi rokmi, keď tvrdil, že v Poprade má byť len sklad, nie základňa. Akoby to neboli muničné sklady, ktoré patria medzi prvé objekty bombardovania.”

Jeho dôveru sklamal aj premiér Pellegrini, ktorý bez vedomia vlády či parlamentu, sľúbil Donaldovi Trumpovi, že 2 percentá HDP na vojenské výdavky vynaložíme už o dva roky skôr ako sa oficiálne plánuje. “Taká absurdná bezočivosť, len si uvedomte mieru našej skutočnej suverenity, ak predseda vlády sľubuje prezidentovi iného štátu niečo, čo je vnútornou záležitosťou SR, teda kam pôjdu naše vlastné peniaze z nášho štátneho rozpočtu,” konštatuje.

Neskôr sa však Pellegrini tváril, že nejde o žiadnu kauzu a že by sa radšej venoval skutočným problémom ako je zdravotníctvo a školstvo. “Bola to nehanebne pokrytecká póza, pretože tie obrovské prostriedky, ktoré chce vyčleniť na zbrojenie, budú chýbať práve spomínaným rezortom. Navyše, o dva mesiace neskôr sa pri prijatí u prezidenta USA chvastal práve touto pripravovanou zmluvou, ktorá ho ešte pred pár týždňami vraj vôbec nezaujímala.”

Slovensko si podľa Chmelára musí dať teraz obrovský pozor, lebo momentálne ticho okolo zmluvy nie je ústup, ale taktika na otupenie pozornosti verejnosti, ktorá sa používa veľmi často. Napríklad aj pri multilaterálnej dohode o investíciách (MAI), “ktorá v deväťdesiatych rokoch pobúrila verejnosť sa vrátila na stôl v podobe TTIP a keď Európania odmietli aj túto pascu, začali sa rokovania o novej zmluve – ale vždy s tou istou filozofiou.” A podobne sa to vyvíja aj v tomto prípade. Forma sa mení, princíp zostáva: “dostať sem amerických vojakov. Opakujem, nie je to o žiadnej „pomoci“, ako vyplýva z dokumentov zverejnených priamo Pentagonom, tri štvrtiny ponúkaných peňazí nie sú investíciou do majetku SR, ale do majetku USA. “

Chmelár tiež píše o tom, že tento zápas o zamedzenie vojenskej prítomnosti USA na našom území nie je len zápasom za odmietnutie nejakých amerických vojakov, ich zbraní a munície na Slovensku, ale je to jeden z najdôležitejších zápasov o charakter našej spoločnosti. “A tí politici, ktorí boli z odhalenia a zverejnenia tejto aféry od zúrivosti celí bez seba, si to na rozdiel od mnohých ľudí veľmi dobre uvedomujú. Je to spor o to, komu slúži politická moc v tomto štáte, akým spôsobom sa pristupuje k právam občanov, do akej miery sme skutočne slobodní a aký význam má demokracia v krajine, v ktorej najzásadnejšie otázky nemôžu občania v skutočnosti nijako ovplyvniť.”

Reklama

Pellegriniho názor, že by túto diskusiu chápal, „keby bol už definitívny text, na ktorom sa nebude dať čo meniť“, je podľa jeho názoru zásadným nepochopením situácie a diskusia v štádiu, keď sa už nebude dať nič meniť, je zbytočná.

“Upokojovať ľudí, že všetko bude mať napokon v rukách parlament, je falošné, lebo doterajšie skúsenosti s Národnou radou Slovenskej republiky sú také, že pod silnou propagandou a tlakom schválila všetko, čo jej naservírovali, vrátane protiprávnej vojenskej agresie proti Iraku. Vždy nás oklamali,” konštatuje Chmelár, podľa ktorého je teraz dôležité, aby slovenská vláda zverejnila jasnú a jednoznačnú východiskovú pozíciu.

Myslí tým úplne jednoznačné odmietnutie akejkoľvek americkej vojenskej prítomnosti a to nielen trvalej. Pretože súčasná taktika je metódou pomalého varenia žaby, ktorá kým si uvedomí, čo sa vlastne deje, už nedokáže z hrnca vyskočiť.

“Najprv nám zatajovali, že o niečom takom vôbec rokujú. Potom sa tvárili, že nám chcú len pomôcť. Potom tvrdili, že rokujú len o nejakých skladoch. Potom pripustili, že nejakí vojaci tam predsa len budú, ale nebude ich veľa. V pozičnom dokumente, ktorého právnu analýzu zverejnilo ministerstvo obrany, sa však jasne hovorí, že ak by sme pristúpili na americké podmienky, znamenalo by to jasnú stratu suverenity SR. Je teda najvyšší čas prestať zavádzať a hrať čistú hru,” prizvukuje.

Chmelár si je vedomí toho, že ho militaristické kruhy nenávidia. “Ale ja pri plnom vedomí a najlepšom svedomí hovorím: pred tridsiatimi rokmi (keď boli ľudia ako Lajčák či Kukan ešte stále prisatí na kremeľský prsník) som z revolučnej tribúny ako 18-ročný študent požadoval odchod sovietskych vojsk z Česko-Slovenska. Pamätám si ten pocit eufórie a šťastia, keď našu vlasť opustil posledný okupačný vojak. A nerobili sme to preto, aby nám sem po troch desaťročiach, so všetkou našou historickou skúsenosťou nemeckej a sovietskej okupácie (našich vtedajších spojencov), nanútili amerických vojakov. Táto krajina je slobodná a takou aj ostane, ak ju ubránime pred kolaborantskou mentalitou tých, ktorí v každom historickom období vzývajú moc hegemóna,” myslí si Chmelár.

Reklama

V závere ešte dodáva, že kolaboranti to na nás vždy nejako skúšali, ale teraz na Slovensku, po našich historických skúsenostiach, nechceme už žiadnych cudzích vojakov. “Dobre vieme, ako ľahko ich je sem vpustiť a ako krvopotne sa odtiaľto vyháňajú. Tento ťažko skúšaný ľud si to na vlastnej koži odtrpel pričasto a len hlupák sa nepoučí z dejín.”

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali